banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Darbeci Paşalar sanık sandalyesinde

196 sanığından 28’i muvazzaf general olan Balyoz Darbe Planı Davası, bugün Silivri’deki adliyede başlıyor Sarıkız, Kafes, Poyrazköy, İrtica İle Mücadele gibi darbe planlarının önemli sanıkları Balyoz’da da sanık oldu

Helin Şahinin haberi

Aralarında 28’i muvazzaf 56 generalin de bulunduğu 196 sanıklı Balyoz Darbe Planı davası bugün Silivri’deki duruşma salonunda başlıyor. Sarıkız, Ayışığı darbe planları, Poylrazköy Cephaneliği, Kafes Eylem Planı, İrtica İle Mücadele Eylem Planı soruşturmalarının önemli sanıklarının aynı zamanda Balyoz davasında da sanık olması dikkat çekiyor. Balyoz sanıkları arasında iki kuvvet komutanı, bir eski MGK Genel Sekreteri, iki ordu komutanı da bulunuyor.

196 SANIKLI DAVANIN İLK DURUŞMASI

Camilerin bombalanması da dahil pekçok kanlı eylem içeren Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin 196 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, önceki gün ataması yapılan Başkan Ömer Diken, üye hakimler Davut Bedir, Murat Üründü ve Ali Efendi Peksak’tan oluşacak. Duruşmada iddia makamını özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş temsil edecek.

BİR NUMARA MAZERET BİLDİRMEDİ

“İadeli Taahhütlü Tebligat” yapılan sanıklardan yurtdışında görevde bulunan muvazzaf subayların dışında dün akşam saatlerine kadar ‘mazeret’ bildiren olmadığı öğrenildi. Sanıkların tamamına yakınının ilk duruşmada hazır olması beklenirken, daha önce Balyoz kapsamında üç kez ktutuklanıp serbest bırakılan bir numaralı sanık eski 1.Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da mazeret bildirmediği öğrenildi.

102 SANIĞA YAKALAMA KARARI ÇIKABİLİR

İlk duruşmada sanıkların kimlik tespitlerinin ardından iddianame okunacak. Duruşmanın başlangıcında usule ilişkin talep olması halinde bunun karara bağlanması için ara verilmesi de söz konusu olacak. Ara kararda, daha önce yargılamayı yapan mahkeme heyeti tarafınan 102 sanık için verilen ancak nöbetçi mahkeme tarafından iptal edilen ‘tutuklama kararı’nın yeniden çıkarılabileceğide belirtildi

TÜM PLANLARIN KESİŞME NOKTASI

Balyoz Darbe Planı’nın Kasım 2002’de hazırladığı ve uygulamaya konulmaya çalışdığı ortaya çıkmıştı. Daha sonraki yıllarda 2003-2009 yılları arasında ortaya çıkan Ayışığı, Sarıkız, Yakomoz, Demokrasiye Müdahale Planı, Poyrazköy ve Kafes gibi darbe planları ile faili meçhüller davalarında ‘en önemli sanıkların’ Balyoz Darbe Planı davasında da sanık olması dikkat çekti.

Tutuklamayı duyan GATA’ya koşmuştu

Balyoz operasyonunda başta emekli Orgeneral Çetin Doğan olmak üzere birçok sanık soruşturma aşamasında sık sık hastanede yatarak cezaevine girmemişti. İlk tutuklandığı dönemde GATA’ya giden ve tahliye oluncaya kadar GATA’da kalan Doğan, hakkındaki son tutuklama kararını öğrendiğinde Bodrum’da tatilde idi. Doğan, Bodrum’da gözaltına alınınca cezaevine girmeden hastaneye yattı ve tahliye kararı çıkıncaya kadar hastanade kaldı. Doğan’ın dışında Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Orgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Korgeneral Engin Alan da gözaltı kararını öğrenince GATA’ya yatan isimler arasındaydı. Korgeneral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok sanık, askeri hastanalerden aldıkları sağlık raporları ile soruşturma aşamasında sağlık durumlarını bahane göstererek uzun süre ifade vermeye gelmemişlerdi.

