banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

'Doktorun hastaya namaz kılmayacaksın demesi doğru değil'

Gözündeki rahatsızlık nedeniyle İzmir’de gittiği Karşıyaka Devlet Hastanesinde ameliyat olan Mehmet İsa Bozdağ’a ameliyat sonrası için verilen bilgilendirme broşüründe  ‘Ameliyattan sonra 3 hafta süre ile namaz kılmayınız’ ibaresi âlimlerin tepkisine neden oldu.

Genel merkezi Diyarbakır'da bulunan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) üyesi Vahdettin Kaya, İzmir’de katarakt ameliyatı olan hastaya hastane tarafından verilen Bilgilendirme broşürüne tepki göstererek hastanın teyemmüm alarak, rükû ve secde yapmadan namaz kılabileceğini belirti.

Müslümanların, doktorların verdiği kararlara uyması için o doktorun İslami hükümlere aykırı karar vermemesi gerektiğini ifade eden Kaya, "İslam fıkhında uzman doktorların verdiği kararlara uymak için o doktorun İslami hassasiyete sahip olması gerekir. Eğer İslam'a aykırı tavsiyelerde bulunursa o tavsiyelere uyulmaz." dedi.

Kaya daha sonra şöyle devam etti: "Ben göz hastası olan birçok hastaya refakatçi oldum. Göz naklinde hastalar biraz fazla sırt üstü yatırılıyor ve hiç sağa sola dönmeyecek şekilde hareketsiz kalması gerekiyor. Ama katarakt gayet normal bir şeydir. Eğer glokom ile göz nakli olmuşsa bir dereceye kadar zorunluluk var. 'Secde ve rükûa gitmeden namaz kılacaksın' demesi başkadır. Ama 'Namaz kılmayacaksın' demesi başkadır. Göz nakli olan hastalarda doktorlar tedbir aldırıyor. 5-6 gün sırt üstü yatırıyor o tür hastalarda teyemmüm alarak rükû ve secde yapmadan namazını kılabilirler.”

İslami hassasiyeti olan doktorların verdiği kararlara riayet edilebileceğini ifade eden Kaya, son olarak, “Doktorun hastaya, 'Namaz kılmayacaksın' demesi kabul edilmez. Göz doktorları böyle bir şey hastaya tavsiye etmez. Hele hele, ‘İşe gidebilirsin, namaz kılamazsın’ demesi kabul edilmez. Bazı doktorlar bu konularda şartlandırılmış gibidirler. Biz de böyle doktorlara itibar etmemeliyiz. İslami duyarlılığı olan uzman doktorların verdiği tavsiyelere riayet ederiz. Fakat bizi ibadetimizden gevşetmek amacıyla böyle kararlar veren doktorlara itibar etmeyiz.” ifadelerine yer verdi. (Mustafa Kaynak – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.