banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Dikkat! Yemler Balıklıgöl'deki balıkların ölümüne neden okuyor

 Balıklıgöl’e atılan farklı yemler balık ölümlerine neden oluyor İnanç turizminin en önemli merkezlerinden Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e bazı ziyaretçiler tarafından atılan ekmek, simit gibi yiyecek kırıntılarının balık ölümlerine neden olduğuna dikkat çeken yem satıcıları, ziyaretçileri daha duyarlı olmaya davet etti.

Balık yemlerinin Çevre Koruma Vakfı tarafından İzmir Karabağlar’dan getirilerek veteriner kontrolünde satışa sunulduğunu belirten yem satıcıları, balıklara orijinal yem dahi olsa fazla yem verilmesinin zararlı olduğunu söyledi.

Balık yemini kontrollü sattıklarını ifade eden İsmail Güner, “Eskiye göre yemde yüzde 50 alışımız arttı. Bir tabağa fazla yem koymuyoruz. Bu da balıkların yararına oluyor. Şimdi Balıklıgöl’e binlerce insan geliyor. Her biri bir tabak alırsa çok fazla yem oluyor. Bunun da hesabını yaparak satımını yapıyoruz. Vitamin derecesini bilmiyoruz. Çevre Koruma Vakfı müdürü İzmir’den getiriyor ve biz de alarak burada satıyoruz.” dedi.

Bazı yerli ziyaretçilerin duyarsızlığından şikâyetçi olan Güner, yabancı turistlerin bu konuda daha duyarlı olduğunu söyledi. Güner, “Bazı yerli turistler bizim balığımızı öldürüyorlar. Elinde ne varsa serpiyor suya. Bu da balıkların ölmesine sebep oluyor. Onları uyardığımızda da ‘siz kendiniz için bunu yapıyorsunuz’ diyorlar. Oysa sen benim rızkımı veremezsin rızkımı veren yüce Allah’tır. Ama bu balıklar ölürse Şanlıurfa’ya kimse adımını atmaz. Balıklara ekmek atıyorlar bu da uygun değildir.” ifadelerini kullandı.

Yemlerin İzmir Karabağlar’dan Çevre Koruma Vakfına getirilerek veteriner kontrolünden geçirildiğini belirten Abdullah Günyak ise, “Veteriner kontrolünde bize veriliyor. Biz de burada tabaklara koyup satıyoruz. Satışının belli bir miktarı Çevre Koruma Vakfına bir kısmından da biz faydalanıyoruz. Bayramda bir yükseliş oldu. Yaşanan olaylardan ziyaretleri etkiler sandık bu son günlerde öyle bir şey olmadı. Halkımızda buranın güvenliği olduğunu anladı. Ziyaretler arttı.” diye konuştu. Balıklara yem atma konusunun çok önemli olduğunu belirten Günyak, ziyaretçileri yem konusunda uyardıkları zaman bazı sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Günyak, “Milletten isteğimiz bilinçsiz olarak ekmek, simit gibi buna benzer şeylerin balıklara atılmamasıdır. Çünkü içerisinde maya olan yemler balıkları şişiriyor ve öldürüyor. Geçen ve önceki yıllarda bayağı balık ölümü oldu. Şuan biraz daha duyarlılık var. Balık ne atılırsa onu yer. Ot atılsa onu bile yerler. Güvercin bile düşerse onu da yiyorlar. O yüzden ne attığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. (Ramazan Casuk, Osman Gülebak- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.