banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Fırıncılar, Suriye ekmeğinden şikayetçi

 

Suriyeli mültecilere yönelik denetimlerin yeterli olmayışı, fırıncıları ve tüketicileri mağdur ediyor.
Ülkelerindeki iç savaş sonucu çoğunluğu Şanlıurfa’ya gelen sığınmacılar, kampta kalması gerekirken şehre yerleşiyorlar. Kente uyum sağlamaya çalışan sığınmacılar, yaşam kazanmak için çeşitli işlerde, kayıt dışı ekonomiye dahil olarak çalışıyorlar. Kayıt dışı üretim ve satışın en göze görün örneklerinden olan Suriye ekmek, sokaklarda satılıyor. Kayıt dışı olarak ekmek üretilmesi sadece tüketiciyi değil Şanlıurfalı fırıncıları da mağdur edebiliyor.
Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, Suriye ekmeğinin sağlık standartlarına uygun olarak üretilip üretilmediğini gösteren herhangi bir belgenin olmadığını, denetime tabi olmadığını, tüketicinin mağdur olabileceğini, fırıncıların da kayıt dışı satışlardan dolayı zarar ettiğini dile getirdi. Ekmeğin üretim ve satışının yönetmeliklerce belirlendiğini aktaran Karaatlı, sokakta ekmek satılmasının sağlık standartlarına uygun olmadığını vurguladı.
Denetlemelerin sıklaştırılması gerekiyor
Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkan Mehmet Emin Karaatlı, yasalarda gramajı sadece odanın belirleyeceğinin vurgulandığını, fırıncılar odasının da belirlenen bu yasaya ve yönetmeliklere göre hareket ettiğini ifade etti. Karaatlı,” Ücret tarifelerini oda belirler. Ancak belirlediğimiz ücretler azamidir. Ancak gramajı kesindir. Fakat piyasada satılan Suriye ekmeğinin gramajını, ücretini kim belirlemiş. Denetimini kim, nasıl yapıyor? Denetleme mekanizmaları var. Mesela Tarım Kontrol Şube Müdürlüğü ve işportacılık olduğu için, kaldırımlarda satıldığı için zabıtayı 1. dereceden ilgilendiriyor.” İfadelerini kullandı. “Biz sorguladığımız zaman diyorlar ki satıcı tezgahını bırakıp kaçıyor. Kesinlikle yakalanması lazım çünkü sağlığı ilgilendiren bir konudur bu. Çünkü ekmek yıkanmadan tüketilen bir nimettir.” Diyen Karaatlı,  “Meyve çamur olur yıkarsın, soğan kirli olur yıkarsın ancak ekmeği yıkayamazsın.” İfadelerini kullanırken ekmeğin önemini ve hassasiyetini vurguladı. Türkiye’de ekmeksiz bir sofranın düşünülemeyeceğini söyleyen Karaatlı, “Türkiyeli sofrasında illa ekmek olacak.” Dedi.
Sağlık standartlarını, miktar standartlarını odanın belirleyeceğini, fakat sokakta satılan Suriye ekmeğini denetleyen bir odanın olmadığını aktaran Karaatlı şunları kaydetti” Bir odaya dahil değiller. Denetime tabi değiller. Bu ekmek gayri resmi, kaçak ve sağlık standartlarına uygunluğu bilinmeyen ekmektir.”
Fırıncılarla işportacılar arasında kavgalar yaşanabiliyor
“Diyorlar ki bizim fırınlarda da Suriye ekmeği üretiliyormuş Bizim fırınlar sağlıksız, yönetmelik dışı uygumlalar yapıyorsa bunun sorumlusu denetleme merciidir.” İfadelerini kullanan Mehmet Emin Karaatlı, “Bazıları diyor ki bırakın satsınlar. Neticede garibandır, savaş mağdurudur gerekçesiyle sessiz karşılıyorlar. Ancak mültecinin kampta olması lazımdır. Bu sığınmacıların oturma izni olmadan aramızda bulunması bile suçtur. Bugün diyelim ki benim canıma kastetti. Kim yargılayacak, neye göre yargılanacak? Biz bunun izini kimden soracağız. Sığınmacıların kimliği yok, parmak izi yok. Ben bu ekmeği satanlara göz yumanları resmen azmettirici olarak görüyorum. Vatandaş bu satılan ekmeği tükettiği için zehirlendiği zaman kim, kimden hesap soracak? Zabıta yakalayamıyorsa emniyet olaya el koyar.”dedi
“Suriye ekmeği kesinlikle gayri resmidir”
Karaatlı, Suriye ekmeğinin üzerindeki son kullanma tarihi ve tescil damgasının gayri resmi olduğunu, paketin üzerindeki üretim yeri ve tarihlerin hepsinin hayali olduğunu aktardı. Karaatlı, ”Ben bizzat kontrol ettim. Verdikleri yeri araştırdım. Tamamen hayali.”dedi.
Fırıncılarla işportacılar arasında kavgalar yaşanabiliyor
Hiçbir kuruma dahil olmayan Suriye ekmeği, esnaflarla kavga yaşayabiliyor. Şanlıurfa Fırıncılar odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı,” Mevcut tedbirsizlikler Haleplibahçe semtinde kaldırımda Suriye ekmeği satan bir adamla, bizim odaya dahil olan bir fırıncının kavga etmesine neden oldu. Hemen fırının önünde Suriye ekmeğinin satılması fırıncımızı öfkelendirdi. Fırıncımız Suriyeli bıçakla tarafından yaralandı. Benim esnafım şükür ağır yaralanmadı ve olayı tatlıya bağladık. Mültecinin şehrin içinde bulunması bile suç. Benim esnafım hayatını kaybetseydi bunun bedelini kim görecekti. Hangi yasaya göre yargılanacaktı bu mülteci. Kampta olması gereken mültecinin şehir merkezinde ne işi var?” şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’daki mahkemelerin zaman hususunda sağlıklı işlemediğini ifade eden Karaatlı,” Davacı da olamıyoruz. Çünkü bizim Şanlıurfa Mahkemelerin’de sıkıntı var. Bir dava olduğunda net bir tarih verilmiyor. Ayın 9.’unda saat 08:00’da gelin diyorlar. Başka ilde olsa dakikası dakikasına net bir tarih verilir.Bize sabah bir saat veriliyor fakat akşama kadar beklemek zorunda kalıyoruz.”dedi.
Karaatlı, fırıncının kira ödediğin, işçi parası verdiğini, Bağ-Kur ödediğin, sigorta ücretini veridiğini, denetime tabi olduğunu söylerken, sokakta ekmek satan Suriyelilerin bu uygulamalara dahil olmadığını ifade etti. Karaatlı,” Hangi uygulamaya tabi? Ekmeğin sağlıklı bir şekilde satılmasını öngören yasallarımız var. Bu yasa ve yönetmeliklere dair hiçbir uygulamaları yok.” Dedi.
Toplumsal sorunların önü alınması için illa cay kaybı mı gerekli?
Mevcut sorunun çözüme kavuşturulmaması neticesinde kavgaların yeniden yaşanabileceğini dile getiren Karaatlı,”yetkililerin bu soruna yönelmesi için illa can kaybı mı olması gerekiyor.” Dedi. Karaatlı,” kampta kalması gereken Suriyelilerin şehirde bulunmaması gerekiyor. Bu ekmek zaten Şanlıurfalıların damak tadına hitap etmiyor. Bu ekmeği yine sığınmacılar tüketiyor. Mağdur olan yine sığınmacılar olacak. Çünkü satılan bu ekmek hiçbir şekilde sağlık denetimine tabii değil.”
Kaynak: urfasafak.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.