banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Trendyol 1. Lig Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane

Çözüm yasası Resmi Gazete'de yayımlandı

 Çözüm süreci kapsamında TBMM'den kabul edilen Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun sürecin daha kapsamlı bir yasal dayanağa kavuşturulması amacıyla hazırlandığı, düzenlemeyle ihtiyaç duyulan adımların zamanında, etkili ve koordineli bir şekilde atılması açısından genel bir perspektif sunacağı ve devlet kurumlarının yapacakları çalışmalar için genel ilkeleri içermekte olduğu belirtildi.

Yürütülecek çalışmalar ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulama sonuçlarının en üst düzeyde takibi, gerekli strateji ve politikaların geliştirilmesi, görevli bakanlıklar arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Çözüm Süreci Kurulu'nun oluşturulduğu ifade edildi.

Çözüm Süreci Kurulu, Başbakan veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısının başkanlığında, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı'ndan oluşturuldu. Kurulun gündemine bağlı olarak, ilgili diğer bakan ve kamu görevlileri de görüşleri alınmak üzere kurul toplantılarına çağrılabilecek.

Çözüm Süreci Kurulu'nun görevleri ise şöyle sıralandı: "Uygulanacak strateji ve politikaları belirlemek, uygulamayı izlemek, değerlendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, sorumlu kurumları ve ilgili kurumları belirlemek, taslak eylem planlarını, raporlarını değerlendirmek, alınması gereken tedbirleri belirlemek, gerekli görülen diğer konularda kararlar almak."

Yürütülen süreci yasal güvenceye alan kanunda, çözüm süreci kapsamında yürütecek çalışmalar yer alıyor.

Kanunla, Hükümet, gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.

Kanunda ayrıca çözüm süreciyle ilgili şu düzenlemeler ön görülüyor:
- Yetki ve sekretarya başlığı altında Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak.
- Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.
- Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.
- Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlanacak.
- Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak. Gerekli mevzuat çalışmaları yapılacak.
- Düzenleme kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek.
- Bu Kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.