banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

'Çatışmalar şehir dışına çıkarılmalı'

Sık sık çatışma ve sokağa çıkma yasağı ile Türkiye’nin gündemine gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinin genel durumunu değerlendiren HÜDA PAR Sur İlçe Başkanı Mahmut Akgül, çatışmaların şehir merkezinden çıkması gerektiğini söyledi.

Sur ilçesinin son durumunu değerlendiren HÜDA PAR Sur İlçe Başkanı Akgül, ilçenin ciddi sıkıntı ve mağduriyetler yaşadığını belirterek, çatışmalarla ilçede eğitime büyük bir darbenin vurulduğunu camilerinin çoğunda ise Cuma dâhil namaz kılınamadığını ifade etti.

Sur’da minarelerde ezanların okunmadığına dikkat çeken Akgül, Diyarbakır’ın kalbi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kültür şehri olan ilçenin hayalet şehre döndüğünün belirti.

“Sur ilçesi Ortadoğu’nun bir parçası haline geldi”

Bugün Sur’da meydana gelen olayların;  Ortadoğu’nun Suriye’nin ve Irak’ın herhangi bir yerinden farklı olmadığını altını çizen Akgül, “Bunu yapanlar ve buna vesile olanlar bunu güya halk adına yaptıklarını söylüyorlar. Bu anlamda Sur’da bir felaket yaşanıyor. İlçede göç etme imkânı olanlar göç etmiş. Göç edilen kişilerin evleri silahlı kişiler tarafından kullanılmaktadır. Evler birbirleriyle yapışık olduğu için bu evlerin duvarları delinerek tüneller birbiriyle bağlantılı hale getirilmiş. Sözde bu mücadeleyi yapan şahısların geneli; uyuşturucu bağımlısı, hırsız ve aile ilişkileri bozuk kişilerdir. İlçe baykuşların öttüğü bir şehir haline gelmiş. Patlama sesleri ilçede ara ara meydana geliyor.  İlçede halk kalmadı ve ciddi mağduriyetler yaşanıyor.” dedi.

“PKK iç karışıklık çıkartma peşinde”

PKK’nin şehir merkezlerinde çıkardığı çatışmaların amacına dikkat çeken Akgül, “PKK’nin buradaki mantığı Suriye’de elde ettiği kazanımları kaybetmeme adına bir iç karışıklık çıkarmaktır. Yani niyetleri Kürdistan şehirlerini harap etmelerinin ve kendi dağ kadrolarını şehirlere getirmesinin ana etkeni budur. Bu bağlamda dikkat edilirse halk hiç düşünülmüyor. Halkın zarar görmesi ve mağdur edilmesi onlar için bir anlam ifade etmiyor. Buradaki halk Suriye’de edinilen kazanımların kaybedilmemesi adına kurban ediliyor. Sur içinde, Mardinkapı’ya doğru giderken sol tarafta insanlar kalmamış. Herkes göç ediyor. İlçede 15 iç infaz yapan yapının halkın yaşadığı mağduriyeti görmesi beklenilemez.”

“İlçede okul okuyacak öğrenci kalmadı”

İlçede eğitimin olduğu günlerde ilkokula giden çocukları aile bireylerinden bir büyük tarafından okula götürülüp getirildiğini sözlerine ekleyen Akgün, değerlendirmesinin devamında, “Bombaların her gün patladığı, her sokakta 3-5 hendek kazılan, barikat kurulan ilçeden bahsediyoruz. İlçede okul okuyacak öğrenci kalmadı. İlçe sağlık alanında da sıkıntı çekiyor. Sağlık ocaklarında doktor yok. Okullar belki topluma bilinç kazandırır ama bunlar bunu istemiyor. Bataklıktan beslenen sinek gibi PKK çatışmalardan kâr elde ediyor. Topluma fayda sağlayan tüm kurumlar PKK için ayak bağıdır. Dolayısıyla Sur’da eğitimden bahsedilemez.” ifadelerini kullandı.

“PKK şehir merkezinden çıkmalı”

Çatışmaların şehir merkezinden çıkarılması gerektiğini ifade eden Akgül,  “Silahlı kişiler ilçede çıkarılmalıdır, herkes Sur’daki sıkıntının ana sebebinin PKK ve hendekler olduğunu biliyor. PKK sadece Sur ilçesinde değil bölgenin tamamında şehir merkezinden çekmelidir. Halkın mağduriyetleri ve talepleri göz önünde bulundurulması lazım.” şeklinde devam etti.

Sur ilçesinin Diyarbakır’ın kalbi olduğunu yineleyen Akgül,  ilçenin ticaretin ana merkezi olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır denince akla Sur gelir, tarihi yapılar, camiler ve hanlar akla gelir. Bugün camiler hedef alınarak ancak halkın nefretini alırlar. Topluma zarar vererek halkın değerlerini savunuyorum denilemez. PKK kendi silahlı adamlarını şehir dışına çıkarmalıdır.”  dedi.

“Devlet de sivilleri hedef almamalı”

Çatışmalarda devlettin alacağı tavra da değinen Akgül, “Devlet de bu tür olaylarda sivilleri hedef almamalıdır. Her sokağa çıkan insan militan değildir. Milliyetçi duygularla duvarlara yazılar yazılmamalıdır.  Bölgede milliyetçiliğin ayyuka çıkmasının sebebi Tük milliyetçiliğinin dayatılmasıydı. Bir dağın başına ‘Ne Mutlu Türküm’ diyene yazarsanız,  birileri de Kürt milliyetçiliğine çağrı yapar. Bu tür söylemlerin terk edilmesi lazım. Halkın normal yaşama dönmesi için herkesin elinden geleni yapması lazım.” ifadelerini kullandı.

Akkgül, son olarak çatışmalarda yakılan tarihi Kurşunlu Camisine de değinerek, “PKK o camiyi sığınak olarak kullanıyor. Camiler bu halkın şiarlarındandır, Müslümanların kırmızı çizgileridir. Çatışmalarını halktan ve camilerden uzak şekilde sürdürmelisin.” diye konuştu. (M. Hüseyin Temel - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.