banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Çiğköfte Şanlıurfanın, pazar Adıyamanlının

Çiğköfteyi markalaştırarak yarım milyar liralık sektör haline getiren Adıyamanlılar, Şanlıurfalıları harekete geçirdi. İbrahim Tatlıses ve Mahmut Tuncer, çiğköftenin Urfa işi olduğunu savunuyor. Adıyamanlılar ise Tatlısesin kendilerine rakip olmasından rahatsız değil.
 

Eskiden sadece bilenlerin yediği, sıra geceleri gibi türlü organizasyonlarda anlık yapılıp tüketilen çiğköfte, markalaşarak sektör haline geldi. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve diğer Anadolu şehirlerinde hızla büyüyen sektörün cirosu 450 milyon liraya ulaştı. 2009 yılına göre cirosu 100 milyon lira artış gösteren sektörde çalışan sayısı da 5 bin 500ü buldu.

Pazardaki oyuncu sayısı 20yi aştı. Bunların bir kısmı bölgesel çapta faaliyet gösterirken, 7-8 marka ülke genelinde bayilik kanalıyla büyüyor. Hızla gelişen sektörün hakimi ise Adıyamanın Sincik ilçesinin Düdan köyünde doğup İstanbula göç edenler.

Bin şubeyi aşan pazarda ciddi pay sahibi olan Düdanlıların sahip olduğu marka sayısı 10dan fazla. Bu durum Şanlıurfalıların da dikkatinden kaçmıyor. Birçok kez çiğköftenin Adıyamanlıların işi olmadığını savunan ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, en sonunda sektöre girmeye karar verdi.

Nasıl ki baklavayı en iyi Antepliler yapıyorsa, çiğköftenin de en iyisini biz, Urfalılar yapar diyen Tatlıses, bin metrekarelik bir alana fabrika kurduğunu açıkladı.

Günde 5 ton çiğköfte üretimine başlayacağını söyleyen Tatlıses, Türkiye genelinde 400 bayi hedefliyor. Adıyaman Düdanlılar ise Tatlısesin yorumlarından pek şikâyetçi değil. Hatta Gelsin. Rekabet, pastayı büyütür diyorlar. Sadece kimi konuşmalarında ölçüyü kaçırmasından şikâyet ediyorlar. Keza Mahmut Tuncerin de çiğköftenin Urfa işi olduğunu söylediğini ve canlı yayında bas bas bağırdığını hatırlatıyoruz. Hiç sorun değil. Bizim tek derdimiz kurumsallaşmak şeklinde konuşuyorlar.

Kurumsallaşma yolunda hızla ilerleyen Düdanlı çiğköfteciler dernek çatısı altında da birleşmeyi planlıyor. Konuyu gündeme getiren Ziyafet Çiğköftenin sahibi Veysel Akıncı, bunun için Adıyamanlı çiğköftecilerin büyük bir kısmında mutabakat oluştuğunu, ikna çalışmalarının da bitme noktasına geldiğini söyledi.

Asıl amaçlarının bir oda altında birleşmek ve Mecliste sektörün sorunlarını doğrudan dile getirmek olduğunu vurgulayan Akıncı, Bunu sağlamak için 500 farklı marka gerekiyor. Bizde o kadar vergi levhası aslında bulunuyor. En kısa zamanda dernek kurarak işe başlamayı planlıyoruz dedi.

Seyyar satıcılıkla başlayıp çiğköftenin patronu oldular

Büyükşehirlerde her köşe başına açılan çiğköfte markalarının ardında müthiş bir başarı öyküsü saklı. Sektöre hakim olan markaların çoğunu Adıyamanın Sincik ilçesinin Düdan köyünde doğup İstanbula göç edenler kurmuş. Sıfırdan başlayıp seyyar satıcılık yapan Düdanlılar, şimdi patron. İşte Düdanlı işadamlarının ilginç hikâyesi:

Osman Yaşar (Oses Çiğköfte): 1987 yılında İstanbula geldi. Seyyar olarak çiğköfte satmaya başladı. 2003te bir dükkan açtı. Şu an 122 şubeye ulaşan Yaşar, 255 kişiyi istihdam ediyor.

Sait Aybak (Çiğköfteci Sait): 1999da İstanbula gelip restoranlarda çalıştı. 2003te kendi işini kurdu. 55 ilde 100 çalışanı bulunan Aybak, Türkiyenin tamamına yayılmayı planlıyor.

Derviş Aybak (Damga Çiğköftecisi): 1985 yılında İstanbula geldi. Tekstil işinde çalıştı. Çiğköfte işine kardeşleriyle beraber başladıklarını, daha sonra herkesin kendi markasını kurduğunu bildiren Aybak, 30 bayi, 20 şubeye ulaştı.

Ömer Aybak (Adıyaman Çiğköftecisi): 1984te İstanbula geldi. Tekstilde çalıştı. Ardından işçi olarak bir lokantaya girdi. Sonra kendi lokantasını açtı. Seyyar çiğköftecilik yaptı ve sabit dükkana taşınıp şubeleşmeye başladı. 366 şubeye ulaşan Ömer Aybak, 910 kişiyi istihdam ediyor.

Bilal Güzelaydın (Kahta Çiğköftecisi): 1987de geldiği İstanbulda bir restoranda bulaşıkçı olarak işe başladı. Çiğköfte işine adım attı. Sonra ayrılıp kendi markasını kuran Güzelaydın, şu an 150 şubeye ulaştı. Lavaş da üretmeye başlayan Güzelaydın, 160 kişi istihdam ediyor. Hedefi ise Avrupa.

Ramazan Güzelaydın (Çiğköfteci Ramazan Usta): 1976 yılında geldiği İstanbulda lokantada işe başladı. Ardından seyyar çiğköftecilik yaptı. İşi dükkana taşıyıp bugün 60 şubeye ulaştı.

Veysel Akıncı (Ziyafet Çiğköfte): 1985 yılında İstanbula geldikten sonra restoranlarda çalıştı. Kardeşleriyle birlikte dükkan açan Akıncının halen 60 şubesi bulunuyor. 60 kişi istihdam ediyor.

Ömer Turan (Çiğköfteci Ömer Usta): 1989 yılında İstanbula geldi. Lokantada işe başladı. Sonra seyyar çiğköftecilik yaptı. Şu an 72 şubeye ulaşan Turan, 248 kişiyi istihdam ediyor.
 

aRİF bAYRAKTAR / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.