banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Diyanet: İslam'da Feminizm ve Cins Ayrımı Yok
2-4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 'V. Dini Yayınlar Kongresi'nin sonuç bildirgesinde, halk arasında çok yaygın olan, 'kadına yönelik mitoloji ve hurafelerin dinde yeri olmadığı' vurgulandı. Diyanet yetkilileri, 'Kadın, Adem'in kaburga kemiğinden yaratıldı', 'Kadın, ruhsuzdur, şeytandır', 'Kadının sırtından köteği karnından bebeği eksik etme', 'Kadına sor ne derse tersini yap' gibi inanış ve sözlerin halk arasında çok yaygın kullanıldığını belirtti.

Feminizmin de İslam'la bağdaşmadığına yer verilen bildirgede ayrıca, 'vahşi kapitalizmin değersizleştirdiği' kadının, özellikle görsel medyada cinsel obje, mutfağa kıstırılmış kişilik olarak yansıtılması da eleştirildi. İşte o bildirgeden bazı çarpıcı tespitler:

İSLAM'DA CİNSİYET AYRIMI YOKTUR: Ku'ran-ı Kerim'de ve Hz. Peygamber'in sünnetinde kadın, cinsiyet bağlamında değil, insanlık düzleminde ele alınmıştır. Kadın ve erkek arasındaki cinsiyet ayırımı ve karşıtlığına ilişkin söylemlerin, İslam'ın temel metinlerine yansıtılması anakronik bir yaklaşımın ürünüdür.

KUR'AN, ATAERKİL DEĞİLDİR: Kuran-ı Kerim'in bugünkü kadın ayrımcılığına mesnet sayılabilecek biçimde ataerkil bir öze sahip olduğuna ilişkin yaklaşımlar hiçbir şekilde onaylanamaz.

NAMUS CİNAYETLERİ ONAYLANAMAZ: Kadına karşı cinsiyetçi ve ayrımcı bir dilin kullanılması, kadının metalaştırılması ve tüketim nesnesi olarak kullanılması, namus cinayetleri ve her türlü şiddetin konusu haline getirilmesi hiçbir şekilde onaylanamaz.

Kaburga yorumu Tevrat'tan
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem, bildirgede yer alan 'kadına yönelik mitoloji ve hurafelerin İslam'da yeri olmadığı' maddesine açıklık getirdi. AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Yeprem, 'Kadının Adem'in kaburga kemiğinden yaratıldığı' inanışının Tevrat'ta var olduğunu ancak Kur'an'da olmadığını bildirdi. Kur'an'a göre kadınla erkek ayrı ayrı olarak değil, eşzamanlı olarak tek bir 'öz'den yaratıldığını vurgulayan Yeprem, 'Ama halk arasında Kur'an'da söylenen değil, Tevrat'ta yeralan kaburga kemiği inanışı daha yaygın. Biz, Kur'an diliyle konuşuyoruz' diye konuştu.

Kaynak: Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.