banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Şanlıurfa Mesleki Eğitim Kurumu HASAN şahin urfaspor

Duruşmada Kürtçe Konuşmak da Yasak

Duruşmada Kürtçe Konuşmak da Yasak

Kürtçe savunmanın ardından artık duruşmalarda Kürtçe konuşmak da yasak. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bir sanığın Kürtçe konuşma talebini reddetti.

KCK Davası'nın kilitlenmesine neden olan Kürtçe savunma yasağının ardından, bu defa da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "Mahkemede Kürtçe konuşulamaz" diyerek tartışma yaratacak bir karara imza attı. Karara, mahkeme başkanın "Bu ülkede Kürtler var ve Kürtçe konuşuyorlar" diyerek muhalefet şerhi koyması dikkat çekti.

Balıkesir Üniversitesi 1. Sınıf öğrencisi Emrah Bana'nın, "örgüt üyeliği"nden yargılandığı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tartışma yaratacak bir karara imza attı. Dün görülen duruşmada, Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Emrah Bana, avukatı Fırat Aydınkaya ile hakimler ve savcı arasında Kürtçe savunma ve konuşma tartışması yaşandı. İfadesi alınan sanık Bana, tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapmak istediğini belirtti. Ancak mahkeme ara kararla bu talebi reddetti.

Başkan itiraz etti savcı direndi

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şeref Akçay, sanık Bana'ya Kürtçe konuşabileceğini belirtti ancak savunmasını Türkçe yapmasını istedi. Başkanın bu isteğine savcı "İyi derecede Türkçe bilen sanığın gerekmediği halde Kürtçe savunma yapmasına yasal olarak müsaade etme imkanı bulunmadığı" gerekçesiyle itiraz etti.

Bunun üzerine duruşmaya ikinci kez ara verildi. Aranın ardından mahkeme ikinci ara kararını verdi.

Kürtçe konuşmak yasak

Mahkemenin iki üye hakimi, "Mahkemede Kürtçe de konuşulamaz" diyerek tartışma yaratacak bir karara imza attı. Mahkeme, kararında sanık Bana'nın Kürtçe savunma talebinin reddine ilişkin kararı hatırlatarak, Kürtçe konuşma talebinin de reddine karar verdi. Türkiye'de Kürtlerin yaşadığını ve Kürtçe konuştuklarını hatırlatan Mahkeme Başkanı Şeref Akçay ise karara muhalefet şerhi koydu.

Kürtler Kürtçe konuşuyor

Kürtlerin mahkemelerde Kürtçe konuşmasına engel herhangi bir yasaklayıcı maddenin bulunmadığına dikkat çeken Mahkeme Başkanı "... bir kişiye Kürtçe konuşup daha sonra bunları mahkemeye Türkçe anlatmasını ve savunmasını böyle yapmasını söylemenin savunma kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle Kürtçe konuşmasını yasaklamanın yasal bir dayanağı bulunmuyor" dedi.

'Çawanî' diyemeyeceğiz

Kararı Taraf'a değerlendiren Bana'nın avukatı Fırat Aydınkaya mahkemenin bu kararıyla Kürtçe savunmanın ardından Kürtçe konuşmayı da yasakladığını söyledi. Kararla avukatların artık müvekkillerine mahkemede 'Çawanî'/ (nasılsın) bile diyemeyecek duruma geldiğini ifade eden Aydınkaya "Eski kanunlarda Kürtçe'nin 'yasak' bir dil olduğu belirtiliyordu. Ancak şimdi yasalarda böyle bir ibare yok. Ancak mahkeme bu kararıyla yasaklamış oldu. Bu kararla mahkemelerde artık Kürtçe konuşamayacağız" diye konuştu.

(Burhan Ekinci / Taraf)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.