banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri

Çipli kimliklere ne kadar ödenecek

Türkiye’de 1976 yılından bu yana kullanılan mavi ve pembe nüfus cüzdanları yerini yeni çipli, çok özellikli kimliklere bırakıyor. “Akıllı Kimlik Kartı” diye adlandırılan kimlikler Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak. 1 GB’lık çipin de yer alacağı kimlik, 3 yıl içerisinde ülke genelinde dağıtılacak. Bugüne kadar 10 milyon adet basılan kartların, yılsonuna kadar 2 milyon kişiye dağıtılması planlanıyor. Yeni kimliklerin halka maliyeti ise 18 TL olacak.
 

Özel hayatı ihlal edilebileceği gerekçesiyle uzun tartışmalara neden olan çipli kimlikler dağıtılmaya başlanıyor. 38 yıldır kullanılan eski kimliklerin yerini alacak “Akıllı Kimlikler” parmak, damar ve avuç içi izi gibi tanımlayıcı özellikleri sahip. 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek akıllı kimlik kartları, vize istemeyen ülkelere girişlerde pasaport yerine de geçecek olan polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar, gelişmiş güvenlik öğeleri barındırıyor.

Aralık ayında dağıtımına başlanacak kimliklerin ömrü ise 10 yıl olarak belirlendi.  2017 yılına kadar tüm Türkiye’de dağıtımının bitmesi hedefleniyor. Vatandaşlara kimlik kartları, mektup veya muhtarlık askı listeleri ile davet edilip verilecek.
Halka maliyeti 18 TL olan TÜBİTAK’ın hazırladığı yeni kimlikler, kredi kartı boyutlarında tasarlandı. Kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkân vermeyen, biyometrik unsurları da içinde barındırıyor. (İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.