banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Genelgelerin Sorumluları Yargılanmalı

Genelgelerin Kaldırılması Olumlu, Ancak Sorumlular da Yargılanmalı

Türkiye, tarihî bir ayıbından daha kurtuldu. 28 Şubat döneminde Genelkurmay tarafından dönemin hükümetine dikte ettirilen 'irticai fişleme' emirlerini içeren birçok genelge ve talimat yürürlükten kaldırıldı.

 

 

Söz konusu genelge ve talimatlar gerekçe gösterilerek birçok muhafazakâr radyo ve televizyona dava açıldı. İrticai faaliyet yürüttükleri öne sürülen okul ve yurtlar fişlenerek yöneticileri gözaltına alındı. Sivil toplum örgütleri baskı altına alındı. 28 Şubat kararlarının 14 yıl sonra yürürlükten kaldırılması dönemin mağdurları tarafından olumlu karşılandı. 28 Şubat kararları gerekçe gösterilerek açılan dava ve gözaltıların hukuksuzluk olduğunu belirten mağdurlar, sorumluların yargılanmasını istedi.

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Başbakan'ın talimatı ile bu genelgelerin kaldırılmasının fevkalade isabetli olduğunu belirterek bir dönemin yanlışlıklarının kapandığını söyledi. O dönemde çalıştığı gazetede baskılar sonucu yazılarının haftada dörtten bire indirildiğini belirten Star Gazetesi yazarı Mehmet Altan ise genelgenin kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu ancak rejimin tam anlamıyla demokratikleştirilmesi için yeni adımların atılması gerektiğini vurguladı. Askerlerin ayrıcalıklı ve korunaklı yapısının devam ettiğini hatırlattı.

Mevlânâ'yla ilgili hazırladığı bir proje sebebiyle o dönemde Konya valisiyken merkeze alınan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut, 28 Şubat'ın millete reva görülemeyecek bir zulmün adresi olduğunu, bu olumsuz sürecin tüm izlerinin kaldırılmasının çok isabetli bir karar olduğunu kaydetti.

28 Şubat döneminde yaşananların bugün temizlendiğini söyleyen Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya da söz konusu genelgeleri hazırlayarak insanları mağdur eden ve hayatlarını karartanlar hakkında da soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Mazlum-Der Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da Meclis'ten Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin de kaldırılmasını talep etti.

YAŞ mağduru emekli Hakim Albay Hasan Tüysüzoğlu'na göre de genelgelerin iptali 'iyiye işaret'. Ordunun merhum Başbakan Necmettin Erbakan'ın cenazesine katılması ve taziye yayımlamasını da bu konuyla bağlantılı olarak ele alan Tüysüzoğlu, şöyle konuştu: "Önceki komutanların eksikleri giderilerek bu şekilde hareket ediliyorsa çok iyi bir şey. Ümit ederim bu genelge ile birlikte devamı gelir ve kara lekeler silinir."

YASİN KILIÇ, DERVİŞ GENÇ / ZAMAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.