banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Urfa Haber büyükşehir Sanlıurfa Başbakan

Diyarbakır'da Mevlit Kandili dualarla ihya edildi

Hz. Muhammed’in (sav) dünyaya teşrifinin kutlandığı Mevlit Kandili Diyarbakır’da il Müftülüğünün düzenlediği bir programla ihya edildi.

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Cebeli Nur Camiinde düzenlenen programa Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen ve ilçe müftüleri katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Kayapınar İlçe Müftüsü Mehmet Sırrı Şık Yaptı.

Konuşmasında Mevlid Programına gelenleri selamlayan Kayapınar İlçe Müftüsü Şık, “Bugün Peygamber ravzasından kalksa, çıksa gezse İslam alemini diyar diyar, Yemen’den, Libya’dan başlasa mesela, sonra kadim Mısır’a uğrasa, Filistin’den geçse, görse Gazze’yi, ateşi fark edip izlese Suriye’yi, şahit olsa denize dökülen çaresizleri, hele kıyıya vuran minik bedenleri, Irak’a yönelse, hatırlasa Kerbela’yı arkasından gelen türlü türlü belayı, oradan çıkıp Silopi’den girse, Türkiye’ye bakıverse uzaktan ilim diyarı Cizre’ye, ilerleyip baksa ve dayansa Amed’in kapısına, İslam’ın girdiği kapıdan selam verse Süleyman’a ve Sur’a girse dolaşsa sokak sokak, kurşunlanmış camiye denk gelse ağlayarak, sonra hüzünle yoluna devam etse… Miras bıraktığı minberlerden birine geçse, ‘kardeşlerim’ dediği ümmetine hitap etse ve ‘bu ne haldir’ deyip sitem etse ve seslense ‘hani vurmayacaktınız birbirinizi gafiller gibi… Düşmeyecektiniz yollara sefiller gibi. Namerde el açmayacaktınız zeliller gibi. Hani kardeşlikte destan olacaktınız?... Hak ve adalette ferman olacaktınız, İnsanlığın derdine derman olacaktınız… Hani yürüyen Kur’an olacaktınız?. .. Meğer kimlere kalmış davam heyhat!... Ölümün pençesinde sanki mahiri hayat.’ Bu sitemkâr sözler gelse nebiden, cevap verebilecek kimse var mı sahiden. Sen rahmetsin bize Ey Nebi, küsme bize. Darılsan bize rahmet yağmaz üzerimize. Umut bağlayacak tek kapımız sen kalmışsın.” diye konuştu.

Kürtçe ve Türkçe okunan mevlit ile devam eden programda Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen de, Peygamber ahlakı üzerine bir konuşma yaptı.

Ağzını açtığı zaman gıybet ve yalan atan bir müminin mahşer meydanında Peygamberimizden uzakta olacağına dikkat çeken  İl Müftüsü İşleyen, “Peygamber Efendimiz, ‘Beni seviyorsanız  emanet hukukuna riayet edeceksiniz’ demiş. Canlarımızı, mallarımız, çocuklarımız bize emanet. Emanet bilincinde olmamız lazım. Peygamber Efendimiz şimdi gelip ümmetin bulunduğu duruma tepki göstererek ‘Neydi bu haliniz, neydi derdiniz, hangi dava için birbirinizi öldürdünüz. Türk Kürd’ü, Kürt Türk’ü öldürdü diye bundan büyük bir neşe duydunuz. Neydi bu dava?’ dese ne cevap vereceksiniz. Peygamber Efendimizin huzuruna çıkarken yüz akıyla çıkabilmemiz için ahlakının  bize yansıması gerekiyor. Allah Peygamber Efendimizin hayatını hayatımız olarak görmeyi nasip etsin.” dedi.

Program okunan duanın ardından halkın musafahalaşmasıyla son buldu. (M. Hüseyin Temel/M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.