banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Balıklıgöl ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry Ürdün Teknik Direktör Cihat Arslan

Diyarbakır'da 2015 yılında neler yaşandı

Kadim şehir Diyarbakır 2015 yılında başta Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran’ın katledilmesi, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin çatışmalar arasında kalarak hayatını kaybetmesi, sokağa çıkma yasakları, çatışmalarda mabetlerin hedef alınması ve Sur ilçesindeki göç dalgası ile gündeme geldi.

2015 yılında Diyarbakır’da yaşanan ve kayıtlara geçen önemli gelişmeler şöyle sıralandı:

1 Ocak

Diyarbakır’ın tarihi yapısıyla özdeş hale gelen ve içerisinde UNESCO Kültür Mirasına dahil edilen Hevsel Bahçelikleri ve Kırklar Dağı’nın da bulunduğu Dicle Vadisindeki yapılaşma ile ilgili konuşan projenin ilk üstlenicilerinden müteahhit Ufuk Eser Subaşı, dönemin Sur Eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın imarın yapılabilmesi için kendisinden 43 daire rüşvet istediğini ileri sürdü. 

6 Ocak

2006 yılından bu yana Türkiye'de çalışan ve Hollandalı olduğu belirtilen gazeteci Frederike Geerdink, evine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

14 Ocak

Diyarbakır’da faaliyet yürüten bazı İslami sivil toplum kuruluşları, Cuma gününün resmi tatil ilan edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na mektup gönderdi.

**

Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği, Charlie Hebdo dergisinin yayımladığı Peygamber Efendimize hakaret içerikli karikatür ile ilgili yayın yasağı getirerek, bazı sitelere erişimin engellenmesi kararı verdi.

22 Ocak

Elektrik borcu nedeniyle elektrikleri kesilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DİSKİ’ye ait iş makineleriyle Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) girişinde hendek açarak elektrik kesintilerine misillemede bulundu.

24 Ocak

Peygamber Sevdalıları Platformu Diyarbakır İstasyon Meydanında, Peygamber Efendimize hakaret içerikli karikatürlere tepki amaçlı yüzbinlerin katıldığı ‘Peygambere Saygı Mitingi’ düzenledi.

25 Ocak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Seyrantepe Spor Kompleksi'nde gerçekleştirilen Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresine katılarak yaptığı konuşmada, Selahaddin Eyyübi'nin torunlarının fitneye karşı çatışmak isteyenlere karşı inadına barış ve kardeşlik diyeceğini ifade ederek Kürtçe öğreneceğini söyledi.

02 Şubat

‘Terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına alınan ve sonrasında serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında dava açıldı.

09 Şubat

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır’da faaliyet yürüten PKK/HDP’ye yakın STK’ların ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte İslam’ın şiarlarına ve Müslüman kadının çarşafına hakaret edildi.

08 Mart

Diyarbakır’da 3 bin 500 STK bileşenini temsilen 600 civarında delegenin katılımıyla Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı düzenlendi. 2 gün süren çalıştayda adil bir çözüm ve kalıcı bir barışa ulaşmanın nasıl olabileceği tartışıldı.

21 Mart

Diyarbakır’da düzenlenen Newroz etkinliğinde Abdullah Öcalan'ın mektubu okundu. Mektupta silahların bırakılması için kongre çağrısı yer aldı!

25 Mart

Diyarbakır Yenişehir Belediyesine ait fidanlık alanına yerleştirilen Êzidi kampında tecavüz iddiaları ve bir ay içerisinde meydana gelen şüpheli ölümler gözleri Êzidi Kampına çevirdi.

26 Mart

Diyarbakır'da 2'nci Hava Kuvveti Komutanlığı girişindeki direkten bayrak indiren sanığa 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi

**

Kobani bahaneli çıkarılan ve 50’den fazla insanın öldürüldüğü saldırılarda vahşice katledilen Yasin Börü ve 3 arkadaşının katledilmelerine ilişkin hazırlanan iddianameleri Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

27 Mart

PKK ve PKK’ya yakın derneklerin çeşitli bahanelerle dağa götürüp bir daha geri getirmediği çocukların anneleri, yaşanan duruma isyan etti. Çocukları geri gelene kadar pes etmeyeceklerini belirten anneler, çözüm varsa çocuklarımız da gelmeli dedi.

18 Nisan

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Türkiye, Suriye, Irak ve İran Kürdistan’ından âlimlerin katılımıyla Diyarbakır’da ‘Âlimler Birliği’ toplantısı düzenledi. Toplantının sonuç bildirgesinde İslam ümmetinin mevcut durumu nedeniyle âlimlerin daha çok çalışması gerektiği, toplumsal cehalet, ihtilaf ve fakirlikle mücadele etmek için gerekli imkânların sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

25 Nisan

Diyarbakır’da Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından, Türkiye’nin birçok ilinden ve başta İran, Irak ve Suriye Kürdistan’ından olmak üzere farklı ülkelerden de katılımcıların olduğu, yüzbinlerce insanın bir araya geldiği Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

03 Mayıs

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yapılan toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan konuşmasında, HDP’ye yüklendi.

08 Mayıs

Diyarbakır'da alıkoyduğu öğrencileri PKK'ye yakın bir derneğe teslim ettiği iddia edilen bir okul müdürü ile 3 müdür yardımcısı tutuklandı.

29 Mayıs

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesine bağlı Kurdik (Alagökü)  köyünde meydana gelen yangında 3 kişi zehirlenerek hayatını kaybetti.

31 Mayıs

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da düzenlediği mitingde seçmene hitap ederek, CHP’nin Kürtçeyi, HDP’nin ise İslami kimliği reddettiğini söyleyerek her iki partiyi eleştirdi.

5 Haziran

Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen HDP mitinginde, ard arda 2 patlama meydana geldi. Patlamalarda 4 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.

