banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Ergani çöplüğü vatandaşlara rahatsızlık veriyor

Ergani Belediyesinin topladığı çöpleri Kıralan (Kilisa Kıra) köyüne ait mezra alanına dökmesi birkaç kilometre uzaklıkta bulunan yerleşim yerindeki vatandaşlara rahatsızlık veriyor. Çöplerin geri dönüşüme tabi tutulmadan yakılmasının kendilerine rahatsızlık verdiğini belirten vatandaşlar yetkililerin duyarlı olmasını istedi.

Akşama doğru yakılan çöplerin dumanının Kıralan (Kilisa Kıra), Kömürtaş (Hoşan) ve Zilan köyleri üzerinde kara bulutlar oluştururken rüzgârlı havalarda çöplerin dumanı Ergani’ye doğru gelip TOKİ binalarına kadar yetişiyor.

“Çöplerin geri dönüşüme tabi tutulması gerekir”

Belediyenin çöpleri hiçbir ayrıştırma ve geri dönüşüme tabi tutmadan dökmesini doğru bulmadığını belirten Mehmet Tokar yetkililerin duyarlı olmasını istedi. Tokar, “Çöp kamyonlarıyla buraya getirilen çöpler hiçbir işleme tabi tutulmuyor. Kamyonlar çöpleri döküp gidiyor. Belediye ile anlaşan bazı kişiler sözde bu çöpleri geri dönüştüreceğine çöpleri daha da tehlikeli hale getiriyorlar. Kendilerine lazım olan demir ve bazı plastikleri aldıktan sonra kalanını ateşe veriyorlar.” dedi.

Eskicilik yapan bazı kişilerin de çöpü yaktığını iddia eden Tokar, “Eskiciler mahallelerden topladıkları eşyaların bir kısmını buraya getirip yakıyorlar. Geriye kalan demiri yanlarına alıp gidiyorlar. Çöpün yakılmasında bunların da rolü var.” ifadelerini kullandı.

“Çöpleri köyümüzün mera alanına döküyorlar”

Çöplerin kendi köylerine ait mezraya dökülmesine tepki gösteren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş; “Ergani’nin tüm çöpünü toplayıp köyümüzün mezrasına döküyorlar. Belediyeye gidip ‘çöp için başka bir yer bulun, buraya dökmeyin’ diye şikâyetçi olduk. Önceki dönem belediye başkanı zamanında gittik, görüştük. Başkan araya girince bir şey yapamadık. Bu çöplerin geri dönüşümü yoktur. Bu çöpün yakılması tarlalara zarar veriyor. Kötü koku ve rahatsızlık yayıyor. Çöpün yerinin değiştirilmesi lazımdır. Hem köyümüz de rahatsız oluyor.” diye konuştu.

“Çöpün yakılması hastalık yayıyor”

Ergani Belediyesine ait çöp toplama araçlarıyla getirilen çöplerin uluorta dökülmesine tepki gösteren Muhammed Yoldaş bunun hastalık yaydığını belirtti. Yakılan çöplerin dumanının TOKİ’ye kadar geldiğini ve bunun kendilerini rahatsız ettiğini belirten Yoldaş, “Çöpler yerleşim yerine yakın dökülüyor. Bununla da yetinilmeyip çöpler akşama doğru yakılıyor. Rüzgârın da etkisiyle dumanlar ta evlerimize kadar geliyor. Dumanla beraber hastalık da geliyor. Çöpün yaydığı kötü koku bizleri rahatsız ediyor. Çöp yüzünden evlerimize sinek akını oluyor. Sırf bu yüzden evlerimizin kapı ve pencerelerine sineklik (elek) takmak zorunda kaldık.” dedi.     

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.