banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Efsane Savcı geri döndü!
Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya Geri Döndü
2005 Şemdinli Olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya dönüş yolu.

 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki meslekten ihraç kararını kaldırdı. HSYK, ayrıca Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın da elinden alınan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi.

Aktif Haber

HSYK Genel Kurulu bugün meslekten ihraç edilen savcıların durumlarını görüşmek üzere toplandı.

Kurul, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki meslekten ihraç kararını kaldırdı.

HSYK, ayrıca Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın da elinden alınan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi.

Kurul, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ve Eski Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Hüseyin Altın hakkındaki meslekten ihraç kararını kaldırdı. Mesleğe kabulle ilgili şartlarını yitirip yitirmediği incelenecek olan Sarıkaya ve Altın hakkında ''mesleğe kabul'' kararı daha sonra verilecek.

HSYK, ayrıca eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi kapsamındaki yetkileri kaldırılan Erzurum Başsavcıvekili Tarık Gür, cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal'ın da özel yetkilerinin iadesine karar verdi.

Bu arada eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Tarık Gür'ün özel yetkileri kaldırıldıktan sonra başka bir yere ataması yapıldığı için yeniden özel yetkiyle görevlendirilmedi.

HSYK, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı 20 Nisan 2006 tarihinde Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etmişti.

HSYK Genel Kurulu, Anayasa değişikliğinin ardından mesleğe dönüş yolu açılan hâkim ve savcıların durumunu değerlendirmek için toplandı. Kurul, hâkim ve savcıların, terfi, yeniden inceleme gibi taleplerini inceledi. Kurulda mesleğe geri dönüş başvurusunda bulunan 12 savcının durumu masaya yatırıldı. 12 savcıdan 10'unun talebinin reddedildiği öğrenildi.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun ''Meslekten Çıkarma Cezası'' başlıklı 69. maddesinin son fıkrası, ''Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir'' hükmünü içeriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.