banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Göçerleri Karacadağ'da Biraraya Geldi

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan yaylak ve göçerlerin sorunlarını görüşmek üzere, Güneydoğum Derneği tarafından Karacadağ Kayak Merkezi’nde toplantı düzenlendi.

 

Karacadağ Kayak Merkezi’nde yapılan toplantıya Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Mardin Milletvekili Nihat Eri, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Siverek Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka ile Karacadağ, Diyarbakır, Siirt, Batman ve İslahiye göçer temsilcileri katıldı.

 

Oturum başkanlığını Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz’ün yaptığı toplantıda göçerler ve göçer temsilcileri göçerlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.

 

Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, geçtiğimiz yılda yaylak ve göçerlerin sorunlarıyla ilgili bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Amacımız göçerleri bulundukları yerden indirmek değil, bulundukları yerlerde ‘Nasıl daha iyi yaşam şartlarına ulaşırlar’ ona katkı sağlamaktır” dedi.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Siverek Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, bütün bölge göçerleri ile Karacadağ’da bulunan göçerlerin sorunlarını not aldıklarını söyleyerek, göçerlere daha iyi hizmet verebilme adına çalışma yapacaklarını bildirdi.

 

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda tüm sorunları tek tek not alan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise, göçerlerin sorunun sadece Karacadağ’da yaşayan göçer sorunu olmadığını tüm Türkiye’nin sorunu olduğu söyledi.

 

Şanlıurfa’da bulunan göçerlerin sorunlarını çözmek için kendilerini düşen görevlerin bulunduğunu ifade eden Vali Nuri Okutan, “Biz de üzeremize düşeni yapacağız. Şanlıurfa’da göreve başlayalı yaklaşık 20 ay oldu ve görevimin ilk haftasında Karacadağ’a geldim. Şanlıurfa’ya gelmeden önce ilimizle ilgili en dikkat çeken husus göçerlerin içinde bulunduğu şartlardı. Bilhassa burayla ilgili ve Ceylanpınar ile ilgili hususlar. Buralara geldim çadırları gezdim çevreyi inceledim. Diğer taraftan ege kıyılardan buradaki hatlara, Siirt’e kadar ki hattın bütününde yaşadım. Burası benim görev yaptığım dördüncü il ve bilhassa yaylak ve göçerlerin sorunları diğer sorunları eğitim, sağlık, medeni ihtiyaçlarına alakalı sorunları aslında Türkiye’nin sorunu”

 

Kendisinin de aslen göçer olduğunu anlatan Vali Nuri Okutan, “İçinde bulunduğunuz durumu en iyi şekilde anlıyorum. Göçer hayatta hangi sıkıntılar olur hangi sosyal sorunlar yaşanır.  Yaylaya çıkarken hangi sorunlar bekler bunların hepsini biliyorum ve sizi çok iyi anlamaktayım.  Aslında şunu da ifade edeyim göçerler de eskisi gibi değil bu çadırlar çadır değil eskiden böyle değildi. Her hayatın kendine göre felsefesi kültürü birikimi var. Bu arkadaşlarımızın yol, eğitim, sağlık gibi sorunlarını iletişim içinde olursak birlikte el ele verip çözebiliriz. Doğru olan şeylerin üzerinde duralım doğru şeyler üretelim. Mesela bana sorarsanız burada belli merkezleri götürülebilecekse elektrik, su, altyapı götürürüz ve bütün sorunları da çözeriz. Ama şöyle bir şeyi de ben biliyorum böyle bir şey yaptığımız zaman da karşımıza mülk sorunu çıkacak ve bu yaylaların her tarafına bir yol yapma böyle bir şeyde yaylaların doğal tabii olan görüntülerinin alt üst olacağını da bilinmesi gerekir. Aslında bu yaylaların kültürel dokularıyla birlikte fiziksel dokularını da koruyabilmemiz gerekir.

 

Ben kesinlikle göçerlerimizin iskân olmasını istemem. Onların sosyal hayatlarını kolaylaştırarak, insanca yaşamalarını sağlayarak geçerliliklerini sürdürmelerini isterim. Çünkü hayvancılık üzerinden yün, et, süt ürünleri, bunların hepsini üretiyorlar. Biz göçerlerimizi desteklesek ve hayvancılık üretiminde işi bilen insanların yolunu kolaylaştırarak üretmelerinin yolu açılmalıdır. Eğitimle ilgili sorunlarını yaz okulları açarak ister taşımalı eğitim ve nöbetleşe eğitimle çalışıp çözebiliriz. Sağlıkla ilgili de her gün burada sağlık teşkilatı bulunmasa da gezici sağlık ekiplerimiz belirli peryotlarla buraları ziyaret ederek bu ihtiyaçlarını çözebiliriz. Bu sorunlarla iç içeyiz. Arzu ettiğimiz husus yerel değerlerle bu birikimlerle akademik çevreden desteğimiz de mevcut. Şu anda hükümetimiz hayvancılıkla ilgi krediler veriliyor hükümetimizde bu konuyu desteklemektedir. İl genelinde düşünürsek geçmiş yıllara oranla 10 katı aşkın destekleme mevcut vaziyette hükümetimiz de desteğini sürdürmektedir” şeklinde konuştu.

 

Toplantıda Karacadağ bölgesinde yaşayan göçerlerin banyo ve tuvalet ihtiyaçları ile ilgili sorunların gündeme gelmesi üzerine Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan bu sorunun çözümü için ilgili kurumlara acil bir çalışma yapılması talimatını verdi.

 

Bu arada toplantı kamu kurum ve kuruluşlarının da temsilcileri yerini alarak göçerlerin sorunlarının nasıl çözülebileceği yönünde fikirlerini beyan ettiler.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.