banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Geçen yıl 5 TL olan patatesin fiyatı 50 kuruşa düştü

Adana Büyükşehir Belediyesi Sebze Hali’nde patatesin fiyatı, son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Geçen yıl kış ve ilkbahar aylarında markette 5 liraya kadar satılan patatesin fiyatı, sebze halinde kalite ve cinsine göre 50-80 kuruş arasında alıcı buldu. Pazar ve markette 60 kuruş-1.25 TL’den satılan patatesin ucuz olması ise en çok halkı memnun etti.

Geçen yıl zam şampiyonu olan patateste, bu sene rekoltenin artmasıyla fazlalık oluştuğunu bu sebeple fiyatların en düşük seviyeye gerilediğini ifade eden Adana Büyükşehir Belediyesi Sebze Hali’ndeki komisyoncu esnafı, bunun ise çiftçiyi üzerken ucuz patates alan tüketiciyi sevindirdiğini söylediler.

Patatesteki fiyat düşüşünü İlke Haber Ajansı’na değerlendiren hal komisyoncularından Kerem Alaşkan, tarlada kalite ve cinsine göre 40-70 kuruştan aldıkları patatesi nakliye, vergi ve işletme giderleri sonrası sebze halinde 50-80 kuruşa sattıklarını belirtti.

Patates fiyatlarındaki düşüşün çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Alaşkan, “Geçen yıl patates, pazar ve marketlerde 5 TL’ye kadar satılıyordu. Patatesin para etmesi üzerine bu yıl çok fazla patates ekimi yapıldı. Bundan dolayı da fiyatlar yıllardır şahit olmadığımız bir seviyeye düştü. Çitçi yüksek maliyet ve ürünün para etmemesi sebebiyle kâr edemedi. Ancak bu yıl ucuza patates alan vatandaş memnun.” dedi.

Doğu’ya giden patates ise maliyet sebebiyle yüzde yüz zamlanıyor

Patatesin üretildiği bölgeden diğer illere gönderilirken yüzde yüz oranında fiyat farkı oluşabildiğine dikkat çeken Alaşkan, “Tarlada 40 kuruş olan patates, Doğu ve Güneydoğu illerine gönderilirken işçilik, nakliye ve vergisi ile birlikte tüccar kârı da eklenince 80 kuruşa çıkıyor. Bu sebeplerden dolayı patates oradaki pazar-markete 1 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.”şeklinde konuştu. Soğan’ın halde 60 kuruş ile 1.20 TL’den satıldığını ifade eden Alaşkan, bu fiyatın ise normal seviyelerde olduğunu söyledi.

“Patates bu yıl cep dostu”

Ahmet Demir isimli sebze hali esnafı da patatesteki rekolte artışının fiyatları düşürdüğünü ifade etti. Şu anda Niğde patatesinin piyasada olduğunu belirten Demir, “Patates bu yıl bol ve ucuz, bundan en çok vatandaş memnun. Geçen yıl patates, pazar ve markette el yakıyordu, fiyatlar tezgâha yaklaştırmıyordu, bu yıl ise patates cep dostu.” ifadelerini kullandı.

Sebze halinde aldığı patatesi marketinde yüzde 20 ekleyerek sattığını belirten esnaf Hasan Ünal da düşük fiyatın en çok vatandaşa yaradığını söyledi. Marketlerinde ucuz sebze ve meyve satmayı daha çok arzuladıklarını dile getiren Ünal, Çukurova’nın tarım bölgesi olduğunu bundan dolayı halkının da ucuz ve kaliteli ürün tüketmesi gerektiğini ifade etti. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.