banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Suruç Şanlıurfa Balıklıgöl

Ergenekoncular serbes bırakılacak!
Örgütlü davalardaki 10 yıllık tutukluk süresi 5 yıla indirilirse 800 kişi serbest kalacak. Yargılama sürecinde değişiklik yapmadan tutukluluk sürelerini kısaltmak için yapılan hazırlıklar tartışma yarattı. 10 yıllık tutukluk süresi 5 yıla indirilirse aralarında PKK, Hizbullah, El Kaide, DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarının da yer aldığı 800 kişi serbest bırakılacak.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın, tutuklu yargılama süreleriyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sunduğu iddia edilen çalışma tartışma yarattı. Şu an 10 yıl olan tutukluluk süresi 5 yıla indirilirse Ergenekon ve Danıştay sanıklarının yanı sıra yüzlerce PKK, Hizbullah ve DHKPC’li teröristin serbest bırakılacağı ortaya çıktı.

Tutukluluk sürelerinin uzunluğuyla ilgili tartışmada ‘Özel Yetkili Mahkemeler’in kapatılması yönündeki talepler kamuoyunda karşılık bulmadı. Bunun üzerine tutukluluk sürelerinin kısaltılmasıyla ilgili fikirler gündeme geldi. Ancak Türkiye budefada çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Hukukçular,mevcut yasalarda 10 yıl olan tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin 800 terör ve örgütlü suç sanığının serbest kalmasına neden olacağı uyarısını yaptı. Bu kısaltmanın yapılması durumunda Ergenekon ve Danıştay sanıklarının yanı sıra PKK,Hizbullah gibi terör örgütü üyeleri de aramıza karışacak.

ERGENEKONCULAR YARARLANACAK

İşte serbest kalacak o isimler: Alparslan Aslan, İsmail Sağır, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu hemen serbest bırakılacak. Semih Tufan Gülaltan, Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin, Fikret Emek 2012’de tahliye edilecek. 2013’te ise Mehmet Zekeriya Öztürk, Veli Küçük, Sevgi Erenerol, Kemal Kerinçsiz, Fikri Karadağ, Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Kemal Aydın, Durmuş Ali Özoğlu ve Tuncay Özkan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılacak. İbrahim Şahin, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Fatih Hilmioğlu ise 2014’te serbest kalacak.

Sanık sayısı sorun

Avrupa ülkelerinde terör suçlarına bakan ayrı mahkemeler bulunuyor. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve İrlanda’da terör suçlarına ayrı mahkemeler bakıyor. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda tutuklama süresi en fazla 5 yılken özel yetkilimahkemelerin görev alanına giren suçlarda bu süre 10 yıla çıkıyor. Hukukçular, bu tür suçlarda sanık sayısının çok fazla olması nedeniyle yargılamaların uzun sürdüğünü vurguluyor. Buna örnek olarak da 12 Eylül 1980 darbesinden sonra açılan Dev-Sol davası gibi bazı davaların halâ devam etmesi gösteriliyor. 5 yıllık tutuklama süresi uygulamada yeterli gelmediğinden sürenin dolması nedeniyle katilleri ve gaspçıları serbest bırakan Yargıtay, kamuoyunda çok büyük tepki almıştı. Bunun üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu yaptığı yoğun tartışmaların ardından tek oy farkla 5 yıllık süreye temyizde geçen sürenin dahil edilmemesi gerektiğine karar vermişti.

Tutuklu yargılanıyorlar

Serbest kalacak terör örgütü üyeleri arasında El Kaide’ci Engin Vural, Hasan Dağ, Adem Çetinkaya, Hamza Temiz, TİKKO’cu Mesut Çeki, Yaşar İnce, İbda-C’li İ. Abdusselam Tutal, Burak Çileli, Burhanettin Yalçın, Hizbullahçı Orhan Eren, Cevat Işık, PKK’lı Yusuf Uras, Cüneyt Yeşilyurt, Masum Baday, Mehmet Girgin, Lokman Gönül, MLKP’li Gülizar Erman, Hatice Duman, DHKP-C’li Edip Tarhan da bulunuyor.

İ. Galip DUMLU / BUGÜN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.