banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Ekmek Gramajı da Fiyatı da arttı



Şanlıurfa Fırıncılar odasında düzenlediği basın toplantısında gramaj ve fiyatın aynı oranda arttığını ifade eden Karaatlı, burada zam’ın söz konusu olmadığını belirtti. Gramajı arttırmalarının sebebini soğuk havaya bağlayan Karaatlı, kış mevsimlerinde ekmeğin daha erken kuruduğunu bu nedenle gramajda bir artışa gittiğini dile getirdi.

Pazartesiden (21 Kasım 20011) itibaren geçerli olmak üzere 50 kuruşa satılacak tırnaklı pide ekmeği 180 grama çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre yeni gramaj ve fiyatlar şu şekilde olacak: Daha önce 160 gram olarak üretilen ve 40 kuruşa satılan tırnaklı pide 180 grama çıkarılarak 50 kuruşa; açık pide 170 grama çıkarılarak yine 50 kuruşa; somun ekmek 300 grama çıkarılarak 70 kuruşa satılacak.

KARAATLI’DAN FIRINCILARA UYARI

Karaatlı basın toplantısında renkli gazete kullanan ve Üretim izni almayan fırıncılara uyarıda bulunarak; “Tüm esnafımızı buradan uyarıyorum. Halkımızın sağlığı için hijyen kurallarına uyulsun. Halk sağlığı için zararlı olduğu bilinen renkli gazete kullanılmasın. Herhangi bir cezai işleme maruz kalmamak için yasaklı olan renkli gazetelerin kullanılmamasını istiyoruz. Bir de fırın için gerekli evrakların hazırlanarak üretim izin belgesinin alınmasını istiyoruz” dedi.

ŞEHİR DIŞINDA EKMEK SANAYİSİ KURACAĞIZ



Öte yandan Fırıncılar Odası Başkanı Karaatlı matador fırınları şehir dışında bir sanayide birleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Şehir dışında 'ekmeksan' sanayisini kurmayı planladıklarını aktaran Karaatlı, bu proje için belediye ile görüşme halinde olduğunu ifade etti. Karaatlı, "Biz binaların risk taşıdığını düşünüyoruz. Bu nedenle matador fırınlarımızı şehir dışında bir alanda birleştirmeyi düşünüyoruz. Konu ile ilgili belediye ile görüşmelerimiz sürüyor. Henüz olumlu bir sonuç alamadığımız gibi olumsuz bir sonuç da gelmedi. Biz belediyeye veya Özel idareye ait bir alanda bu sanayi kurmak istiyoruz. Şehrimizde yaklaşık 100 matador fırın var. Tüm fırınlarda olduğu gibi bu fırınlarda da denetimin artması gerektiğini düşünüyorum." dedi.



Başkan Karaatlı, binaların alt katlarında bulunan matador fırınlar konusuna da değindi. Yasal olarak bin altlarında matador fırınlara ruhsat verilmediğine dikkat çeken Karaatlı, ekmek üretme yetkisi olmayan unlu mamul üreten işletmelerin ekmek ürettiğini iddia etti. Karaatlı unlu mamul üreten işletmelere küçük ocak için ruhsat verildiğini ancak birçok fırının büyük ocak kullanarak ekmek ürettiğini ileri sürdü. Beton ve kolonların buhardan çok olumsuz etkilendiğini dile getiren Karaatlı, Harran Üniversitesi ile birlikte 6 yıl önce yaptıkları araştırmaya dikkat çekti. Başkan Karaatlı, 6 yıl önce Harran Üniversitesi aracılığı ile yaptığı araştırmada matador fırınların bulunduğu binaların demirlerinin buhardan çürüdüğünü kaydetti. Taş fırını ve matador fırınların ayrımına da dikkat çeken Karaatlı, taşfırını ve pide üreten fırınlarda buhar olmadığı için binalara herhangi bir zararının söz konusu olmadığını aktardı. Karaatlı şu ifadelere yer verdi: Aslında yasalarda bir boşluk var. Normal şartlarda unlu mamul ruhsatı verilen işletmelerin ekmek üretmemesi lazım. Ancak hemen hemen bütün işletmeler üretiyor, ruhsatları da var. Unlu mamul üreten işletmelerde ekmek üretimine izin verilmemeli" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.