banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Genelkurmay'dan Kafaları Karıştıran Açıklama
Daha önce uçağın "füze ile düşürülmediğini" Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun'un ağzından açıklayan Genelkurmay bir adım daha ileri gitti ve şu ifadeyi kullandı; "Su yüzeyinden toplanan malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır..."

Genelkurmay'ın bu teknik açıklamasını yorumlayan NATO'da görev almış Emekli Tuğgeneral Ali Er, bu ifadeyi "uçak düşürülmedi, kaza sonucu düştü" olarak algılanabileceğini iddia etti. Er, hiçbir yanıcı madde, mühimmat izi olmamasının, uçağın "kaza sonucu düştüğü" anlamına gelebileceğine dikkat çekti. Emekli General Er, "Eğer kaza ile düştüyse de üç seçenek var; ya bir arıza olmuştur, ya pilotaj hatasıdır, ya da o bölgede tanımlanamamış bir cisimle çarpışıp düşmüştür" dedi.

Orgeneral Er, "tanımlanamamış cismin ne olabileceği" sorusuna; "O bölgede dolaşmakta olan, herhangi bir ülkeye ait, herhangi bir gemiden atılmış bir insansız istihbarat aracı olabilir. Ancak bu durumda bile, böyle bir istihbarat aracı güdümlü olmadığından, uçağı hedef alamayacağından, çarpışmışsa bile, bu bir kazadır" cevabını verdi.

Suriye'nin neden "uçağı düşürdüm" açıklaması yaptığı konusunda ise, Emekli General Ali Er şu yorumu yapıyor; "Yoksa teknik veya başka bir nedenle düşen uçağımızı Suriye, kendi iç politik hedefleri doğrultusunda kullanmak mı istemiştir? Suriye karasularına düşen uçağımızı Suriye ben vurdum diye mi üstlendi? Hükümet de Suriye'nin tuzağına mı düştü? Belki gerçekten uçaksavarlar tarafından uçağımıza yönelik saldırı gerçekleşti. Ve uçak pilotları reflesk olarak, kaçınmak için manevra yaptılar. Bu da uçağın kontrolünü kaybedip, düşmesine yol açtı. Bazen böyle durumlarda duygu kaybı olur. Pilot levyeyi yukarı çekerken, denize doğru dönüverir. Yani, Suriye karavana atmış, uçağımız da kaçınmak için de manevra yaparken, düşmüş olabilir. Ancak bu durum da kazaya girer."

Konuya ilişkin konuşan emekli bir amiral de, "TSK'nın açıklaması, uçağın füzeyle vurulma ihtimalini ortadan kaldırıyor" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen emekli amiral, "Çünkü petrol türevi yakıt kullanan füzelerin çarptığı yerde yanık olur. Oysa TSK açıklamasında böyle bir ize rastlanmadığı belirtiliyor" diye konuştu.

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.