banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP PapeAlioune Ndıaye Kökünü Kurutma Operasyonu Örenköy Köyü

'Gıda sağlığıyla ilgili tüketicinin kafası karışık'

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği(MÜSİAD) Bursa Şubesi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

Toplantıya, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Sektör Kurulları Başkanı Mutlu Olağaner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Murat Bayizit, MÜSİAD üyeleri ve gıda sektöründe faaliyet gösteren birçok iş adamı katıldı. 

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, ‘Ne yediğimizin farkında mıyız?’ başlıklı sunumunda, gıda sağlığıyla ilgili tüketicinin kafasının karışık olduğunu söyledi.

 “Ne giydiğimiz ve ne yediğimiz çok önemli”

Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, “Dünyada gıda ve giyim sektörü çok çabuk değişiyor. İnsanoğlu doğduğundan ölümüne kadar olan süreçte giyinmek zorundadır. Onun için MÜSİAD’ın en önemli sektör kurullarından biri tekstil sektörü. İnsanoğlu yaşamını sürdürebilmesi için karnını doyurması gerekiyor o yüzden gıda sektörü de en az bizim için tekstil sektörü kadar önemli. Ne giydiğimiz ve ne yediğimiz sağlığımız açısından çok önemlidir.” dedi.

“Bir malı sadece fiyatına bakarak satın almak bazı hileleri kabul etmek demektir.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Murat Bayizit ise gıda sektörünün Türkiye’de 3 temel sektör arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi: “Gıda sektöründe 40 bin işletme ve 400 bin çalışan var. Bunun Bursa’daki karşılığı 4 bin firma 30 bin çalışan. Tropikal hariç hemen hemen her meyve sebzenin yetiştiği bir ülkede yaşıyoruz. Dünyada sadece şehrimizde yetişen meyveler mevcut. Bu anlamda çok şanslıyız. Ancak son 20 yılda toplu satış noktalarının fazlalaşmasıyla birlikte endüstriyel gıda satışı arttı. Günümüzde gıda güvenilirliğiyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bir malı sadece fiyatına bakarak satın almak bazı hileleri kabul etmek anlamına geliyor. Talep, güvenilir gıdaya olursa üretim de güvenilir olur. O yüzden üretici kadar tüketicinin de konuyu ciddiye alması lazım.”

“Gıda sağlığıyla ilgili tüketicinin kafası karışık”

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, güvenilir gıdayla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Gıda güvenliğinin herkes için ortak kaygı olduğunu dile getiren Tayar, “Hızla tüketiyoruz, hızla yiyoruz. Beslenme şeklimiz değişti. Artık mevsimleri ortadan kaldırdık. Turfanda kavramını çocuklarımız bilmiyor. Antibiyotik insanlardan daha fazla tavuklara, koyunlara, sığırlara veriliyor. Bu da gelecek hastalıklara karşı insan vücudunun direnç göstermesini engelliyor. Bunların her birinin ağır bedellerini ödüyoruz. Bu tüketim modelinin ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Tarlada ürettiğimiz bir ürünün yüzde 40’ına yakını sofraya gelene kadar çöpe atılıyor. Her gün görsel ve yazılı medyada gıda sağlığı ile ilgili tüketicinin kafasını karıştıracak bilgiler var. Kurtuluş Savaşı’nda kaybettiğimiz insanlarımızdan daha fazlasını her yıl daha fazlasını gıda terörüne veriyoruz.” diye konuştu.

“Helal gıda gelişen bir pazar”

Sorunun çözümü için gıda üretiminde standart oluşturulması gerektiğini ifade eden Tayar, şöyle devam etti: “Helal gıda, dünyada gelişen bir pazar. Ancak Türk tüketici bu konuda bilgi sahibi değil. Bir kavram kargaşası yaşıyoruz. Türkiye’de helal gıda konusunda TSE’nin bir takım çalışmaları var ancak yeterli değil. Helal gıdanın çok büyük bir ekonomik boyutu var. Bunun da hesaba katılması gerekiyor. Dünyanın pek çok noktasında helal gıda logolu ürünler görmek mümkün ancak bu konu istismar da ediliyor. Eğer biz bu standardı yerleştiremezsek bu bize ileride dayatılacaktır. Bizim bu konuya sahip çıkıp liderlik etmemiz gerekiyor.”

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.