28 muvazzaf paşa sanıklar arasında

Balyoz kapsamında hakim karşısına çıkacak 196 sanık arasında 28 de muvazzaf general bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde bakanlar tarafından açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile birlikte Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneraller Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Ali Semih Çetin, Bekir Memiş, Tümamiral Ali Semih Çetin de sanık durumunda.

Sarıkız ve Ayışığı aktörleri Balyoz’un 2 ve 3 numarası

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına’nın da içinde olduğu ekip 2003- 2004 yıllarında Ayışığı, Sarıkız ve Yakamoz darbe planlarıyla AK Parti hükümetini devirmeyi planlamakla suçlanıyorlardı. Özden ve Fırtına iki ve üç numaralı sanık konumunda bulundukları Balyoz Davası’nda da “Oraj” ve “Suga” adli eylem planlarını hazırlamakla suçlanıyorlar.

Balyoz sanıkları arasında eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Özel Kuvvetler komutanı emekli Korgeneral Engin Alan  da bulunuyor. Altında “Balyoz Sıkıyönetim Komutanı” ünvanıyla emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın imzası bulunan Balyoz Planı, ‘Sakal’, ‘Çarşaf’, ‘Oraj’ ve ‘Suga’ isimli dört ayrı Eylem Planı’ndan oluşuyordu. Sakal ve Çarşaf planları ile Fatih ve Beyazıt Camileri cuma namazı sırasında bombalanacaktı. İbrahim Fırtına imzalı Oraj planına göre Yunan jetlerinin bir Türk jetini düşürmesi sağlanacak, bu başarılamazsa kendi jetimizi kendimiz vuracaktık. Özden Örnek imzalı Suga Eylem Planı’na göre de, Ege’de gerginlik denizden de tırmandırılacak ve sınırda provokasyonlar yapılacaktı.

Dursun Çiçek de Balyoz sanığı oldu

• Balyoz Darbe Planı davasının 118 numaralı sanığı Albay Dursun Çiçek, planın “Akdeniz Bölgesi Müzahir subay ve Astsubay Listesi” başlığı altındaki bölümde görevli olarak yer alıyor. Albay Çiçek, AK Parti hükümetini devirmek ve Gülen Cemaati’ni silahlı terör örgütü kapsamına aldırmak için cemaat evlerine silah koymayı da içeren İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nı hazırladığı için tutuklu olarak yargılanıyor.

Kafes ve Poyrazköy’ün 1 numaraları Balyoz’da

• Azınlıklara yönelik kanlı eylemler ve Koç Müzesi’ndeki denizaltıda yüzlerce çocuğu katletme gibi kanlı eylemler içeren Kafes Eylem Planı davasının kilit sanıkları da Balyoz savası sanığı kunumunda. Kafes Danışma Kurulu’nda yer aldıkları iddia edilen Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ali Feyyaz Ögütçü Balyoz davasının da sanığı durumundalar. Poyrazköy Cephaneliği davası sanıkları Tuğamiral Levent Görgeç Kurmay Albay Ali Türkşen, Albay Tayfun Duman ve Albay M. Nuri Alacalı  da Balyoz sanığı durumunda.

Faili meçhulden 9 kez müebbet hapis isteniyor

• 143 numaralı Balyoz davası sanığı Albay Cemal Temizöz, Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetler kapsamında Diyarbakır Adliyesi’nde 20 faili meçhul cinayetin emrini verdiği iddiasıyla 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Temizöz, Balyoz planında aralarında Hrant Dink’in de yer aldığı isimlerin darbe sınasında infaz edecek ekiplerin lideri olarak gösteriliyor.

Ergenekon ve Karargah Evleri

• Ergenekon’un Karargah Evleri yapılanması sorumlusu olarak cezaevinde bulunan Albay Cengiz Köylü Balyoz davasında 141 numaralı sanık. Birinci Ergenekon davası sanıklarından Kuvayi Milliye 1919 Derneği eski Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ, “Balyoz Darbe Planı” davası 72 numaralı sanığı. 

Star

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.