banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

CHP İmam Hatipleri kapatacakmış

CHP İmam Hatipleri kapatacakmış

CHP'nin seçim vaatleri arasında imam hatip lisesinde okuyanları üzecek bir madde yer aldı. Eğitim raporunda, “imam hatipler din görevlisi sayısına duyulan ihtiyaç çerçevesinde yeniden düzenlenecek" denildi. 

ALTAY: KAPATMAYACAĞIZ

Raporda laiklik vurgusu dikkat çekerken, “Özgürlük, ancak laik eğitim ortamında anlam ve değer kazanabilir ve sürekliliğini koruyabilir. Eğitim düzeni laik bir zemine oturtularak, öğretim birliği çerçevesinde yürütülerek, bilime, yeniliğe ve değişime açık, gelecek vizyonu olan, çağdaş bir toplum ve demokratik devlet yapısı oluşturulur" denildi. Azınlıkların dini ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla din adamı yetiştirilmesi için devlet üniversitelerinin ilahiyat fakültelerine bağlı yüksek okullar açılması sözü de verildi.

Tartışmalar üzerineCHPGenel Başkan Yardımcısı Engin Altay, yeniden yapılanmanın 'imam hatiplerin kapatılması anlamına gelmediğini' ileri sürdü. Altay, “Sadece imam hatipleri değil bütün meslek eğitimini kapsayan meslek tanımlaması ve planlaması yapılacak. İmam hatiplerin kapatılması anlamına gelmiyor ancak arz ve talep doğrultusunda yeniden düzenleme gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

12 YIL ZORUNLU EĞİTİM

Rapordaki diğer dikkat çekici düzenlemeler, şu şekilde sıralandı:
-Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılacak. İkili eğitim ortadan kaldırılacak, tüm eğitim kademelerinde tam gün eğitime geçilecek.

-Her gencin en az bir yabancı dili öğrenmesi sağlanacak. Her genceinterneterişimi vebilgisayarsağlanacak. İnternet ortamındaki sansürler kaldırılacak.

-İki yıllık ücretsiz okulöncesi eğitim zorunlu hale getirilecek.

-SBS sınavı kaldırılacak. Üniversiteye giriş sınavı aşamalı olarak kaldırılacak.

-Sınavlar kalkana kadar (SBS, ÖSS, KPSS'den) sınav ücreti alınmayacak.

-Aile sigortası kapsamında, ihtiyacı olan çocuklara, aylık nakdi ödemeler,kitapve kırtasiye malzemelerini içeren eğitim desteği sunulacak. Tüm devlet okullarında öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilecek. İlköğretimden sonra ortaöğretime devam edemeyen, lise yıllarında ara sınıflardan okullarını terk etmek zorunda kalan, lise mezunu olup üniversiteye giremeyen ve özel eğitime muhtaç olan çocuk ve gençler, meslek edindirme programlarına yönlendirilecek. İlk ve ortaöğretimde sosyoekonomik durumu yetersiz öğrencilere, okul sonrası ve hafta sonları ücretsiz kurslar verilecek.

Bir yılda ‘üç şans'

CHP'nin üniversite öğrencilerine ‘bir yılda üç şans' vaadi dikkat çekti. Raporda, öğrencilere yıl içinde birden fazla (örneğin üç kez) sınav hakkı tanınacağı ve öğrencinin alacağı en yüksek puanla istediği fakülte ve bölümemüracaat edebileceği belirtildi.

Yüzde 90'ı kapatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 483 imam hatip lisesi eğitim veriyor. Açık öğretimde okuyanlarla birlikte toplam öğrenci sayısı 235 bin. 4 yıllık eğitim veren bu okullardan her yıl 60 bin mezun veriliyor. Diyanet'in yıllık 3000-3500 kadar imam ihtiyacı var. Ortalama 400- 500 arasında mevcudu bulunan okulların yüzde 90'dan fazlasının ihtiyaç dışı kalması gündeme gelecek.

Yıllık ihtiyaç 3 bin 500

Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Bir Sen Genel Sekreteri Hacıbey Özkan,Diyanetİşleri Başkanlığı'nda 10 bin kadronun boş olduğunu söyledi. Özkan, "Türkiye'de ortalama yılda 650 cami yapılıyor. Emekli olanlar ve kurum değiştirenler ve yeni açılan camilerin ihtiyacını karşılamak için Diyanet'in her yıl 3000-3500 imam ataması gerekiyor.

BUGÜN 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.