banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Gaziantep'te Suriyelilerin sorunları toplantısı yapıldı

Gaziantep Valiliği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Başbakanlık Baş Müşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, Suriye meselesinin 2011 yılında başladığını belirterek, Suriye meselesine karşı gerekli önlem alınmadığı için bugün dünyanın, küresel terör ve küresel mülteci krizi gibi iki temel sorunla uğraştığına dikkat çekti.

Gaziantep Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Başbakanlık Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Adnan Keçeci, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, İl Müftüsü Ahmet Çelik ve kurum müdürleri ile davetliler katıldı.

Suriyelilere yönelik hizmet, sorun ve çözüm önerileri değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan Başbakanlık Başmüşaviri Muhammed Murtaza Yetiş, Suriye'deki meselenin 2011 yılından bu yana başladığını, Türkiye'nin, yaklaşık 5 yıldır Suriye sorunuyla yakından ilgilendiğini ifade etti.

Suriye meselesi tek başına Türkiye tarafından karşılanamaz

Yetiş, “Dünya, bugün Suriye meselesinden kaynaklanan iki sorun ile uğraşıyor. Birincisi küresel terör meselesi, ikincisi ise küresel mülteci krizidir.  Bu mülteci krizinin özellikle 2015 yılında Avrupa’da çok ciddi anlamda gündeme geldiğini görüyoruz. Ama unutmayalım ki bu mesele 2011 yılından başlayıp ve bugün dünyanın gündeminde 2012, 2013 ve 2014 yılında girmemişse bu büyük hüküm Türkiye tarafından özveriyle karşılanmasından dolayı kaynaklanmıştır.”dedi.

Türkiye halkının Suriyeli mültecilere yönelik gereken misafirperverliği gösterdiğini ve göstermeye devam ettiğini belirte Yetiş, Gaziantep'teki sığınmacılar için sağlık, ekonomi, barınma gibi birçok alanda başarılı çalışmalara imza atıldığını, Suriye meselesinin tek başına Türkiye tarafından karşılanamayacağını kaydetti.

Gaziantep’te 340 bin Suriyeli var

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise konuşmasında, Gaziantep’te 340 bin Suriyelinin olduğunu ve yaklaşık 4 yıla yakındır onlarla beraber yaşadıklarını belirtti.

Geniş kapsamlı ve oldukça faydalı bir toplantı olduğunu  düşündüğünü ifade eden Yerlikaya, 53 bin Suriyeli öğrencinin eğitimi ile ilgilendiklerini belirterek, “Ankara’da, bakanlıklarla ilimiz arasında koordinasyon ve birbirimize düşünce alışverişini yaptık. Eğitimle ilgili şunu söyleyelim. Bundan 3 yıl önce 22 bin Suriyeli öğrenciyi aldık, bugün 53 bin Suriyeli öğrenci burada eğitim ve öğretim görmektedir.” şeklinde konuştu.

Hutbelerinin bir kısmı Arapça olarak verilecek

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik de konuşmasında, Suriyeli mültecilerin dini eğitimleriyle yakından ilgilendiklerini, Suriyelilerin yoğunlukta olduğu semtlerdeki Camilerde, Cuma hutbelerinin bir kısmının Arapça olarak verileceğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.