banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

 Çiftçilerin ektiği ürünlerinin herhangi bir doğa olayına karşı zarar görmemesi için tavsiyelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, ürünlerini yarısı devletten karşılanan sigortalı yapmalarını tavsiye etti. 30 Mart’ta yaşanan don olayı yüzünden çiftçilerin, ektikleri ürünlerin hepsi heba olmuştu.


 

Tabi afetlerden dolayı zarar gören çiftçilere yönelik Bakanlığın daha önce aktif bir şekilde 2090 sayılı bir kanununun olduğunu söyleyen Kiyas, “Bu kanun içeriği tabi afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak olan yardımlarla ilgiliydi. Daha sonra Bakanlığımızca tarım sigortaları ile ilgili bir yasa çıktı ve TARSİM diye bir birim kuruldu. Bu TARSİM’de çiftçilerimiz ürünlerini sigortalatmaları durumunda, sigorta bedelinin yüzde 50’si devlet tarafından, yüzde 50’si de çiftçi tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla eskisi gibi 2090 sayılı Tabi Afetlerden Zarar Gören Kanun gibi  bir yardım içermiyor.” dedi.


 

30 Mart’ta zarar gören çiftçilerin ürünlerini sigortalı yapmışlarsa sigortadan bir destek alacaklarını belirten Kiyas, “Ayrıca Bakanlar Kurulu kararıyla zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçları kendilerinin talebi halinde ertelenebilecektir. Herhangi bir nakit parasal destek şu anda yoktur.” ifadelerini kullandı.
 

“Yangın, sel, don gibi durumlarda çiftçiler ürünlerini sigortalatmaları lazım”
Çiftçilerin öncelikli olarak tabi afetlere karşı ürünlerini sigortalatmalarını önerdiğini vurgulayan Kiyas, “Sigorta ücretlerinin yarısı devletten olduğundan dolayı, burada ürün sigortası var. Bitkinin kendi sigortası var, hayvan sigortası var. Dolayısıyla çiftçilerimize ürünlerini öncelikli olarak sigortalatmalarını öneriyoruz. Ama biz  de çiftçilerimizi kontrol ediyoruz. Genel olarak çiftçilerimiz bize başvururlarsa zararlarını aza indirecek hastalık veya zararları ile mücadele yolunda kendilerine yardımcı olacağız. Herhangi bir üründe hastalığı varsa il, ilçe müdürlüklerimize başvurmaları lazım. Ama yangın, sel, don gibi bu tür durumlarda çiftçilerin ürünlerini sigortalatmaları lazım.” diye konuştu.  (M.Fatih Akgül/Veysi Rüzgar-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.