banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

Ceylanpınar, Ceylanpınar olalı bu kadar gündem olmamıştı

Milliyet Gazetesi yazarlarından Aslı Aydıntaşbaş’ın Ceylanpınar ile ilgili olarak yazdığı yazıda Ceylanpınar, Ceylanpınar olalı, bu kadar gündem olmamıştı. Daha geçen hafta Esad’a bağlı birlikler ve Suriyeli muhalifler arasındaki çatışmalar nedeniyle tüm dikkatlerin üzerinde toplandığı ilçe, bu kez bambaşka bir mücadeleye tanık oluyor.

Suriye sınırında Ceylanpınar’ın tam karşısındaki Resulayn kasabası, dün Suriyeli muhalifler ve Kürt gruplar arasında kanlı çatışmalara sahne oldu. Kenti iki hafta önce ele geçiren çoğunluğu Sünni-Arap kökenli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve oradaki en güçlü Kürt grup olan PYD arasındaki çatışmada, 20 ölü ve onlarca yaralı olduğu bilgisi geldi. Yaralıların bir bölümü Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

 

‘TARAFSIZ KALINMALI’

Ancak sınırdaki durum, Ankara açısından zor soruları da beraberinde getiriyor.

Örneğin dün görüştüğüm Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, Türkiye’nin çatışmalarda yaralanan Arap muhalifleri tedavi edip PYD’lileri tedavi etmemesini eleştirerek “Türkiye bu çatışmada gerçekten tarafsız kalmak niyetinde ise yaralılar konusunda da tarafsız kalması lazım. Burası Arap ve Kürtlerin bir arada yaşadığı bir yer. Artık herkesin evinde Suriye’den gelen akrabalar var. Biz de onlarla iç içeyiz. Türkiye’nin Kürt-Arap çatışmasına girmemesi doğru karar” dedi.

”PKK’nın Suriye kolu” olarak bilinen PYD ve Suriyeli muhalifler arasındaki kavga, etnik yapısı Arap ve Kürt olan ve Suriye’nin Kürt bölgesine açılan kapısı olarak bilinen Resulayn’de kimin hakim olacağıyla ilgili. Kenti geçen hafta ele geçiren Özgür Suriye Ordusu, iki gün önce kente dönen PYD birliklerinin orada bir gösteri yapmasına izin vermedi ve PYD’lilerden kendi bayrakları yerine kentte sadece Suriye muhalefet bayraklarını istedi. Muhalifler, geçen haftalarda büyük bir mücadeleyle ele geçirdikleri Resulayn’ı kendi egemenlik alanı olarak görüyor; PYD ise nüfusunun yarıdan fazlası Kürt olan kentte aynı iddiaya sahip. Yine de dün şiddetlenen çatışmalarda, Ankara, muhaliflerin ”Gelin bize yardım edin” çağrısına karşın bu kavgaya temkinli yaklaştı.

 

‘HALK TEPKİ GÖSTERİR’

Türkiye’nin Suriye’deki Türk-Kürt kavgasından uzak durmak istemesinin haklı nedenleri var. Kendi sınırları içinde ve Kuzey Irak’ta PKK’yla mücadele eden Türkiye, Suriye bağlamında PKK’ya karşı üçüncü bir cephe açılmasını istemiyor. Her ne kadar PYD, Suriye Kürtlerini temsil eden silahlı bir yapı olsa da, PYD’ye bağlı silahlı ”halk savunma güçleri” çoğunlukla PKK’lı ya da PKK eğitiminden geçmiş milislerden oluşuyor. Ancak PYD, PKK’dan farklı bir yönetim yapısına sahip olduğunu iddia ediyor ve şu zamana kadar Türkiye’yi karşısına almamaya çalıştı. Ancak prensip olarak sınır boyunda yaşayan ve farklı gruplar altında temsil edilen Suriye Kürtlerini dışlamak yerine, onların da Esad’a karşı muhalif harekete entegre olmasını istiyor.

Ankara, Suriye bağlamında bir Kürt-Arap çatışmasına çekilmek isteniyor. Ayrıca Ceylanpınar, Viranşehir ve yörenin etnik yapısı ve akrabalık bağlarından dolayı, PYD’ye karşı yapılacak herhangi bir askeri ya da siyasi manevranın bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanacağı değerlendirmesi de yapılıyor. Buna karşın Ankara açısından zor sorular var.

Sınır ötesinde askeri bir varlık göstermeme konusunda dikkatli davranan Türkiye’nin kendini Suriye gerçeğinden tam anlamıyla izole etmesi de mümkün değil. Ankara, PYD ve ÖSO arasındaki mücadeleden, başta sınır güvenliği olmak üzere etkileniyor.

FATURA ARTIYOR

Türkiye aynı zamanda savaşın insani faturasını da tek başına göğüslemek durumunda. Son haftalarda Ceylanpınar’da sınırdan içeri giren mülteci sayısı on binleri aştı. Dün başlayan Arap-Kürt çatışmasındaki yaralılar, Ceylanpınar’a getirildi.

Ancak şu zamana kadar PYD’li yaralılar Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne alınmadı. Yerel kaynaklara göre Ceylanpınar’da çatışmanın tarafı olmamaya özen gösteren sağlık ekipleri, etnik ya da parti kimliğine bakmadan Suriyeli yaralılara hizmet veriyor. Böylece son haftalarda Türkiye sınırındaki hastanelerde sadece sıradan Suriye vatandaşları, muhalifler, Kürtler ve aynı zamanda Esad ordusuna bağlı yaralı askerler tedavi görmekte. (milliyet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.