banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. 28 Şubat'ın Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı gözaltına alındı.

Ankara'dan İstanbul'a giden polis ekipleri, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın Fenerbahçe Orduevi'ndeki lojmanında arama yapıyor.

Emekli Orgeneral Karadayı'nın önümüzdeki saatlerde Ankara'ya getirilmesi bekleniyor. Karadayı, soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili'ye ifade verecek.

28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı.

Emekli Orgeneral Çevik Bir, yaptığı açıklamada, süreçte her hangi bir suç fiili olmadığını savunarak "Her şey emir komuta zinciri içerisinde gerçekleşti" demişti.

ÇEVİK BİR'DEN SUÇ DUYURUSU

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Karadayı hakkında yaptığı 11 sayfalık suç duyurusunda bulunmuştu. Çevik Bir, BÇG'nin nasıl ve hangi emirler doğrultusunda kurulduğunu ayrıntılarıyla anlatıp "Karadayı'nın soruşturulması yasal bir zorunluluk" demişti.

BİZ İÇERİDEYİZ KARADAYI DIŞARIDA

Bir, "Emri veren Genelkurmay Başkanı. Biz içerdeyiz ama o dışarda. Neden hala Karadayı'yı almıyorlar" dedi.

ERBAKAN'IN YANI BAŞINDAYDI

28 Şubat döneminde, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Anıtkabir defterini imzaladığı o anlarda dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da Erbakan'ın hemen yanı başında bulunuyordu.

Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.

28 Şubat soruşturmasının iddianamesinin yazılmasına devam ediliyor.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.

Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu. Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı.

1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbe'yi engellediği ortaya atılmıştır.

Medyaya yansıyan ses kasetlerinde ise İsmail Hakkı Karadayı'nın 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği iddia edilmistir. Karadayı, bu ses kasetlerinin montaj olduğunu ifade etmis ve iddiaları reddetmiştir.

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir.

Kaynak: Haber7

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.