banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Dillerin Yarısı Kaybolmayla karşı karşıya!

UNESCO’nun yaptığı açıklamalara göre dünyada  kullanılan 6000 kadar dil vardır ve bu dillerin yarısı kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Bucak, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü. Bilindiği gibi UNESCO Genel Kurulu  1999 yılında 21 Şubatı Dünya Anadil Günü olarak kutlama kararı almıştır.

Ülkemizde de İmparatorluktan ulus devlete geçiş sürecinde Türkçe dışında kalan ve yaşayan bütün diller yasaklanmış, kullanılmalarına ve o dillerde eğitim yapılmasına izin verilmemiştir. Diller üzerindeki bu baskılar halen devam etmektedir.

Anadilinde konuşma, eğitim görme insanın doğuştan gelen tartışılamaz bir hakkıdır. Ancak bu hak ulus devlet kurma bahanesiyle gasbedilmiştir. Özellikle Kürt dilinin iki lehçesi olan Kurmanci ve Zazaki, Lazca, Çerkez dilinin çeşitli lehçeleri yasaklanmış, Arap dili de ancak dini eğitim alanında öğrenime açık tutulmuş, onun dışında günlük bir dil olarak eğitimine izin verilmemiştir.

Biz ŞANLIURFA BAROSU olarak bu günde dikkatleri dil yasaklarının üzerine çekmek gerektiğini düşünürken, ana dil de eğitim, öğrenim, yargılanma ve anadili hayatın her alanında kullanma hakkının vazgeçilemez bir hak olduğunu belirtir, ülkemizde kullanılan bütün diller üzerindeki baskıların kaldırılmasını, herkesin anadilini istediği alanda kullanabilmesini talep ederiz.21 şubat dünya anadil gününün farkındalığı arttırması temennisiyle..."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.