banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Balıklıgöl Suruç Urfa Haber

Diyanet İşleri Başkanı'ndan Papa ve ABD'li Trump'a tepki

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Şerik Zafer ve beraberindeki heyeti kabulünde, Müslümanların ABD'ye alınmaması yönünde çağrıda bulunan ABD başkan aday adaylarından Donald Trump ve 'üçüncü dünya savaşı' açıklaması yapan Papa'ya tepki gösterdi.

Bölgede yaşanan sorunların belirli bir dinin değil, bütün insanlığın bir meselesi olduğuna vurgu yapan Görmez, “Coğrafyamız, bölgemiz çok zor bir süreçten geçiyor. Yaşanan sorunların belirli bir dinin meselesi değil, bütün insanlığın meselesi ve sorunu olarak okunması gerekir. Dünya kuruldu kurulalı bütün insanları yaşatacak zenginlikte olduğu halde maalesef insanlar kendi hırs ve öfkeleriyle dünyayı birbirlerine dar ediyorlar.” dedi.

“İlahi dinler insanoğluna dünyayı daha güzel yönetmesi için gönderildi”

İlahi dinlerin insanoğluna dünyayı daha güzel yönetmesi için gönderildiğini belirten Mehmet Görmez, “İlahi dinler, insanoğluna dünyayı daha güzel yönetmesi, barış içerisinde birlikte yaşasınlar, rahmeti, şefkati, adaleti egemen kılsınlar diye geldi. Ama insanlar dinleri de kendilerine dönüştürebiliyorlar. Mahza rahmeti yeryüzüne getiren dinler, şiddetin, vahşetin aracı haline getirilebiliyorlar.” dedi.

İlahi mesajların Haçlı Seferleri ve Siyonizm ile acı çekme araçlarına dönüştürüldüğünü belirten Prof. Görmez, “Hz. İsa'nın getirdiği rahmet mesajlarından tarihte onlarca defa Haçlı Seferleri çıkarılabildi ve savaşların en büyük motivasyonu haline getirilmesi yine insanların eliyle gerçekleşti. Hz. Musa'nın mesajlarının bu coğrafyada hâlâ siyonizm eliyle nasıl bir ideolojiye dönüştürüldüğünü acı çekerek görüyoruz.” şeklinde konuştu.

'Üçüncü dünya savaşı' açıklaması yapan Papa'ya tepki

Prof. Dr. Mehmet Görmez 'üçüncü dünya savaşı' açıklaması yapan Papa'ya da tepki göstererek, “Fransız ihtilâliyle birlikte insanlık başka bir arayış içine girdi. Dinlerin dışında daha seküler bir dünya kurmayı tasarladı. Fakat sekülerizm dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekûn bir savaşın içine soktu. İnsanlar da bilimsel keşiflerle atom bombasını düşünebildi. Kimyasal silahları üretti ve tarihteki savaşlarda ölen bütün insanların birkaç katını modern zamanlardaki savaşlarda kaybettik. İki büyük dünya savaşı yaşandı ve şimdi üçüncü dünya savaşından söz ediliyor ve sayın Papa'nın ağzından bile böyle bir cümle dökülebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Müslümanların ABD'ye alınmaması yönünde çağrılarda bulunan ABD’li Trump'a tepki

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından olan Donald Trump’un, Müslümanların ABD'ye alınmaması yönünde çağrılarda bulunmasına da tepki gösteren Prof. Görmez, “Amerika gibi bir ülkede seçimden önce adaylar ‘Müslümanları Amerika'ya alacağız, almayacağız’ tartışması yapabiliyor. Burada hiç bir milletin, din mensubunun suçu birbirine atması doğru değildir. Bu coğrafyada biz çok büyük acılar çekiyoruz.” dedi.

Bilhassa İslam coğrafyasının küresel güçlerin çatışma alanı haline gelmesinin bütün acıların birinci sebebi olduğunu söyleyen Görmez, “Önce Afganistan sonra Irak sonra bütün bu dünyada; Bosna, Çeçenistan gibi bölgelerde yapılan savaşların sonunda eğitimden yoksun, şiddetin ve vahşetin gölgesinde yetişen çok sayıda nesiller ortaya çıktı. Yaralı bilinçler ve ölümcül kimlikler çoğaldı. Bir taraftan da büyük göçler başladı. Bu göçmenler gittikleri ülkelerde o ülkelere entegre olamadılar ve oralarda kendi gettolarını kurdular. Ötekileştirildiler, dinlerini öğrenecek imkân bulamadılar. Hatta yanlış yorumlara saptılar. Göçmen nesillerin dini yanlış öğrenen çocuklarıyla, coğrafyada şiddetin gölgesinde yetişen gençler arasında bir yakınlık oluştu. Dolayısıyla bu nesiller dine bir ideoloji olarak sarılmayı tercih ettiler. Uzun süre dini kurumlar ve bilim müesseseleri soruna ciddi olarak el atma imkânını bulamadılar. Şimdi topyekûn insanlık olarak bütün bu yaşadığımız sorunların acılarını çekiyoruz. Ben çok umutsuz değilim, hep birlikte konuşarak ve değerlendirerek yeni bir dünyayı kurabiliriz.“ şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.