banner2
Öne Çıkanlar URFASPOR Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile anlaştı Sulama Birlikleri Kasımpaşa

Genç Siviller baroyu fena tufaya getirdi

Gençler, Hitler'in akıl hocası ve Nazi hukukçusu Carl Schmitt adına çelenk gönderince olanlar oldu.

ZAMAN

İstanbul Barosu'nun, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e ödül verdiği törene Genç Siviller'in eylemi damgasını vurdu. Gençler, Hitler'in akıl hocası ve Nazi hukukçusu Carl Schmitt adına çelenk gönderdi. Protestonun farkına varamayan Baro, çelengi gün boyu tören salonunun girişinde sergiledi.

İstanbul Barosu'nun, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek'e 'Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü' verdiği tören avukatların protestosuna sahne oldu. Baroya bağlı çok sayıda avukat 'hukuki görevi olmayan' HSYK Başkan Vekili'ne ödül verilmesine tepki gösterdi. Dün İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen törene katılan avukatlar, salonda 'Önce avukata saygı', 'Baro kimin?', 'Hâkim sendromuna son', 'Silivri'den önce biz' yazılı dövizler açtı.

İstanbul Barosu'nu destekleyen bazı avukatların karşı çıkmasıyla kısa bir gerginlik yaşandı. birbirinden özgün protestolara imza atan Genç Siviller ise tarihe geçecek bir eyleme imza attı. Daha önce 'Darbeci Baro Taksim'e hoşgeldin pankartı açan sivil örgüt, dünkü törene Nazi hukukçusu ve Hitler'in akıl hocası Carl Schmitt adına çelenk gönderdi. "Carl Schmitt-Nürnberg Barosu" yazılı çelenk gün boyu konferans salonu girişinde Türkiye Barolar Birliği çelenginin yanında durdu.

Uzun zamandır Ergenekon soruşturması kapsamında verilen tutuklama kararlarına karşı çıkmasıyla gündeme gelen İstanbul Barosu başkanı Muammer Aydın, açılış konuşmasında tutuklama kararı veren hâkimleri eleştirdi: 'Bazı yargıçlarımız CMK'da yer alan ve tutuklama sebebinin varlığının yüksek olduğu belirtilen 'katalog suçlarda' mutlak surette tutuklama kararı verilmesi gibi yanlış bir kanıyla hareket ediyor." diyen Aydın, anayasa değişikliği paketini de eleştirdi. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, ödül verilmesi için sahneye çağrıldı. Bu sırada avukatların protestosu başladı. Salondaki avukatlardan Hayel Özenç ayağa kalkarak, "Mahmut Esat Bozkurt adına hukuk ödülü verilmesini kabul etmiyoruz, benimsemiyoruz, ırkçı söylemler içindeki bir insan adına hukuk ödülü verilemez, ayrıca ödül hukukla ilgisi olmayan HSYK Başkan Vekili'ne verilmesi yanlış, protesto ediyoruz." dedi. Ardından yaklaşık 200 avukat ayağa kalkarak ödülü protesto etmek amacıyla alkışladı. Protesto eden avukatların alkışlarına İstanbul Barosu'nu destekleyen avukatların "yuh" diye karşılık vermesi nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı.

Protesto sırasında sessiz bekleyen Özbek, tepkisini, "36 yıllık meslek hayatımdan sonra bu kadar süre birlikte yaşadığım avukat meslektaşlarımdan bir bölüm de olsa sesimin kesilmesini talep ettikleri, bu yolda birtakım girişimde bulunduklarını görmekten de üzüntümün büyük olduğunu belirtmek istiyorum." sözleriyle dile getirdi. HSYK üyeleriyle birlikte yaptıkları son günlerdeki çıkışlarını 'savunma' olarak değerlendiren Özbek'in konuşmasında dinî argümanlar kullanması da dikkat çekti.

Baro, siyasi partilerin merkez komiteleri gibi karar alıyor

Avukatlar salondaki protestonun ardından fen fakültesi önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 200 kadar avukat adına basın bildirisini avukat Şule Recepoğlu okudu. Açıklamada İstanbul Barosu'nun 132'nci yıldönümü için şunlar söylendi: "Bu yıldönümü hak ve özgürlükler mücadelesinin en önde gelen neferleri olan biz avukatlar için gurur ve onur duymaktan çok uzakta. Baro yönetiminin; biz avukatlara hiç sormadan, danışmadan siyasi partilerin merkez komiteleri gibi kararlar alarak tasarruflarda bulunmasından son derece rahatsızız. İstanbul Barosu'nun ırkçı ve ayrımcı söylemleriyle maruf eski adalet bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt adına hukuk ödülleri dağıtılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz." Baro yönetiminin, hâkimlerin baskıcı, devletçi, keyfi tasarruflarını onaylayan, izin veren kurum olan HSYK Başkan Vekili'ne ödül vererek Stockholm sendromu içerisine düştüğü ifade edilen açıklamada, "Bu 'hâkim sendromu'nu kabullenmiyoruz. Öncelikle mesleğimize ve avukatlara saygı gösterilmesini talep ediyoruz." denildi.

