banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Gaziantep'te 50 bin konutluk projenin tanıtımı yapıldı

Gaziantep’e yaptırılacak olan 300 bin nüfuslu 50 bin konutluk 'Gaziantep Kuzey Şehri Projesi', Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile emlak sektörü ve kentteki STK’ların da katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Maliye Bakanı   Şimşek, önümüzdeki yıllarda Gaziantep’i  sadece Türkiye ve Ortadoğu ölçeğinde değil, küresel ölçekte en büyük sanayi üretim üssüyle birlikte, ticaret, kültür, turizm ve sağlık üssüne dönüştürmeyi umut ettiklerini söyledi.

Gaziantep’in küresel merkezler arasında en rekabetçi ilk 10’a girebilecek nitelikte olduğunu dile getiren Şimşek, kentin bu konumunu güçlendirecek çok önemli bir adım atıldığını belirterek, “Gaziantep büyük bir cazibe merkezidir. Türkiye’nin dört bir köşesine özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan nerede sermayesi olan varsa, gelip önce bir Gaziantep’te üretim yapmayı planlamış, Gaziantep’e yerleşmiş. Gaziantep’te zaten muazzam bir girişimcilik ruhu var, zaten büyük bir başarı var. Buna ilaveten tabi ki iş ve aş umuduyla da Gaziantep’e yüz binlerce insan göç ediyor.”dedi.

Gaziantep’te sorunların başında konut geliyor

Kentin Suriye meselesinden önce de çok yoğun göç aldığına işaret eden Şimşek, “Suriye’den gelen misafirlerimizle birlikte konut sorunu en büyük sorunlardan bir tanesine dönüşmüş durumda. Şimdi bunun üzerinden siyaset yapabilirsiniz, bunu siyaseten istismar edebilirsiniz, ama biz, çözüm üretmeyi tercih ettik. Çünkü hiçbir slogan hiçbir istismar çözümün, üretimin yerini tutmaz. Biz şimdi Gaziantep’te sorunları tespit ettik.  Sorunların başında da konut geliyor. Bu konut sorununu ciddi bir şekilde çözme çabasına girdik.”şeklinde konuştu.

Proje kentin gücüne güç katacak

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise 2002 yılından bugüne kadar TOKİ tarafından projelendirilen konut sayısının 685 bin rakamına ulaştığını söyledi.

Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğini belirten Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamına geldiğini vurgulayarak, “Bu büyüklükteki bir proje, sosyal konut alanında  uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından ilk ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. ‘Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni, sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdiğimiz çalışma, Gaziantep için hayırlı olsun.”dedi.

Böylesine büyük bir projeyi Gaziantep'te hayata geçirmelerinde Gaziantep'in büyüyen sanayisiyle Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden birisi olma özelliğinin etkili olduğunu aktaran Turan, "Doğa ve çevreden mimariye, sosyal altyapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eşzamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduk.” dedi. 

300 bin nüfus barınacak

300 bin nüfuslu Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlanacağını belirten Turan, “Proje kentin mevcut yerleşimleriyle güçlü bağları olacaktır. Ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez niteliğine sahip olacak projenin sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir yerleşim bölgesi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında, Toplumların yalnızca ülkeleriyle değil, şehir, birey ve odalarıyla da büyük bir rekabet içerisinde olduğunu ifade ederek, “Bu rekabette kaliteli büyümeyi sağlayanlar, bu yarışın birincisi olacak. Kaliteli büyüme de bugün G20’nin esas gündemlerinden bir tanesi. Kaliteli büyümede en önemli şey kapsama, kapsayıcılık. Herkesin içerisinde olduğu, herkesin burada kendini özel hissettiği bir büyüme modeli. İşte o yüzden şehrimizi yerelden evrensele, gelenekten geleceğe taşıyoruz. Bu şehircilik anlayışıyla da büyük resme bakıyoruz.” şeklinde konuştu.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.