banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Gaziantep'e güneş enerjisi santrali kurulacak

Gaziantep’e Güneş Enerjisi Santrali kuracaklarını belirten Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, bu santral ile yüksek maliyetteki su faturalarını aşağı çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sönmezler, projeyi 6 ay içinde faaliyete geçirmeyi planladıklarını belirterek, daha önce solar enerjiye öncülük yaptıklarını, ancak şimdi bunun 8 katı daha büyüklükte dev bir güneş enerjisi kuracaklarını ifade etti.

Gaziantep’in bölgesel konumdan güneş ve rüzgar enerjisini rahatça kullanılabilen bir alanda olduğunu ifade eden Sönmezler, “Şimdi solar enerjinin 8 kat büyüklüğünde bir proje yapıyoruz. 18 dönümlük alanda ve 1 megavotluk lisanssız elektrik üretimi yapacağız. Projemizde 4 bin adet polikristal panel ile yıllık bin 750 kilowatt enerji üretmeyi planlıyoruz. Sadece güneş enerjisinde değil, içme ve atıksu tesislerimizde de yenilenebilir enerjiyi özgün olarak kullanacağız.”dedi.

Güneş enerjisini çok önemsediklerini bu doğrultuda önemli çalışmalar yapacaklarını aktaran Sönmezler, “Bildiğiniz gibi biz suyu Kahramanmaraş’tan terfili enerji ile getiriyoruz. 300–400 metreyi bulan haşemlerde pompalar çalıştırıyoruz ve elektriğe çok yüksek maliyetler ödüyoruz. Bu da bize yüksek maliyete mal oluyor. Bu sistem ile inşallah hem enerji maliyetlerini aşağı çekmiş olacağız, hem de dünyada yenilenebilir enerjiyi en iyi kullanan şehir olmak istiyoruz. Bu sistemimiz faaliyete geçtiği zaman, yılda 650 bin TL’lik kurumumuza maliyet avantajı sağlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Sönmezler, Gaziantep’te yaşayan insanların içme suyunda daha az fatura ödemeleri için modeller geliştirdiklerini, bunun yanı sıra yenilenebilir enerji kapsamında Düzbağ’dan Gaziantep’e daha ucuz, kaliteli ve yeterli su getireceklerini sözlerine ekledi. 

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.