banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Martin Vitik HAMEDO Yayladağıspor

Engelliler camilerdeki engellerin kaldırılmasını istiyor

Camilerin kendilerine uygun bir şekilde tasarlanmadığını, bu yüzden camilere girmekte ve burada ibadet yapmakta büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Şanlıurfa’daki engelliler, bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

Eski camilerin engelliler için uygun hale getirilmesini beklerken, yeni yapılan camilerin de kendilerine göre dizayn edilmediğinden şikâyet eden engelliler, İlke Haber Ajansı (İLKHA) aracılığıyla yetkililere seslendi.

“Camilerde engelliler için imkânlar oluşturulmuyor”

Tüm kamu ve kuruluşların, engellilerin erişilebilirliği açısından problemli olduğunu ifade eden Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği (ŞUFOİD) Başkanı Habip Polat, “Bazı araçlar engelliye uygundur ama duraklar engelliye uygun değildir. Bazı camiler de engelli için uygun dizayn edilmiş olabilir. Ama tam olarak uygun tasarlanmamış. Örneğin engelliler için rampa bırakmışlardır, camiye girebiliyorsunuz ama abdest alınan yer engelliye uygun değil. Bunu sadece bedensel engelliler, tekerlekli sandalye kullananlar açısından değil tüm engel gruplarına göre söylüyorum. Mesela, görme engelliler camiye girdiği zaman ne yapacak? Diyelim ki bedensel engelli biri abdest alıp namaz kılmak istiyor, hangi camimizde engelli lavabosu vardır?” dedi.

Şanlıurfa İl Müftülüğünden Şanlıurfa’da bulunan camilerin engellilere ne kadar uygun olduğu konusunda bilgi talebinde bulunduklarının ifade eden Baş, bu konuda kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi.

“Biz de Müslümanız biz de camiye gitmek istiyoruz”

Camilerde kendileri için abdest alma yeri olmadığı için hep dışarıda namaz kılmak zorunda kaldıklarını ifade eden Baş, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de Müslümanız biz de camiye gidiyoruz. Yetkililere çağrımız, standartlar bellidir. Engellilere nasıl uygun olması gerektiğiyle ilgili bir standart var zaten. 5378 sayılı kanunda belirtiliyor. Buna göre camiler tekrardan restore edilirse bizim için herhangi bir sıkıntı kalmayacak.”

“Yeni camilerde bu husus göz önüne alınmalıdır”

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, engellilerin camiye gidebilmesinin önünün açılması için 2013 yılında ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda ‘Engelsiz Cami’ temasını öne çıkardığını belirten Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Şibak, bu kapsamda aynı yıl tüm camilerde bu konunun gündeme getirildiğini söyledi.

Camilerin engellilere uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Şibak, bu konuda bazı çalışmaların olduğunu, bununla birlikte yeni yapılacak camilerin projelerinde bu hususun gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

“Birçok yapıda olduğu gibi camilerde de projeye uyulmuyor”

Camiler için hazırlanan projelerin engellilere uygun olarak çizildiğini belirten Şanlıurfa Mimarlar Odası üyesi Mimar İbrahim Güneş, fakat uygulamada projeye riayet edilmediğini söyledi.

Özellikle camiler konusunda birçok ayrıntının görmezden gelindiğine dikkat çeken Güneş, “Normalde belediyelerin bu işin üzerinde durması gerekiyor. Çünkü belediye izin vermezse o yapı faaliyet gösteremez. Ayrıca müftülüğün de bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Mesela; yapılan caminin projesi engelliler için uygun değilse müftülüğün buna itiraz etmesi gerekir. Sonuçta camiler müftülüğe bağlıdır. Ama camiler genellikle hayırseverler tarafından yapıldığı için bazı şeyler görmezden geliniyor.” dedi. (Osman Gülebak, Mustafa Gül - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.