banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Küçük Çamurlu

Dünya hangisine oy verirdi?

Dünya hangisine oy verirdi?

Milli Gazete'de yer alan "Dünya AKP'ye mi, Saadet'e mi oy verirdi?" başlıklı makale hayli dikkat çekti... 

Amerika'da 2004 ve 2008 yıllarındaki başkanlık seçimlerinden önce ilginç bir kamuoyu araştırması yapılmıştı. Hatırlarsanız; 2004 seçimlerinde Başkan Bush'a karşı Demokrat Partili John Kerry yarışmıştı. Irak ve Afganistan işgallerine 'mesafeli' duran Kerry, Bush'un 'Kerry teröre karşı ılımlı duruyor, ben olmazsam ABD saldırıya uğrayacak' propagandasına kurban gitmiş ve seçimleri kaybetmişti.


Kerry, Amerikan halkının oy kullandığı seçimleri kaybetti kaybetmesine ancak seçimlerden önce dünyada yapılan bir araştırmada Bush'a büyük fark atmıştı. GlobeScan isimli bir araştırma şirketi ile Maryland Üniversitesi'nin Uluslararası Siyaset Davranışı Programı (PIPA) tarafından seçimler öncesi 35 ülkede yapılan araştırmada John Kerry, Başkan George Bush'a yüzde 46-20 üstünlük sağladı. Bush'un dünyadaki kötü imajı, onun silah ve petrol tüccarlarını zengin eden savaşçı politikalarından kaynaklanıyordu.

Bush ve Kerry'nin çekiştiği 2004 seçimleri öncesinde yapılan araştırmanın benzerleri 2008 başkanlık seçimleri öncesinde de yapıldı. Bush'un aday olamadığı bu seçimler öncesinde önce 8 ülkede (Kanada, İngiltere, Meksika, Polonya, Japonya, Belçika, Fransa, İsviçre) bir araştırma yapıldı ve bu araştırmada Obama rakibi McCain'den dört kat daha fazla destek aldı. Araştırma, bu ülkenin en önemli gazeteleri tarafından yapılmıştı.

Araştırmaya katılanların Obama'ya destek vermelerindeki en önemli sebep, 2004'teki araştırmanın aynısıydı: Silah ve petrol tüccarlarını zengin eden savaşçı Bush'un politikaları. Bush 2008'de yarışmıyordu ancak McCain Bush'un devamı olarak görülüyordu. Yine seçimler öncesinde internet üzerinden yapılan ve neredeyse her ülkeden katılımın olduğu ankette 868 bin kişiden 758 bini Obama'ya oy vermişti.

Acaba benzer bir araştırma Türkiye için yapılsa sonuç ne olurdu? Mesela Latin Amerika'dan, Afrika'ya, Uzak Doğu'dan Orta Asya'ya, Ortadoğu'dan Avrupa'ya uzanan coğrafyalarda yaşayan insanlara AKP ve Saadet Partisi'nin seçim beyannamelerini sunulduktan sonra 'AKP'ye mi yoksa Saadet Partisi'ne mi oy verirsiniz?' diye sorulsaydı, acaba insanlar ne derdi?

Böyle bir araştırma yapılmadığı ve büyük ihtimalle de yapılmayacağı için sonuç ne olur bilemeyiz ancak insanlar AKP'nin 6 bin müteahhitin, Saadet Partisi'nin ise 6 milyar insanın selameti için çalıştığını bilseydi, Saadet'i tercih etmemesi düşünülemezdi. Dünya güçleri ise (halkları değil) hiç tereddütsüz AKP'yi tercih ederdi. Zira, 'AKP tercihi', hem 2002 seçimlerinde hem de 2007 seçimlerinde görüldü.

Aslında bu yazı AKP ve Saadet Partisi'nin dört gün arayla kamuoyuna seçim beyannamelerini açıklamalarından ortaya çıktı. Karşımızda, seçim beyannamesini "İstanbul'a iki yeni şehir kuracağız' üzerine kuran ve bunu da 'çılgın proje' diye takdim eden AKP ile, Refah-Yol Hükümeti'nin  politikalarını (memura, işçiye, emekliye yüzde 100 ila 1000 arasında değişen zamlar, havuz sistemi, D-8) devam ettirerek önce yeniden büyük Türkiye'yi ardından da yeni bir dünyayı seçim beyannamesine koyan Saadet Partisi var.

Birisi, 'Ağa' ve 'Oğlu'larını zengin etmek için yeni müteahhitlik projeleri sunarken, diğeri önce 75 milyonun ardından 6 milyar insanın refahını öngörüyor. Latin Amerika'daki yoksul çiftçiler, Uzak Doğu'daki işçiler, Afrika'daki yoksullar kendilerini ezen bir müteahhite mi oy verirdi yoksa kendi haklarını savunan birine mi? Hiç şüphesiz ki, bu insanların müteahhite oy vermesini düşünmek, onlara hakaret etmek anlamı gelir ki, böyle birşey düşünülemez.

Müteahhitlerin 'çılgın projesi'yle seçim startını veren AKP, 'Eğer beni seçmezseniz CHP başa gelir, sizi ezer' propagandasını 2007 seçimlerinde çok iyi kullanmıştı. Bu seçimlerde de büyük ihtimalle benzer bir propaganda yapacağını şimdiden hissettiriyor. Öyle olmasa, eski mücahit medya 'AKP'ye verilmeyen her oy Ergenekon'a gider' propagandası yapar mıydı? AKP'nin bu propagandası aslında çok tanıdık geliyor.

ABD'nin eski Başkanı George Bush ile başkan adayı John McCain, 'Eğer bizi seçmezseniz, Demokratlar başa gelir ABD saldırıya uğrar' demiyor muydu? Bu propaganda 2004'te tuttu ve Bush yeniden kazandı ancak 2008'de Obama başa geldi. Peki değişen birşey oldu mu? Hayır. ABD Bush döneminde nasıl zulmediyorsa, Obama döneminde de zulmediyor. Aynı şekilde; bugün yoksulları daha yoksul, zenginleri daha zengin eden AKP'nin yerine CHP gelse aynı düzen devam edecek.

Bu yüzden, AKP'nin 'Nasıl olsa Saadet Partisi barajı geçemeyecek. O yüzden oylarınız boşa gitmesin. Zaten bizi seçmezseniz CHP başa gelir' söylemi kuru bir şantajdan ibarettir. Saadet barajı geçer ya da geçmez bu önemli değil, ama bir partiye oy vermek aynı zamanda 'Ben buyum' demek değil midir? Aslında insanlara söylenmesi gereken şey şu: "Eğer Saadet'e oy vermezseniz, AKP yine başa gelecek. Sizi daha da yoksullaştıracak." Ama önce AKP'nin ne olduğu anlatılmalı tabii ve Saadet'e verilecek her oyun nasıl büyük bir şeref olduğu da... 

Milli Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.