banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Eski köy sohbetleri parklarda devam ediyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı köylerde eskiden köy odaları ve köy meydanlarında kurulan divanlarda yapılan sohbetlere yaşlı vatandaşlar ilçedeki parklarda devam ediyor.

Kızıltepe ilçesine bağlı birçok köyden çeşitli nedenlerden dolayı Kızıltepe merkeze göç eden yaşlılar eski anılarını tazelemek için çarşı merkezindeki parklarda bir araya gelip sohbet ederek vakit geçiriyor.

 Köylerdeki sohbetlerin tadının bir başka olduğunu söyleyen yaşlılar, eskiden köy odaları ve köy meydanında sohbet ile birlikte alışveriş yaptıklarını söylediler.

“Nerede o eski köy sohbetleri.” diyen Halil Yalçınkaya, “Eskiden Kış’ın ısınmak için her akşam kucağımızda bir bağ odunla köy odasına gidiyorduk. Bir akşam birisi köy odasına gelmediği takdirde soruşturuyorduk. Köy odasında acı kahve (Mırra) içiyorduk. Denbejler bize sıtran söylüyorlardı. Köy odalarını taziye olarak da kullanıyorduk. Birbirimizle yardımlaşıyorduk. Birinin bir yakını vefat ettiğinde bütün köylüler herkes elinden geldiği kadar yardımda bulunup aldığı çay kahve olsun köy odasına getiriyordu. Birisi çocuğunu evlendirdiğinde ise gene aynı yardımlaşma vardı. Şimdi ise evde sıkılıyoruz. Artık baba oğul birbirini ziyaret etmiyor nerde o eski köy sohbetleri şimdi ise Sıkıntımızı gidermek için parklarda yaşıtlarımızla vaktimizi geçirmeye çalışıyoruz.”diye konuştu.

Vakitlerini geçirmek için yaşıtlarıyla parka geldiklerini söyleyen  Hüseyin Gümüş ise,“ Eski köy odaları ve duvar diplerindeki gölgeliklerde yapılan sohbetlerin tadı bir başka oluyordu. Bir sıkıntısı olan alışveriş ihtiyacı olan yani kime ne lazımsa gündüzleri köy meydanında akşamları ise köy odasında toplanıyorduk. O zaman fakirlik vardı ama gönlümüz rahattı. Şimdi ise artık bizden bir iş gelmiyor.  Nasıl ki yaşlılar huzur evinde bir arada yaşıyorsa biz de günlük yaşantımızı yaşıtlarımızla sabah parka gelip akşama kadar vaktimizi geçirmeye çalışıyoruz. Namaz vakti ezan okunduğu zaman camiye gidip namazımızı kıldıktan sonra tekrar parka gelip toplanıyoruz.” dedi.(Mehmet Aslan-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.