banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır İstanbul

Engellileri ‘Ev Hapsi’nden Kurtaracak Projesi

Kendisi gibi engelli olanlarında umudu olabilmek için bir aktivist olarak yola koyulmuş. Bazı engelli vatandaşları intihardan kurtarmış, kimisine de özgüven konusunda yardımcı olmuş. Şimdi ise memleketinde bulunan 130 bin engelli için umut ışığı olmaya çalışıyor. Berkel Dilsiz yaşadıklarını ve projelerini Mehmet Demirtaş’a anlatı.

Bir bedensel engelli olan Berkel Dilsiz, Urfa genelinde 130 bin bedensel engellinin bulunduğunu ancak toplumun ilgisizliği nedeniyle bu insanların büyük bölümünün evlerinden çıkamadıklarını, bu sorunu aşabilmenin en önemli formülünün ise sosyal infak olduğunu söylüyor. Dilsiz, ‘ben kendi başıma bir aktivist olarak mücadele ediyorum. Benim engellileri ‘ev hapsinden’ kurtarma projeme destek bekliyorum’ diyor.

URFA GENELİNDE 130 BİNE YAKIN ENGELLİ VAR

Sadece Urfa’da 130 bin engellinin olduğunu söyleyen Berkel Dilsiz şunları söyledi: “Maalesef Urfa genelinde 130 bine yakın engelli var. Birecik’te tahmini rakamlara göre bunun 1000 olduğu söyleniyor. Ama bu köylerle beraber çok daha fazladır. Nahiyeleri de işin içine kattığımız zaman bu sayı fazladır. Ya engelli olup veya ailesi içinde spastik anlamında dışarı çıkamayan engelli insan sayısı 5 bin civarındadır. Ama Urfa geneli 130 bindir.”

PROJELERİME DESTEK BEKLİYORUM

Engellilerin en büyük sıkıntıların maddi yetersizlikten kaynaklandığının altını çizen Dilsiz, “Birecik’teki bedensel engellilerin en büyük sıkıntısı kendilerini geliştirecek maddi güce sahip olmamalarıdır. Muhtaç pozisyonunda olmalarıdır ve bunları bir şekilde istihdam edebilecek sosyal bir infak projesini zaten geliştirmek içine çabalıyoruz. Bazı ürünlerin poşetlenmesi işini Birecik’e taşıma gibi bir fikrim var. Bunda da herkesten bir destek bekliyorum. En büyük sorun maalesef maddi yetersizlik.”

EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞMALI

Dilsiz, “Ekonomik özgürlük kavramı ekonominin bir üst kavramıdır. Şimdi ben şöyle bir teklifte bulunmuştum. Bir insana bir gün balık verilirse bir insanın karnı doyurulur. Ama öbür türlü kendileri balık tutmayı öğrenirlerse ömür boyu karınları doyurulur. Çin Atasözü var ya, şimdi sosyal infakta şu var; bedensel engelliler psikolojik olarak alt yapı hazırlanması koşuluyla şartlar oluşturulduğu zaman elde edeceği ekonomik özgürlük ona iyileştirilmiş ismi verildiği için çok önemlidir. Öz güven sağladığı için çok önemlidir. Bir insanın karnını doyurabilirsiniz. Önemli olan bedensel engelli insanın bedeninin bir eksikliğinden dolayı kendilerini atıl kişi görmemeleri.  Bunu bu insanlara ikna edebilmek için maddi ve ekonomik özgürlük bir kere birinci şart. En birinci şart bu. Bu özgüven sağlama boyutu. ‘İşte ben başardım’ diyebilmeli. İkinci konu ise bedene sağlam insanlarla aynı olmadıkları için ekonomik anlamda başarı elde ettiği zaman o insanın acıyı yenme içgüdüsüyle kendisini de bu sosyal infak içerisinde bir gönüllü olarak hissetmesi açısından önemlidir.”

ENGELLİLERİ REEL HAYATIN İÇİNE GETİRELİM

Engelliyi evinden dışarı çıkarmaya ikna etmek için duyarlı vatandaşları ‘Beyaz Proje’ye desteğe bekliyorum diyen Dilsiz, “Bütün insanları bu ‘Beyaz Proje’ye gönüllü olmaya davet ediyorum. Bunun dışında bir şey söylemiyorum. Bizimle beraber gönüllerini bu beyaz yola koyacak mana insanlarını bekliyoruz. Yürekler merkez olsun gündelik işler detay olsun. Önümüzü beraber açalım. Bedensel engellilere bu fedakârlığı yapma yolunda cehd edelim, yani illaki başarı odaklı olması da şart değil. Sosyal infak konusu engelliyi evinden dışarı çıkarmaya ikna etmek için çok önemli. Düşünsenize 130 bin engellinin bulunduğu bir şehirdeyiz. Ama bu insanlar dışarda değil. Evdeler. İşte engellileri dışarı çıkarmanın bir bahanesidir sosyal infak. Sosyal infak demek sağlam insanlarla engelli insanları bir araya getirerek, konuşarak, dinleyerek, anlayarak, engelli insanları reel hayatın içine getirmektir. Ve bunu da Allah’ın hatırı için yapmaktır. Toplumun ıslahı için yapmaktır. Toplumun geleceği için yapmaktır. Bedensel engelli anne ve babaların engelli olmayan çocuklarının psikolojisi için yapmaktır. Bedensel engelin çok da önemli olmadığını kanıtlamak için yapmaktır. Yani sosyal infakın amacı engelliyi engelli gibi görmemektir.”

Mehmet Demirtaş/ Birecik

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.