9 Haziran

Diyarbakır'da faaliyette bulunan Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran PKK’nin düzenlediği suikast ile katledildi. 4 çocuk babası Baran, 6-8 Ekim Kobani bahaneli saldırılarda kurban eti dağıtırken katledilen Yasin Börü'nün hocasıydı.

**

Diyarbakır'da Yeni İhya-Der başkanı Aytaç Baran'a düzenlenen suikastın ardından çıkan olaylarda 3 kişi öldü.

28 Haziran

Şengal’de IŞİD ile yaşanan çatışmadan Diyarbakır’a getirilerek HDP’li belediyelerin tesislerine yerleştirilen Êzidiler, kamplarda maruz kaldıkları zor şartlardan dolayı kampı terk etti.

09 Ağustos

Diyarbakır Kırklardağı Yaşam Konutları projesinde haraç alındığı iddiasıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında BDP’li Sur Belediyesi eski başkanı Abdullah Demirbaş’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı.

28 Ağustos

Diyarbakır’daki olaylarda iki İngiliz muhabir gözaltına alındı.

30 Ağustos

Diyarbakır’da trafik polisi aracına düzenlenen silahlı saldırıda yaralanan 2 polis hayatını kaybetti.

**

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu bir çocuk hayatını kaybetti.

31 Ağustos

AK Parti Gençlik Kolları Diyarbakır Eski İl Başkanı Yunus Koca, işyerine giderken uğradığı saldırıda hayatını kaybetti.

01 Eylül

Diyarbakır'ın Kulp ile Lice ilçeleri arasında yol kesen bir grup PKK'li, Kulp'ta görevli olan Doktor Abdullah Birol’u katletti.

06 Eylül

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde, zırhlı polis aracına düzenlenen roketatarlı saldırıda 2 polis hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı.

09 Eylül

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlatarak, Adalet Bakanlığına dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke gönderdi.

11 Eylül

Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtinde lokantada kahvaltı yapan polislere silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 3 polis ise yaralandı.

16 Eylül

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında terör örgütü propagandası yapmaktan iddianame hazırlandı.

17 Eylül

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, mevcut şartlarda halkın iradesinin sandığa sağlıklı bir şekilde yansımayacağını belirterek, 1 Kasım’da yenilenecek genel seçimlere girmeyeceklerini açıkladı.

22 Eylül

Diyarbakır'da aile içi yaşanan cinnettin sonucunda, anne ve iki kızı hayatını kaybetti.

24 Eylül

Diyarbakır’da kurban eti dağıttıkları sırada PKK’lilerce hunharca katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının anısına başlatılan ‘Yasin Börü'nün ulaştıramadığı kurban etlerini sizler ulaştırın' kampanyası kapsamında fakir ve yoksullara kurban eti dağıtıldı.

**

Sürpriz bir şekilde Diyarbakır’a gelerek Kurban Bayramını kentte karşılayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bayram namazını Diyarbakır Ulu Camiinde kıldı.

27 Eylül

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK’lilerin saldırısı altında olan dindar aile, bölgeye giden HÜDA PAR yetkilileri ve İslami STK temsilcileri tarafından evlerinden alınarak bölgeden çıkarıldı.

25 Ekim

Diyarbakır’da DBP’li Yenişehir Belediyesi’nin Peygamber Efendimize hakaret içerikli afişleri asmasına tepki olarak İslami Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, şehrin 55 noktasına Peygamber efendimize sevgi içerikli afişler astı.

26 Ekim

Diyarbakır'da polisin baskın yaptığı bir evde çıkan çatışmada 2 polis hayatını kaybetti, IŞİD’li olduğu iddia edilen 7 kişi öldü, 12 kişi yakalandı.

09 Kasım

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe Mahalle sakinleri, HDP’ye oy vermedikleri için belediye tarafından köylerine el konulmak istendiğini söylediler.

10 Kasım

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yola döşenen patlayıcının, askeri otobüsün geçişi sırasında infilak etmesi sonucu 1'i ağır 21 asker yaralandı.

27 Kasım

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve halk tarafından 'Dört Ayaklı Minare' olarak bilinen Şeyh Mutahhar Caminin minaresi meydana gelen çatışmalarda hedef oldu.

28 Kasım

Sur ilçesinde yaşanan çatışmanın arasında kalan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, hayatını kaybetti.

01 Aralık

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç (Benîn) köyünde bulunan Kur’an Kursu’nda elektrik sobasının devrilmesi sonucu yangın çıktı. Çıkan yangında 6 öğrenci yaşamını yitirirken, 3 öğrenci de yaralandı.

07 Aralık

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda, tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii, alev alarak yandı.

12 Aralık

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağına bir gün ara verilmesi esnaf ve halkın zararını ortaya koydu. İlçede bulunan 4 okul yakıldı. Ev ve işyerleri, tüneller kazılması ve mevzi olarak kullanılması nedeniyle kullanılmaz hale geldi. Halk yaşanan çatışmalardan dolayı bölgeden göç etti.

15 Aralık

Diyarbakır - Silvan Karayolunda zırhlı araçların geçişi sırasında patlama oldu. Patlamada 3 polis hayatını kaybetti, 2 polis de yaralandı.

28 Aralık

Sokağa çıkma yasağının 28'inci gününde girdiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çatışmalar devam ediyor. Yasak boyunca yaşanan çatışmalarda 64 PKK’li, 2 asker ve 2 polisin öldürüldüğü 11 asker ve 32 polisin ise yaralandığı belirtildi.

30 Aralık

Sur ilçesi Gazi caddesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı kalktı, ancan esnaf güvenlik nedeniyle işyerlerini açamadı. Yasağın devam ettiği 6 mahallede ise şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.