banner2
Öne Çıkanlar Urfa haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo Urfa İsot Çömleği

DSİ'den uyarı

Diyarbakır-Ergani İçmesuyu İsale Hattı nedeniyle 15 Eylül-15 Kasım 2014 tarihleri arasında Dicle Nehri’ne barajdan su bırakılacak. Bu nedenle bir uyarıda bulunan DSİ Bölge Müdürlüğü,  nehre kıyısı olan yerleşim yerlerinde yaşayan sakinlerin önlem almasını istedi.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Botan Çayı’nda yaşanan ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan baraj faciasında bölgede bulunan insanların önceden uyarılıp uyarılmadığı konusu günlerce konuşulmuş ve olayda ihmalin yaşandığı iddia edilmişti.

Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için DSİ Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü bir uyarıda bulundu. DSİ Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, “Dicle Barajı Su Seviyesinin Düşürülmesi” konulu bir yazıyı DİSKİ Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği ve Dicle ve Yöresi Hidroelektrik Santrali İşletme Müdürlüklerine göndererek bölgede yaşayan insanların basın yoluyla uyarılması ve bilgilendirilmesini talep etti.

Pompa istasyonu yapılacak

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü tarafından baraj kıyısına yapılacak olan Pompa İstasyonu sebebiyle barajda bulunan su seviyesinin düşürülmesi gerektiği bilgisine yer verilen yazıda, bu sebeple baraj kapaklarının açılarak nehre su verileceği açıklandı.

DSİ 10. Bölge Müdürü Yunus Algın tarafından gönderilen yazıda, “Bölge Müdürlüğümüz denetiminde ve HMC San. Tic. Ltd. Şti’nin yükleniminde yapımı devam eden ‘Diyarbakır-Ergani İçmesuyu İsale Hattı’ işinde Dicle Barajı göl kıyısında yer alan Su Alma Yapısı ve Terfi Merkezi binalarının inşaatının temel alt kotu 702 m. ve Dicle Barajı Rezervuar su seviyesinin hali hazırda su kotu 711 m. civarında olduğundan inşaat açısından kazı ve temel çalışmalarına imkan vermek amacıyla 15 Eylül-15 Kasım 2014 tarihleri arasında Dicle Barajı rezervuar su kotunun 702 kotuna düşürülmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

150 milyon metreküp su bırakılacak

Yazıda devamla şöyle denildi: “Ergani ilçesine sağlıklı içme suyu temin edilmesi amacıyla yapılacak tesislerin zamanında tamamlanması bakımından, barajda su seviyesinin 702 m kotuna düşürülmesi için barajdan yaklaşık 150 hm3 (Yüz elli milyon metreküp) su EÜAŞ tarafından enerji üretmek suretiyle Dicle Nehir yatağına bırakılacaktır. Bu işlem esnasında 2 türbin çalıştırılmak suretiyle saniyede 200 metreküp su Dicle Nehri’ne bırakılacaktır. Tahliye işlemi yaklaşık 10 günde tamamlanacaktır. Bu çalışmalar esnasında; olası can kayıplarının oluşmaması ile sosyal ve hukuki sorunların yaşanmaması için vatandaşların TRT ve basın yoluyla uyarılması ve bilgilendirilmesi gerekmektedir.” (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.