banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Sanlıurfa Haber Balıklıgöl Şanlıurfaspor

'Doğu esnafı düşünülerek asgari ücret artırılmalı'

Hükümetin, seçimden önce verdiği asgari ücret artırımının sözü kapsamında iş dünyası kendilerine yönelik düzenlemeye ihtiyaç olduğu düşüncesinde.

Hükümetin esnafa yönelik bir çalışma yapması gerektiğini belirten iş dünyası, maaşların bin 300 TL'ye çıkarılması ve sigorta pirimlerinin maaş ile birlikte artacak olmasını kendilerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Sıkıntı içinde olan doğu bölgelerindeki esnaf; işlerin az olması, mevsim şartlarının göz önüne alınarak hareket edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan, yapılacak olan ücret artırımını desteklediklerini belirterek, "Asgari ücret artırımı hükümetin seçim sürecinde verdiği bir sözdür. Bunun yerine getirilmesine tabiî ki bizde müdahil ve tarafız. Fakat iş dünyasına da ciddi bir yük getireceği farkındayız. Bundan sonraki süreçte Hükümetimiz iş dünyasına başka bir destekle yükü hafifletmesini temenni ediyoruz. Bu bir hakikat ki aileler aldıkları asgari ücret ile geçinemiyorlardı. Bu artırıma da ciddi manada ihtiyaç hasıl olmuştu. Bu yapılacak artırımı hem bir iş adamı olarak ve hem de Ticaret Odası olarak destekliyoruz." dedi.

Şu anda 3 çalışanının olduğunu belirten İsmail Canşi adlı esnaf, bin 300 TL'nin çalışanlar için az olduğunu yalnız Hükümetin mevsimsel şartları göz ardı etmeyerek hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

İsmail Canşi, "İşveren olarak açlık sınırını değerlendirirken; asgari ücret artırımının olmasını olumlu karşılıyorum. Biz esnaflar açısından baktığımızda ve durumu ele aldığımızda esnaf için fazla görüyorum bu artırımı. Bize ciddi manada bir yük getireceği düşüncesi ile fazla görüyorum. Yoksa bin 300 TL'nin bile çalışanlar, ailesini geçindirenler için az olduğunu biliyoruz. Tabi bu noktada Hükümet de esnafı düşünüp bir takım çalışmalar da yaparsa rahatlamış oluruz. Bu kapsamda Doğunun şartları göz önünde bulundurulmalı. Mevsimsel olarak düşündüğümüzde 6 ay kış mevsimini yaşamaktayız bölge olarak. Tabi bu durum iş sektörünü ciddi manada olumsuz etkilemekte ve aynı zamanda başta yakıt olmak üzere kış mevsimi masrafları da bizi olumsuz etkiliyor. Batı ilindeki esnafı belki etkilemez bu artırım ama Ağrı gibi bir yerde artırım esnafı olumsuz etkileyebilir. Hükümetten esnafa yönelik bu konuda yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

25 çalışanı olan A. Halim Koç adlı esnaf ise yapılacak ücret artırımı ile birlikte artacak olan sigorta pirimlerinin makul bir seviyeye getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Halim Koç, "Hükümetin asgari ücret ile ilgili yaptığı çalışma olumlu bir çalışmadır. Aynı zamanda eksik olan bir çalışmadır. Hükümetin yaptığı çalışmada sigortaların baz alınarak hareket edilmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum. Asgari ücret artırımının piyasayı canlandıracağını ve aileleri bir nebzede olsa rahatlatacağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra yapılacak bu çalışmanın yanında bu ücreti verecek olan işverenlerin de düşünülerek 2 tarafa eşit bir şekilde yasal düzenlemelerin yapılmasının daha mantıklı olacağını düşünüyorum. İşvereni sıkıntılarının dile getirilmesi gerekiyor. İşverenin bu arada ödeyeceği sigorta pirimlerinin belli bir kota sayısından sonra makul bir seviyeye getirilmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

2 bin TL'ye kadar da çalışana maaş verebileceklerini vurgulayan Koç, hükümetin doğu bölgesi esnafının yaşadığı olumsuzlukları göz önünde bulundurarak çalışma yapması gerektiğinin altını çizdi.

A.Halim Koç, "Doğu bölgesinde yaşanan sıkıntılar, vatandaşın göç etmesi gibi olumsuzluklar dikkate alınmalı. Gariban insanlar zaten bir yere gidemiyor. Ama bölgeye ekonomik anlamda katkısı olan insanlar yaşanan olaylar ile bölgede kalmayarak kaçıyor. Ayrıca tüketici yasası ile beraber esnafı da rahatlatacak bir paket yok. Esnafın sıkıntısı ile ilgilenen hiçbir paket göremiyoruz. Yapılacak ücret artırımı bizim için fazla sıkıntılı değil. Bin 300, bin 500 veya 2 bin TL bile çalışanımıza verebiliriz ki verilmeli. Çünkü verdiğimiz bize geri dönecek. Piyasayı rahatlatır. Bu açıdan sorun yoktur ama aynı zamanda esnafın da bazı sorunları ile ilgilenildiği zaman karşılıklı daha güzel olacaktır." İfadelerini kullandı.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.