banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Diyarbakır esnafı 2016 yılına umutla bakmak istiyor

Diyarbakır’da özellikle 6-7 Ekim saldırılarıyla başlayan ve 7 Haziran seçimlerinden sonra yeni bir ivme kazanan çatışmalı süreç, tüm bölgeyi ekonomik olarak etkilediği gibi Diyarbakır esnafını da olumsuz olarak etkiledi. 2015 yılını bu anlamda kötü geçiren esnaf; 2016 yılında ise huzurlu, sokaklarında çukur ve barikatların olmadığı, ticaretin tekrar canlandığı bir kent hayal ediyor.

Çatışmalardan önce yerli ve yabancı turistlerin şehrin ekonomisinde etkin bir rol oynadıklarına dikkat çeken Diyarbakır esnafı, şiddet olaylarının başlamasıyla birlikte zor günler yaşadıklarını, işsizliğin çoğaldığını ve birçok iş yerinin kepenk indirmek zorunda kaldıklarını dile getirdiler.

Yaşanan çatışmalardan dolayı işlerinin düşüş yaşandığını belirten Ferhat K. İsimli esnaf, insanların korktuğu için göç ettiklerini ve şehrin yaşanan şiddet olaylarından sonra kötü bir izlenime sahip olduğunu söyledi.

Çatışmalı sürecin bir an önce bitmesi gerektiğini söyleyen Şeref Yılmaz ise “Mal getiren malını iade etti. Dükkân açan dükkânını devretti. Bunlar hepsi çatışma ortamından kaynaklanıyor. Biz bu çatışma ortamından bir an evvel uzaklaşmak ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. 2016’da tek beklentimiz budur.” dedi.

‘Dükkânlarımızı açalım, başka bir şey istemiyoruz’

2016 yılında çok beklentileri olmadığını belirten Nurettin S. adlı esnaf, “Bir aydan beri kapalı olan iş yerlerimiz var. İş yerimizi açamıyoruz. Dükkânlarımızı açalım, başka bir şey istemiyoruz.” diye konuştu.

Çarşının ortasında kardan adam yapan esnaf Nasır Ateş ise iş olmamasından dolayı zamanını yağan kardan ‘kardan adam’ yapmakla geçirdiğini dile getirdi.

İnsanların rahat bir şekilde yaşayabileceği, yatırım yapabileceği bir şehir isteyen İdris Çakıl, “Yetkililer olaya el atmalı. Soruna çare bulmalı. İnsanlar karda kışta dışarıda yatıyor. Yıkık evlerde kalıyorlar. İnsanları bir lokma ekmeğe muhtaç ettiler.” dedi.

İsmini vermek istemeyen başka bir esnaf ise yanıbaşlarında çatışmaların yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Her an bir cisim iş yerimize gelebilir. Ne yapabiliriz ki, nasıl beklentimiz olsun. Biz huzur istiyoruz huzur. 2015 yılında satışlarımız durgundu. Siyasi çatışmalar bizi kötü etkiledi. Güneydoğu bitmiş durumda. Artık kimse yatırım da yapmaz. Parası olan batıya kaçıyor. Güneydoğu’yu öldürdüler. Siyaset bitirdi Güneydoğu’yu…”

‘PKK’nin çukur siyasetinin mağduruyum’

Yaşanan çatışmaların kendilerini bitirdiğini ve bunun sonucunda dükkânını kapatmak zorunda kaldığını belirten esnaf Şeyhmus T, mağdur olduğunu ve mağduriyetine çatışmalara zemin hazırlayan PKK’nin çukur siyasetinin neden olduğunu söyledi.

İş yerinin daha önce tıka basa dolu olduğunu ancak şimdilerde günü zararla bitirdiğini belirten Şeyhmus T, “Çatışmalardan dolayı halk tedirgin ve dışarı çıkmıyor. Çıkan da alışveriş yapmıyor. Mallarım elimde kaldı. PKK’nin çukur siyaseti bizi batırdı ve neticede kapatmak zorunda kalıyorum. Büyük miktarda borç içine düştüm. Taksitlerimi ödeyemiyorum. Yetkiler her zaman esnafın yanında olduğunu söylüyor ancak biz burada kapatıyoruz. 50 bin TL’den fazla zararımız var. Sahip çıkanımız ise yok.” dedi. (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.