banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Diyarbakır'da sanayi esnafı kan ağlıyor

Diyarbakır’da meydana gelen çatışmaların kendilerini kötü yönde etkilediğini belirten Diyarbakır 3. Sanayi Esnafı, çatışmalardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirttiler.

Esnafın artık iş yapamadığını dile getiren Diyarbakır 3. Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kalkan, “ Esnaf çok zor durumda. Esnaf artık kirasını çıkaramıyor ve sigorta primini ödeyemiyor. Bazı günler esnaf siftah yapamadan işyerini kapatıyor. Böyle giderse esnaf kepenk kapatacak. Esnafın işi çok zor. Devlet vergisini, elektrik, su parasını alıyor. Sigorta priminin üzerinden zaman geçtiği zamlı faizini alıyor. Esnaf malzemelerini satarsa da bu vergi ve faturaları ödemek zorundadır. Devlet vazgeçmiyor kendi hakkından. Bu çatışmalar bizi üzüyor. Hepimiz bu ülkede yaşıyor ve kardeş gibiyiz. Bu kanın bir an önce durdurulmasını istiyoruz.” dedi.

“Böyle giderse bu esnaf ne yapacak”

İşlerinin düzelmesini beklerken daha kötüye gittiğine dikkat çeken   esnaf Hasan Cengiz ise çok zor durumda olduklarını belirterek,”Esnaf vergisini ödemekte zorlanıyor. Şu anda hükümet yeni işyeri açanlara 20 bin lira kredi veriyor. Esnaf iş yapmadıktan sonra krediyi ne yapsın.  2-3 sene süren bir barış süreci vardı. Çatışmalar durmuştu. Şimdi ise buradan Sur bölgesine gidemiyoruz. Böyle giderse bu esnaf ne yapacak? Esnafın sıkıntısı çok büyük. Çatışmalar son bulur, Türk ve Kürt toplumunun bir arada kardeşte yaşaması sağlanırsa her şey iyiye gider.” İfadelerini kullandı.

“Borcumuzu borç ile kredi ile kapatıyoruz”

Bir başka esnaf İsmail Dündar ise ekonomik anlamda çok zor günler yaşadıklarını belirtti.

Meydana gelen çatışmalardan etkilendiklerini söyleyen Dündar, “Geçmişteki iş potansiyeli ile şimdiki ortam arasında çok fark var. Şu an esnaf kirasını bile ödeyemiyor. Esnaf olarak kazanamıyoruz. Şehirlerimizde meydana gelen olaylardan etkileniyoruz. Esnaf bankalara asılmış. Kredi alsa bile iş olmadıktan sonra krediyi nasıl ödeyecek. Çeklerimizi ödemekte çok zorlanıyoruz. Borcumuzu borç ile kredi ile kapatıyoruz.” dedi.

“Esnaf kirasını ve işçisinin maaşını veremiyor”

Çatışmaların olmadığı dönemde işlerinin iyi olduğunu dile getiren Ahmet Kaplan, “Şimdiki kirli çatışmanın verdiği zararlar had safhadadır. Esnaf kirasını ve işçisinin maaşını veremiyor. Bu çatışma ortamının son bulmasını ve huzurun gelmesini umut ediyoruz.” diye konuştu. (M.Hüseyin Temel/Hamza Adıyaman – İLKHA)  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.