Baro'ya Nazi çelengi!

Genç Siviller, İstanbul Barosu'nda dün yapılan ödül töreninde tarihe geçecek bir protestoya imza attı. Sivil örgüt, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e 'Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü' veren Baro'ya, Hitler'in faşist hukukçularından Carl Schmitt adına çelenk gönderdi. 'Carl Schmitt-Nürnberg Barosu' yazılı çelenk, Özbek'in ödül aldığı salonda, Alman-ya'dan gönderildiği sanılarak Türkiye Barolar Birliği çelenginin yanına konuldu.

'Schmitt'in hukuku Baro'nun misyonunun yanında sönük kalır'

Genç Siviller, İstanbul Barosu'na Almanya'da Nazi dönemi hukukçularından ve Hİtler'in akıl hocası olarak bilinen Carl Schmitt'ten çelenk gönderdi. "Carl Schmitt-Nürnberg Barosu" yazılı çelenk, Özbek'in ödül aldığı salonda Türkiye Barolar Birliği adına gönderilen çelengin yanına konuldu. Genç Siviller'in konuyla ilgili açıklamasında, "İstanbul Barosu'nun 'Türk soyundan olmayanların bu memlekette bir tek hakları vardır, Türklere hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı' sözleriyle bilinen Mahmut Esat Bozkurt adına her sene verdiği hukuk ödülü, bu sene 28 Şubat askerî müdahalesinde TSK tarafından verilen brifinglere koşa koşa gitmiş olan Özbek'e veriliyor. Bu 'samimi' hediyeleşmeye büyük bir içtenlikle destek olup, 'Carl Schmitt-Nürnberg Barosu' yazılı çelenk gönderdik. Elbette Schmitt'in hukuk felsefesi ve demokrasi kritiği, İstanbul Barosu'nun misyonunun yanında sönük kalmaktadır. Eminiz yaşasaydı baro kendisini ağırlamaktan onur duyardı." ifadelerine yer verildi.

Hitler'in Akıl Hocası, Faşizmin İdeoloğu

Carl Schmitt, 20. yüzyılın hukuk filozoflarından ve faşizmin ideologlarından biri. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinin ardından Nazi yargı sisteminde önemli pozisyonlara getirildi. Kaba kuvvete dayanan Nazi iktidarını kendine münhasır tabirlerle "hukukileştirmiş", Nazi diktatörlüğünü meşrulaştırmaya çalışmış ve bu sebeple de Nazi rejiminin ideoloğu olmuştur. Carl Schmitt'e göre ebedi doğal haklar yoktur, hürriyetler ancak egemenliği elinde tutan iktidarların bahşettiği kadar olabilir. Siyaset "dostla" "düşman"ın çatışmasından ibarettir ve 'düşman'a karşı, egemenlerin tasarrufları meşru ve doğaldır.

Özbek'ten ilginç çıkış: Halk hâkimleri peygamber postuna oturtur

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, törende ilginç bir konuşma yaptı. Özbek, son günlerdeki icraatları nedeniyle birçok çevre tarafından siyaset yapmakla suçlanan HSYK üyelerini 'savunma yapıyoruz' sözleriyle savundu. Dinî argümanları da kullanan Özbek, şöyle konuştu: "Bu noktadan itibaren ümitsiz değilim. Öncelikle TBMM'deki aklıselim milletvekillerimize güveniyorum. Eğer bu beklediğimiz sonuç gerçekleşmeyecekse güveneceğimiz bir yer kalıyor, halkımız... Ben halkımızın arif olduğunu, sezebileceğini, erdemli olduğunu, bilebileceğini, aklıselim sahibi olduğunu, sorgulayabileceğini düşünüyorum. Çünkü halkımız ordusunu sevdiği kadar yargısını da sevmektedir. Ordusuyla gurur duyan, yargısına güvenir. Çocuklarını asker olarak doğurur, hâkimlerini peygamber postuna oturtur. Son sözün halk tarafından söyleneceğine inanıyorum.''

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.