banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Urfa Haber Balıklıgöl Sanlıurfa Haber Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Çocuk İşçiliğine dikkat Çekmek İçin Yürüdüler-VİDEO

Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenledi. Abide Park’tan Belediye Binası’na kadar yapılan kortej yürüyüşüyle başlayan ve Şair Nâbi Kültür Merkezi’nde çeşitli etkinliklerle devam etti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tepe, Harran Üniversitesi Rektörü İ.Halil Mutlu, Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, görevli öğretmenler ve vatandaşların da izlediği etkinlik yoğun ilgi gördü.
Programın açılış konuşmalarını İl Müdürü Murat Demirkol yaptı. Çocuk işçiliğinin Dünya gündeminin en üst seviyede yer alması gereken ve ivedi çözüm bekleyen bir sorun olduğunu belirten müdür Demirkol, Milyonlarca çocuk; fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalarla uluslararası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaktadır. Çocuk işçiliği gelişmekte olan her ülke için sorun olduğu gibi, Ülkemiz içinde önemli bir sorundur. Şuan itibari ile çalışan çocuk sayısını kesin olarak söylemek mümkün değildir, çünkü çocukların büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. İşini kaybeden yetişkinlerin yerini, maliyet hesaplarına dâhil edilmeyen bir işgücü olarak çocuklar almaktadır. Bununla birlikte Resmi rakamlara göre ülkemizde 2012 yılında çocuk işçi sayısı 893 bine ulaştı. Dünya genelinde ise 200 milyondan fazla çocuk işçinin bulunduğunu belirtti.  
Demirkol, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), çocuk işçiliği ile mücadele için 1992 yılında “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı’nı” başlatmıştır. Ülkemizin de yer aldığı bu program, 74 ülkede sürdürülmektedir. Çocuk işçiliği yalnızca az gelişmiş ülkelerde değil; sanayileşmiş ülkelerin birçoğunda da görülmektedir. Çocukların çalışma yaşamında yer almasının en önemli nedeni yoksulluktur. Bugün dünyada çocuk işçiliğinin gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yoğun biçimde görülmesi de bunu doğrulamaktadır.   İlimizde ise kent merkezine yaşanan göç olgusu ile birlikte kent yaşamına uyum sağlayamama çocuk işçiliğini daha fazla gündeme getirmektedir. Böylelikle özellikle ailenin gelir düzeyini arttırmak amacıyla sokaklarda ve marjinal sektörlerde çalışan çocuk sayısı belirgin şekilde arttığını söyledi.
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele etkinliğinin en önemli nedeninin Çocukların çalıştırılmasına ilişkin mücadelelere dikkat çekmek olduğunu belirten Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay,”12 Haziran dünya çocuk işçiliği ile mücadele toplumsal bilincin artırılması ile ilgili bir gündür. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) değerlendirmelerine göre yaklaşık 5-17 yaş Aralığı 218 milyon çocuk çalıştırılmakta olduğu tahmin edilmekte. Bu rakamlar ülkemiz ve dünya açısından kaygı vericidir. Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında ülkemizde yürütülen çalışmalara yalnızca kamu kurumları değil ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşları, işçi sendikaları, işveren örgütleri, eğitimciler ve medya da destek olmalıdır. Çocuklarımızın yarınlara güvenle bakabilmesi onlara sağlayacağımız imkânlarla doğrudan ilişkilidir. Çocuklarımıza hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamları yapmayı diliyor ve çocuk işçiliğinin son bulmasını temenni ediyoruz. Bu günü kutlamanın amacı, çocukların çalıştırılmasına ilişkin mücadelelere dikkat çekmektir. Çocuk işçiliği sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlalidir” şeklinde konuştu.
İlimizde çalıştığı süre içinde engellilere yönelik yaptığı çalışmalardan dolayı zihinsel engelliler dernek başkanı Bedir Satoğlu, Çocuk Hakları Daire Başkanı Abdullah Özbay’a plaket verdi.
Plaket verilmesinin ardından Yenişehir Gençlik Merkezi Halk Oyunları ve Şanlıurfa Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Devlet gösterisi sanatçısı şahin halhallı ve saz arkadaşları salondakileri coşturdu.

Haber: Mustafa Akkuş/ Balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.