banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Beyaz Saray

Davutoğlu hükümetin eylem planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı'nı açıkladı. ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşana Başbakan Davutoğlu, 3 ay içinde vaatlerini hayata geçireceklerini söyledi.

Eylem planının uygulanması için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını belirten Davutoğlu, “Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu ve Reform Grubu” oluşturacaklarını aktardı.

Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu:

“İlk kez iş bulan her gencimizin bir yıl boyunca ücretini devlet ödeyecek. İlk 3 ay içinde yapacağımız düzenlemeyle gençlerimizin ilk yıl maaşı bizden. Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sıfırlıyoruz. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alıyoruz. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası giderlerine destek oluyoruz. Buna göre primler iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak.

Gençlerimize proje karşılığı 50 bin Türk lirasına kadar karşılıksız nakdi destek vermeye başlıyoruz. 24 Aralık Perşembe günü gerçekleştireceğimiz Girişimcilik Ödül Töreni'nde bu düzenlemenin ilk adımını atacağız. Gençlerimize 100 bin Türk lirasına kadar faizsiz kredi desteğiyle ilgili süreci başlatıyoruz.”

“Öğrenim gören gençlerimizin pasaport harcını kaldırıyoruz. Öğrenim gören gençlerimiz pasaport alırken harç ödemeyecekler" diyen Davutoğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşların da askerlik bedelinin 6 bin avrodan bin avroya düşürüleceğini söyledi.”

Basit usulde vergilendirilen esnafın, 8 bin TL’sine kadar kazançlarından hesaplanan vergiyi almayacaklarını kaydeden Davutoğlu,  tarım alanında da önemli yenilikleri gerçekleştireceklerini ifade etti.

Davutoğlu, “Yemde ve gübrede KDV'yi tamamen kaldırıyoruz. Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek veriyoruz. Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik programlar hazırlıyoruz.” dedi.

“Asgari ücret bin 300 Türk lirası olacak”

65 yaş aylığı alan yaşlıların, bundan sonra maaşlarında kesinti, duraksama ve engellemenin olmayacağını dile getiren Davutoğlu, asgari ücretin de bin 300 TL olacağını belirterek, “Asgari ücreti inşallah bin 300 Türk lirasına yükseltiyoruz. İşçilerimize yönelik bu düzenlemeyi gerçekleştirirken de işverenlerimizin rekabet gücünü zaafa uğratmayacak düzenlemeler yapacak, özellikle KOBİ'lerimiz üzerindeki yükü minimize edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, muhtarların da maaşlarının 3 ay içinde bin 300 TL’ye yükselteceklerini paylaştı.

“Öğretmen akademisi kurulacak”

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Öğretmen akademisi kurulacak. Öğretmenlerimizin bu akademilerde meslek içinde kendilerini geliştirmeleri için onlara her türlü imkân sunulacak. Okul bazlı bütçe yönetimine geçilecek. Kaynakları, öğrenciye, okula ve yerele özgü farklılıkları dikkate alacak şekilde kapsayıcı ve eşitlikçi şekilde kullanacağız.”

Darbe dönemlerinden kalan mevzuatın gözden geçirilerek demokratik olmayan hükümlerin kaldırılacağını söyleyen Davutoğlu, temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeler üzerindeki hukukilik yetkilerinin denetiminin sınırlandırılacağını belirtti.

Davutoğlu, “Bilirkişilik müessesesini yeniden ele alarak müstakil bir bilirkişilik kanun tasarısı hazırlanacak. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişi gözden geçirilecek, adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi en geç 6 ay içerisinde sağlanacak.” diye konuştu.

“Yıllarca süren yargılamalara son verilecek”

Yargılama sürelerine de değinen Davutoğlu, “Ülke genelinde ideal yargılama süreleri belirlenecek. Böyle uzayıp giden, yıllarca süren yargılamalara son verilecek. Yargılama süreleri ile ilgili olarak mahkeme ve dava türlerine göre ideal süreler belirlenecek, mahkeme ve savcılıkların bu sürelere uymalarını sağlayacak tedbirler alınacak.” dedi.

Yeni anayasa konusunda muhalefet partilerine seslenen Davutoğlu, “Gelin hepimizin yüz karası olan, darbeler tarihinden kalan 12 Eylül anayasasını birlikte tarihe tevdi edelim. Onun yerine, hep beraber, hepimizin gurur duyacağı, çağdaş, demokratik, özgürlükçü bir anayasayı çıkaralım.” şeklinde konuştu.

Davutoğlu, bütün vatandaşlara dönük vaatlerin tamamının 3 ay içerisinde hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.