banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Nusaybin Kaymakamlığı tarafından 13 Kasım günü sokağa çıkma yasağının ardından bugün geçici olarak saat 16.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Merkezi mahallelerde bu sabah saat 08.00’da kaldırılan kısmi sokağa çıkma yasağı 16.00’dan itibaren yeniden başladı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından ilçe halkı temel ihtiyaçlarını karşılamak için çarşıya akın ettiği görülürken, açık olan market ile dükkânların önünde uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

Açık olan fırınların ise halka ekmek yetiştirmediği ve birçok vatandaşın ekmek almadan evlerine gittiği görüldü.

İki ateş arasında kaldıklarını belirten halk, çaresizlik içerisinde olduklarını söylerken, bazı vatandaşlar ise geçici sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını fırsat bilerek diğer il ve ilçelerde bulunan akrabalarının yanına gitmek için yollara çıktığı görüldü.

Onlarca ev, işyeri ve araç zarar gördü

İlçedeki mahalle aralarında yer yer çöken evler, roket ve mermi izleri, kopan elektrik telleri, patlayan su şebekelerini görmek mümkün. Çatışmalarda onlarca eve kurşunlar isabet ederken işyerleri ve araçlar da hasar gördü. Birçok camiye de kurşunların isabet ettiği gözlemlendi.   

Dışarı çıkan halk açık marketlere koştu

Evlerinden günler sonra dışarı çıkabilenler temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için açık işyerlerine akın etti. İlçenin ana caddesi üzerinde polis zırhlı araçların devriye attıkları görülürken işyeri sahipleri zarar gören dükkânlarındaki hasarı tespit etmeye çalıştı.

Yüzlerce aile ilçeyi terk ediyor

Sokağa çıkma yasağının kısmi olarak kaldırılmasıyla birçok aile ilçeyi terk etti.  İlçeyi terk eden aileler, “Elektrik ve su yok. Çocuklarımız hastalandı. Yasak başlamadan akrabalarımızın evlerine sığınmaktan başka çaremiz yok.” dediler.

 “Devlet ile PKK zulmünün ortasında kaldık”

Bu olaylarda en çok esnafların mağdur olduğunu dile getiren Hasan Candan, “Büyük sıkıntılar yaşadık, yaşıyoruz. Hem devlet hem de PKK’nin zulmü tam ortasında kaldık. Hendeklerin kapanması için hiçbir şey yapılmadı. Halk epey eziyet çekti. Bir an önce bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Halk huzur istiyor. Yeter artık diyoruz. Bu olaydan en çok sivil halk zarar görüyor. Esnaf olarak kan ağlıyor. Benim ödemem vardı gittim borç alıp ödemelerimi yaptım. İnşallah bir an önce bu olaylar son bulur. Kim bu olaylara sebebiyet veriyorsa kim bu halka zulüm yapıyorsa Allah onları kahr-u perişan etsin. Hepimiz Müslümanız bu bölgede yaşıyoruz.” diye konuştu.

“Elektrik ve su yok, psikolojimiz bozuldu”

Başka bir Nusaybinli Şahin Engin de “Yaklaşık 10 gündür elektrik su telefon yok. Bizlerin ve çocukların psikolojisi bozuldu. Kimsenin kimseden haberi yok. Kim ölmüş kim kalmış kimse bilmiyor. Halk sokağa çıkma yasağı öncesinde erzak depolamıştı, o da bitti. Şimdi gene erzak depoluyorlar. Allah muhafaza etsin.” diye konuştu.

“Savaştan kaçtık burada perişan olduk”

Suriyeli Necah İbrahim ise şöyle konuştu: “Suriye’den savaştan kaçtık. Burada da perişan olduk. Ne su ne elektrik var. Çoluk çocuk evde var olanı yedi, şimdi tekrar gıda alıyoruz.”

“Hastamız var ne yapacağımızı bilmiyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir kadın ise “Evde ne gıda ne sebze hiçbir şey kalmadı. Çaresiz bir haldeyiz. Hastamız var ve bizde artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Közde ateş yakıp su ısıtıp çamaşırları yıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Korkudan başımızı dışarıya çıkartamıyorduk”

Selman Aydoğdu da yaşadıkları mağduriyeti şöyle dile getirdi: “Bugün 9’uncu günümüz ve gördüğünüz gibi perişan bir haldeyiz. Korkudan başımızı dışarıya çıkartamıyoruz. Bulunduğumuz yeni Turan Mahallesi harabeye dönmüş. Evde hiçbir şey kalmamıştı. Biz de arabanın bagajını tekrar doldurup gıda ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Allah’ın rahmetini diliyoruz.”

“Bir an önce bu sıkıntının bitmesini istiyoruz”

Halkın büyük sıkıntı çektiği dile getiren Süleyman Can, “İlk önce elektrikler kesildi sonra suda kesildi. Çocuk çoluk çocuk perişan oldu. Bugün çarşıya çıktık, herhalde saat 16.00’dan sonra tekrar sokağa çıkma yasağı uygulanacak ve biz de alışveriş yapıyoruz. Halk büyük bir sıkıntı çekiyor. Bir an önce bu sıkıntının bitmesini istiyoruz. Daha birçok yerde hendekler olduğu gibi duruyor.” diye konuştu.

“Hem devlet hem PKK tarafından halka büyük bir zulüm yapıldı”

Satacak malzeme bulamadığını söyleyen esnaf Orhan Kardaş “Esnaf olarak Satmak için malzeme bulamıyoruz. Halk ihtiyacı olmayan malzemeleri de alıyor. Çünkü evlerde bir şey kalmamış. Ne elektrik ne tüp var. Çocukların sütü yok. Bu halka büyük bir zülüm yapıldı. Halk yeteri kadar ihtiyacını karşılayamadı. Hem devlet hem PKK tarafından halka büyük bir zulüm yapıldı.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Patlama ve silah seslerinden psikolojimiz bozuldu, çocuklar korkudan uyuyamıyor”

Evinin önünde patlama olan Dilaver Aydın “Sokağa çıkma yasağının 2’inci gününde evdeydik. Bir patlama oldu. Camlarımızın hepsi kırıldı, dükkânların kepenkleri zarar gördü. Hem patlama seslerinden hem de silah seslerinden Artık çocuklarımız korkudan uyuyamıyor. Bırakın çocukları bizim korkudan psikolojimiz bozulmuş. Çocuklarımı başka yerlere gönderdim.” dedi.

“Tenekeden ocak yaptık, ihtiyacımızı karşılıyoruz”

Nusaybinlilerden Bilal Keskin ise “Malum elektrik yok tüp yok. Bizde boş bir tenekeyi ocak yaptık. Banyo yapmak için su ısıtıyoruz. Yemeğimizi de bunun üzerinde yapıyoruz. Ne yapalım, çaresizlikten bu yönteme başvurduk. Bununla ihtiyacımızı karşılıyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.