banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

Dede GarkınTürbe Ziyaretiyle Son Buldu

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi Alevi Yerleşimleri Dede Garkın 2. Sempozyumu" kapsamında sempozyuma ev sahipliği yapan Şanlıurfa Valiliği, İran, Irak, Suriye ve Türkiye`nin çeşitli kentlerinden gelen alevi inancının temsilcilerine Dede Garkı'nın türbesini gezdirdi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Eşi Demet Okutan ve İran, Irak, Suriye ve Türkiye`nin çeşitli kentlerinden gelen alevi inancının pirlerinin de yer aldığı gezi, ilk olarak Viranşehir ile Ceylanpınar arasında bulunan Aslan Baba türbesini ziyaretle başladı. Burada Aslan Baba'nın mezarı başında dua eden Aleviler, Doç. Dr. Ahmet Taşğın tarafından Aslan Baba türbesi hakkında bilgi aldılar. Buradan Hacı Bektaşi Veli'nin kaybolduğu mekâna geçen İran, Irak, Suriye ve Türkiye`nin çeşitli kentlerinden gelen alevi inancının temsilcileri için kurban kesildi. Daha sonra Hacı Bektaşi Veli'nin Asasını vurmasıyla ağaca dönüştüğü yerde misafirler hatıra fotoğrafı çektirdiler.  Daha sonra İran, Irak, Suriye ve Türkiye`nin çeşitli kentlerinden gelen alevi inancının temsilcileri, Viranşehir ile Derik arasında bulunan Dede köyüne geçerek, Dede Garkın'nın türbesini ziyaret ettiler. Burada kurulan çadırlarda oturan İran, Irak, Suriye ve Türkiye`nin çeşitli kentlerinden gelen pirler, deyişlerde bulundurlar. 13. Yüzyılda Hacı Bektaşi Veli zamanında yaşayan Dede Garkın'nın mensupları, Türbe ziyaretleri sırasında oldukça duygulandıkları gözlendi. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan yaptığı açıklamada;

"Dede Garkını anma sempozyumu düzenliyoruz. Dede Garkın Anadolu'nun Müslümanlaşmasını sağlayan önemli şahsiyetlerden birisidir. Bölgede, gerek haçlılara karşı, gerek diğer Müslüman olmayan unsurlara karşı hem manevi hem de maddi olarak mücadele vermiş bir kişidir. İşte onun bağlıları var, Aslan Baba gibi Gürgür Dede gibi. O bağlıları da burada kalmışlar. Burada türbeleri var köylülerimiz oraları sahipleniyorlar. Dualar ediyorlar, oralarla manevi bağlarını hala sürdürülüyor. Mesela bu ağaç Hacı Bektaş Veli diye bilinen zatın bastonundan oluştuğu rivayet ediliyor. Önemli şahsiyetlerin de mezarını buraya yapmışlar, dolayısıyla buraya bir ulviyet de atfediyorlar. Buraları bu manevi büyüklerin bağlıları var Irakta, İran'da Suriye'de. Onları da biz Şanlıurfa'ya getirdik. O bağlılarını bir birlerini tanımaları sağladık. Onlar aslında kan akrabaları da ama ayrı ayrı ülkelerdeler. Şanlıurfa ve Viranşehir onların buluşma noktaları oldu çok memnun kaldılar. Biz her zaman söylüyoruz, Şanlıurfa bu coğrafya bizim ilimiz maddi manevi kültürlerin birleştiği ve bütün herkesin gönül huzuru içinde beraberlikte bulunabileceği bir coğrafyadır. Her zaman zenginlikler, güzellikler üretmiş, o güzellikleri bölgeyle de paylaşmış, işte onların örneklerini görüyoruz ve Onları da ziyaret ediyoruz şimdi. İnşallah İran'dan Suriye'den Irak'tan Türkiye'den buraları bilip, adını duyup, gönül bağı hissedenler bilgilenirler ve ziyaret ederler. Biz de buraları ihya edeceğiz. Bölge daha çok gündeme gelecek. Manevi bağlarda da, alanlarda da birlikleşmeler, saflaşmalar, bir araya gelmeler, coşkunluklar olacak. O da manevi zenginliğimizi artıracak, dolayısıyla Türkiye yeni dönemde hem uluslar arası arenada, hem de Anadolu'da yeni bir şahlanışın yeni bir filizlenişin başlangıcındadır diye düşünüyorum. Şanlıurfa önemli bir inanç koridorudur ve dünyanın en önemli inanç merkezlerinden biridir varolan potansiyeli de bunu ispat etmektedir.

Bu tür etkinlikleri daha da artırmak niyetindeyiz.  Her yıl burada anma şeklinde etkinlikler düzenlensin. Ama öncesinde buraları biraz ihya etmek gerekecek. Belki bu kardeşliği artırmaya, manevi pekişmeyi saflaşmayı, omuz omuza vermeyi artırmaya yönelik bu tür etkinlikleri arzu ediyoruz". Diyerek sözlerini noktaladı.

Sempozyuma davetli olan ancak davete sağlık sebebiyle iştirak edemeyen Irak Eski Kültür Bakanı ve Türk-Kürt Dostluk Grubu Başkanı Felekeddin Kakai gönderdiği mektupla böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştireceğini ve Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'a şükranlarını iletti.

Dede Garkın etkinliği, Dede Köy'de yapılan ziyaretin ardından Grup Maşuk ve Nihat Yalçın'ın mini konseriyle son buldu.

İHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.