banner2
Öne Çıkanlar Kovancı Mahallesi Emir Preldzic 4 Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba Av Ferhay karataş Rafael

ÇİÇEK; KALİTE ÇIRÇIRCIDAN BEKLENMEMELİ

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çiçek, Şanlıurfa’nın tek başına Türkiye pamuk üretiminin %42’lik bir bölümünü karşıladığını hatırlatarak çiftçileri pamuk üretimi konusunda uyardı. Çiçek, kalitenin sadece çırçırcıdan beklenmemesi gerektiğini ve pamuk üretiminde dikkat edilecek hususların da pamuktaki kaliteyi etkileyeceğini söyledi.

 Şanlıurfa pamuğunda kaliteli tohum kullanıldığını ve artık Şanlıurfa pamuğunun hak ettiği kaliteyi yakaladığını ifade eden Çiçek, çiftçilerin pamuk zararlıları konusunda da duyarlı olması gerektiğini belirtti. 

Pamukta ilaçlama, gübreleme ve sulama zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Çiçek; “Şanlıurfa pamuğumuz hak ettiği yere gelmiştir. Çiftçilerimizden isteğimiz zamanında ilaçlama, sulama ve çapa yapmalarıdır. Çiftçi bu hususlara dikkat ederse lif pamuğun kalitesi de artmış olacak. Çiftçilerimiz giderek bilinçleniyor ve pamuğuna sahip çıkıyor. Bu da ilimiz açısından umut verici bir gelişme.” diye konuştu.

Pamukta ilaçlamanın önemine değinen Çiçek; fide gelişiminde oluşabilecek haşerelere karşı tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Çiçek, pamukta otlanma durumuna göre çapanın bir veya iki defa elle, traktörün sıra aralarına girinceye kadar da sulamadan sonra da toprak tava gelince bitkiye zarar vermeyecek şekilde traktörle de bir ya da iki defa yapılabileceğini ifade etti.

Pamukta bol ve kaliteli bir ürünün alınabilmesi için üreticilerin çok dikkatli bir şekilde sulama yapması gerektiğini kaydeden Çiçek, bunun içinde bitki ve toprak özelliğinin, sulama zamanının, sulama aralığının ve su miktarı ile sulama yönteminin bilinmesi gerektiğini vurgu yaptı. 

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına da değinen Çiçek, bu konuda çiftçilerin mağdur olduğunu ve eğer elektrik fiyatlarında düşüş gerçekleşmez ise çiftçinin pamuk üretiminden vazgeçeceğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.