banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Üzerlik Kokusu Sergisi - Üzerlik nedir?



Sergide sanatçının tual üzerine akrilik ve karışık teknikle yaptığı 15 adet Anadolu kadın portresi yer aldı. uzerli bitkisi Afrika, Asya ve Amerikan’ın sıcak bölgelerinde yetişen yurdumuzda ise orta Anadolu’da yetişen bir bitkidir. Eski Mısırlıların nazara karşı bu bitkiyi kullandıkları tütsü yaptıkları ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu geleneğin hala sürdüğü bilinmektedir.
Günümüzde de Anadolu’da aynı inanış sürdürülmektedir. Nazara karşı üzerlik tohumu yakılarak kullanılmaktadır.
Çocukluğunda üzerliği duvara asılı olarak gördüğünü dile getiren Dr. Emine Teker; “Kış gecelerinden ninemin sobaya atıp üzerimize okuduğu dualar sayesinde huzurlu hissettiğimiz zamanlara dönme isteği üzerlik kokusu adlı sergiye zemin hazırladı. Anadolu topraklarında yaşayan kültürel değerlerimizi hatırlama ve bu bağlamda kadın temasında yöresel kültür özelliklerinde olan kumaşları dövmeleri de alarak en büyük zenginliğinin yakınımızda olduğunu gösterme çabası, bir tür öze dönüş, kentin buhranlı havasına inat kendi dünyasında kendi değerleriyle yaşayan süslü Anadolu kadınların ve üzerlik kokusu sayesinde nazara karşı görünen şehirden uzak bir hayat” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.