banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Öğrenci bakan

Etiyopya'da 19 katarakt hastası ücretsiz ameliyat edildi

Bingöl İHH İnsani Yardım Vakfı tarafındanEtiyopya’da 19 katarakt hastası ücretsiz olarak ameliyat edildi.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Bingöl İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Muhittin Gili, Afrika Katarakt Kampanyası hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bingöl’den yapılan yardımlar çerçevesinde Etiyopya’da 19 katarakt hastasını ücretsiz olarak ameliyat ettik.  Onlar  da artık dünyayı görebiliyor. Hayırseverlerin merhamet kervanına verdikleri destekten dolayı şükranlarımızı arz ederiz. Afrika Katarakt Kampanyası’nın daha geniş kitlelerle buluşması için desteklerinizi bekliyoruz”

Gili açıklamasının devamında,  “Tüm dünyada daha çok yaşlılarda görülen bir hastalık olarak bilinen katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek bulanık bir görünüm alması durumudur ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olmaktadır. Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim koşulları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitirmektedir. Göz doktorlarının ve tedavi imkânlarının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşamaktadır. İHH katarakt hastalığının yoğun olduğu bölgelerde hem partner kuruluşları ile hem de Türkiye’den bölgeye giden gönüllü doktorlar ile 5 dakika süren bir ameliyat sonucunda insanları yeniden ışığa kavuşturuyor. İsteyen bağışçılarımız 200 TL ile bir kişinin ameliyat masraflarını karşılayarak o kişiye ışık olabilirler.” ifadelerini kullandı.

Nüfusun çoğunluğunun tarım ve hayvancılıkla uğraştığı bölgede çöl ikliminin etkileri hakim. Güneş ışınlılarının dik olarak geldiği bölgede, gıda yetersizliğinin etkisiyle katarakta bağlı körlük, yoğun olarak görülüyor. Genç yaştaki hastaların yoğunluğu dikkat çekici düzeyde olmakla birlikte, tedaviye erişememekten kaynaklı oldukça ileri vakalara rastlanabiliyor.   (Nihat kanat-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.