banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa Nicolò Zaniolo Beştepe Millet Camii Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik

Başbakanlık tarafından Cuma Namazı için hazırlanan ve Cuma günleri, kamu çalışanlarının namaz öncesi öğle tatiline girmesini ön gören genelge ile ilgili konuşan Vanlı akademisyen ve kanaat önderleri düzenlemeyi destekdiklerini ancak Cuma gününün tam gün resmi tatil ilan edilmesi gerektiğini söylediler.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez ile bölgenin kanaat önderlerinden Molla Fahrettin Arslan, Yahudiler için kutsal sayılan Cumartesi ve Hıristiyanlar için Kutsal sayılan Pazar günlerinin resmi tatil ilan edildiğini hatırlatarak, Müslümanların bayramı olan Cuma gününün de resmi tatil olması gerektiğini belirttiler.

“Uygulama olumlu ancak yetersizdir”

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan ve bu hafta içinde yayımlanması planlanan genelgeyi olumlu ancak yetersiz gören Van YYÜ Yaşayan Diller Enstitü Müdürü Doç. Dr. Vecihi Sönmez, “Aslında bu adım hatalı atıldı. Olumludur ancak yetersizdir. Ne yapılacaktı burada? Cuma günü tatil ilan edilecekti. Çünkü Cuma günü Müslümanların bayramıdır.  Cuma ve Cumartesi günleri tatil olur. Pazar günü eğitim öğretim ve kamu kurumları çalışacak şekilde düzenlenmelidir. Ancak bu alışkanlığın birilerine kabul ettirmenin zor olacağı düşüncesiyle bu yapılmadı. Atılan adım en azından Müslümanların ibadetlerini daha rahat yapmaları noktasında bir rahatlıktır. Biz bunu da küçümsemiyoruz. Fakat keşke Cuma günü tam gün tatil ilan edilseydi. Bu çok daha olumlu olurdu” dedi.

Her dinin tatil gününün ibadet gününe göre ayarlandığını aktaran Sönmez, “Demek ki bizler kendi değerlerimizden o kadar uzaklaştık ki adamlar hangi delikten girseler bizler de onlara tabi olmaya başladık. Dolayısıyla bu noktada da onlara tabi olmuşuz. Bunu bir yerde bitirip kendi dinimize tabi olmamız gerekir. Mademki bir adım atılıyor bu adım bu şekilde daha sağlam atılırsa inşallah halktan da destek bulacaktır. Ayet-i Kerime’de de Rabbimiz mealen, ‘Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.’ buyurmaktadır. Bu ayete ittiba etmek adına da böyle bir çalışma yapılması son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

“Bizim talebimiz tam gün resmi tatil ilan edilmesidir”

Atılan adımın önemli bir adım olduğunu ancak Müslümanların taleplerinin tam gün tatil edilmesi yönünde olduğunu aktaran Molla Fahrettin Arslan ise “Bizim gönlümüzün istediği Cuma gününün resmi tatil olarak ilan edilmesinden yanadır. Ancak atılan adımda memur ve resmi kurumlarda çalışan halkımız açısından önemli bir adımdır. Ama yetersiz bir uygulama olacak.  Bizim talebimiz tam gün resmi tatil ilan edilmesidir. İnsanlar rahat bir şekilde mesai korkusu yaşamadan ibadetlerini eda etsinler.” diye konuştu.

Cuma namazı için hazırlanan genelgeyle ilgili detaylar ise belli oldu. Cuma günleri, kamu çalışanlarının namaz öncesi öğle tatiline girecek, namaz bitiminden sonra mesaiye başlayacaklar. Söz konusu düzenlemeye ilişkin, mesai kaybı yaşanmayacağı ve genelgenin bu hafta içinde yayımlanmasının planlandığı bildirildi. Genelgede belli saat aralığı belirtilmeyeceği ve Cuma günleri namaza gidenlerin mesaiye dönüşlerinde makul çerçevede, esneklik sağlanması planlanıyor. (Murat Dalgın- İLKHA) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.