banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Çiftçilere anız yakmama uyarısı

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Batman ve çevrede mısır hasadından sonra başlayan ve büyük zararlara yol açan anızın kesinlikle yakılmaması uyarısında bulundu.

İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, yaptıkları çalışmalar doğrultusunda geçen yıl çiftçilerin anız yangınlarını büyük oranda azalttığını belirterek, çiftçilerden bu yılda da aynı hassasiyeti göstermelerini beklediklerini ifade etti.

Anız yangınlarının herkesi olumsuz yönde etkilediğini belirten Kiyas, “İlimizde başlayan mısır hasadı bitmek üzeredir. Hasat sonrasında ilimizdeki en büyük sıkıntı, anızın yakılıp, anız sonrası oluşan kirli havanın Batman’a etki yapmasıdır. Anız yangınları, özellikle halk sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Geçen yıl Valilik, Müftülük, Çevre ve Şehircilik, kentteki dernekler ve kurumumuzun birlikte yürüttüğü çalışmalarda gerçekten çiftçilerimiz bir önceki yıla göre anız yakmayı bıraktılar.” dedi.

Geçen yıl anızların yakılmaması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Kiyas, “Batman’da anız yangınlarının önüne geçmek için geçen yıl İl Özel İdaresi bütçesiyle aldığımız 3 adet anız parçalama makinesi, hasat yapılan tarlalarda kullanılıyordu. Çiftçilerimiz bu sene de bu makinelere çok rağbet ediyor. Biz bu makineleri çiftçilerimize şu an ücretsiz veriyoruz. İsteyen çiftçilerimiz gelip bu makineleri alarak sap parçalamalarını yapıyorlar. Biz bu yıl da geçen yılki duyarlılığını göstermelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Anız yakmaları önlemek için bilinçlendirme çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Kiyas, “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Ceza almak istemeyenler kesinlikle anız yakmasınlar. Cezalar çok yüklü miktardadır. Çiftçilerimizin ceza yerine daha küçük maliyetlerle tarlalarını sürmeleri onların lehine olacaktır.” diyerek uyarılarda bulundu.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.