banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Dosyadan rüşvetin belgeleri çıktı
Kamu İhale Kurumu’na (KİK) taşınan ve bedeli milyarlarca lira olan ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan operasyonda gözaltına alınan 15 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Aralarında Yusuf Kaya, Sedat Soybay, Bahri Köse, Aytekin Karahan ve KİK raportörü Osman Turna’nın da bulunduğu 12 kişi “suç örgütü üyesi olmak, örgüt faaliyeti kapsamında rüşvet almak ve vermek” suçlarından tutuklandı. Şüphelilerden 3’ü ise serbest bırakıldı.
Sistem böyle işliyor
Operasyonun soruşturma dosyasından rüşvet belgeleri, KİK karar defterinin değiştirildiği gibi çarpıcı bilgiler çıktı. KİK’e yönelik operasyon Çankırı’daki temizlik ihalelerinde usulsüzlük yaptığı iddia edilen Mustafa Bakış ve adamlarına yönelik başlatılan soruşturmanın, Bakış’ın KİK üyesi Ali Kaya ile bağlantısı saptanması üzerine Ankara’ya gönderilmesiyle başladı. Yapılan dinlemelerde, kuzeni Yusuf Kaya üzerinden Bakış ve adamlarının Ali Kaya, KİK raportörleri Şenol Varürer, Kaya’nın sekreteri G.K. ile bağlantı kurdukları saptandı.
Soruşturma sırasında, şirketlerin sekreterin telefonu üzerinden Kaya’ya ulaştığı, Varürer’in menfaat karşılığında, KİK’e itirazda bulunan ya da kazandığı ihale şikayet edilen firmalar lehine rapor hazırladığı, Kaya’nın bu rapor doğrultusunda karar alınmasını sağladığı saptandı. Bunun üzerine yapılan operasyonda, Kaya, raportör Osman Turna ve Varlüer’le birlikte, şirket sahipleri ve yetkilileri hakkında gözaltı kararı çıkartıldı.
Teknik takipler sonunda, Özdoğanlar Firması’nın bir ihale için Kaya’nın akrabası Yusuf Kaya’ya 20 bin TL verdiği, Bakış’ın aracılığıyla Şeka firmasından Yusuf Kaya’ya 10 bin TL gittiği saptandı. Kurduğu paravan şirketi şoförünün üzerine yapan Kaya’nın Ali Kaya’yla firmaların bağlantısını kurduğu anlaşıldı. Bu süreçte emniyete çok sayıda ihbar mektubu da geldi. Kaya’nın iş başına 500 bin TL ila 2 milyon TL arasında rüşvet aldığı iddiaları emniyete yansıdı.
Kod adı Ağa-patron
İller Bankası’ndan 2007’de KİK’e gelen Ali Kaya’nın, burada birlikte çalıştığı Şenol Varürer ve Osman Turna’yı da KİK’e aldırdığı, Varürer’in ön incelemede, Turna’nın Düzenleme Dairesi Grup Başkanlığı’nda çalışmaya başladığı anlaşıldı. Soruşturmada, Yusuf Kaya ve adamları ile Varürer ve Turna’nın suç örgütü kurduğu, örgüt lideri Ali Kaya’ya “ağa, patron, başkanım” diye hitap ettikleri, ihalelere katılan bir çok firma yetkilileri ile devamlı irtibat halinde oldukları bilgisi yer aldı. Operasyonda bu isimlerin büyük bölümü gözaltına alınırken Okan Tosun, Orhan Nurduhan, şirket sahibi Ferit Rızvanoğlu ile Şeyhmus Kaya’ya ulaşılamadı. Bu isimlerin halen arandığı öğrenildi.
Aylık 100 bin TL
Polis, evlere yaptığı baskında, raportör Osman Turna’nın evinde 25 bin TL, 46 bin dolar, 23 bin euro, Ali Kaya’nın oğlunun sigorta bedelinin firmalarca ödendiğini gösteren belge, Fermak firmasının Haziran ve Ağustos 2011’de temsil ve ağırlama giderleri için 37 bin 627 TL, hediye ve ikram giderleri için 11 bin 309 TL, temsil ve ağırlama giderleri için 65 bin 836 TL, hediye ve ikram giderleri için 12 bin 838 TL harcandığını gösteren belge buldu.
İsmail Türüt bombası
Dosyada, 117 ekran 3D TV’lerin KİK mensuplarının evlerine gönderildiği, sonrasında TV’lerin 3D gözlüklerinin de talep edildiği ifade edildi. iPhone 4S, navigasyon cihazı, elbise, gömlek, ayakkabı, otel, uçak bileti gibi farklı rüşvetlerin de verildiği anlatıldı. Sanatçı İsmail Türüt’ün düğüne çağrılmasının ücreti ile aynı düğünde takılan takıların bile firmalara ödetildiği anlaşıldı.
İŞTE KAYITLAR
Soruşturma dosyasına giren bazı telefon görüşme kayıtları ise şöyle:
29 Haziran 2010:
Ali KAYA: ‘Karar değişmez’ diye Allah’ın emri mi var ya? Yav ne yapmamı istiyorsunuz ? Ben alacam karar defterini yazacam imzamı atacam Ali Kaya değiştirmiş olacak yani ya bu kaç defa değiştirdik. İller Bankası’nın işinde bile ben karar değiştirdim. Sami şimdi, ben Ali Kemal’le niye kavga edecem
Sami: Yok kavga etmeyin abi, kurban olayım, ben biz tutanağa girecez orda değiştirecez bizim için hiç problem değil. Onu Ali Kemal Bey’le halledin onu değiştiririz bizim için problem değil.
Gömlek pazarlığı
Hasan: Vakko’dan kaç beden elbise almıştın sana bi elbise alayım.
Ali KAYA: Elli ikiye altı abi.
Hasan: Ali tekrar rahatsız ediyorum, seni kusura bakma Hasan kaç giyiyo bir sor ona yaa. Gömlek kaç numara giyiyosun ayakkabı kaç giyiyosun?
Ali KAYA: Kırk iki.
18 Ekim 2010:
Metin Ö.: Üç tane
- phone dört (iPhone 4) benden alacaklısın.
Osman TURNA: 0tuz cigabayt. (30GB)
27 Aralık 2011:
Şenol V.: Gözlük lazım 3D gözlük lazım. İki tane. Ben gözlüğün modelini yazdırayım sana.
Aytekin K.: Bak şimdi sana Adana’dan bu 4s şey var ya hani 3 tane yarın geliyor şeye veriliyor tamam mı?
Şenol V.: Yaa bana bak o hiç şeylere gereği yoktu bizim zaten var onlar ... onun yerine yani yapacaksan mutlaka bir yılbaşı paketi bilmem ne yani hayırlı bir şey yap hayırlı bir şey yap ne bileyim. Kol saatimi şey yaparsın ne yaparsın o tür şeyler düşün yani erkek saati.
Kaynak: MİLLİYET

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.