banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Çadırcı; Şanlıurfa’da istihdam sahaları açılmalıdır

Şanlıurfa Platformu Başkanı Çadırcı, istihdamın arttırılmasına yönelik yaptığı açıklamada;

işsizliğin azaltılması için istihdam sağlamanın, ekonomik ve sosyal kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu söyledi. Türkiye’de istihdamı artırmak için birçok teşvik programı uygulandığını hatırlatan Çadırcı, bu programların şunlar olduğunu kaydetti:

“•Genç ve kadın sigortalıların işgücüne katılımının sağlanmasına, mesleki ve teknik eğitimin özendirilmesine yönelik sigorta primi işveren hissesi teşviki

•    Kadın ve genç istihdamının artırılmasına yönelik sigorta primi işveren hissesi teşviki

•    İşsizlik ödeneği alan işçileri işe alan işverenlere prim teşviki

•    Sigorta primi işveren hissesinde 5 puanlık indirim

•    Engelli istihdamı sigorta primi işveren hissesi teşviki

•    AR-GE personeli prim teşviki

•    Yatırım teşvik belgesi sahipleri için sigorta primi işveren hissesi desteği olarak sayılabilir.”

 

ŞANLIURFA’DA ORAN YÜKSEK ÇIKTI

 

TÜİK’in 2012 yılı verilerine göre, Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 9.2, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise yüzde 12.4 olarak hesaplandığını, en düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 28,8 ile Şanlıurfa olduğunu belirten Çadırcı, şöyle devam etti:

“Umudu olmadığı için ve diğer nedenlerle işsiz sayılmayanların dahil edilmesi ile bulunan geniş tanımlı işsizlik oranının bölgelere göre en ciddi şekilde arttığı yer 5.87 puan ile Şanlıurfa oldu.

GAP ile birlikte her geçen gün göç alan ve nüfusu giderek artan kentimizdeki işsizlik sorunu özellikle genç nüfusun başka illere göç etmesini beraberinde getiriyor. Yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve bölgedeki sanayinin gelişmesi ile birlikte işsizlik sorunu asgari düzeye indirgenmelidir. Ayrıca, yoğun işsizlik oranı mevsimlik göçleri tetiklemektedir. Suriyelilerin düşük maaşla çalışmayı kabul etmesinin ardından birçok kişinin işine son verildi. Bu durum kayıt dışı ekonomiye yol açarken Urfa’daki işsizlik oranının da yükselmesine neden oluyor.

Teknoloji geliştikçe, işletmelerin vasıfsız işgücü ihtiyacı gün geçtikçe azalıyor. Dolayısıyla işsizlik oranları da bu gelişime paralel olarak artıyor. Buna karşılık ülkemizde atılan adımların başında, işgücüne nitelik kazandırma çalışmaları, uzman eleman taleplerine yönelik eğitimler, girişimci destekleri, yatırım teşvikleri gibi birçok işler geliyor.

Kabul etmek gerekir ki, meselenin çözümüne yönelik büyük adımlar atılıyor. Hükümet yatırım teşvikleri sağlıyor, STK’lar projeler üretiyor, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş bu meselenin çözümü için çaba sarfetmekteler.”

NELER YAPILMALI?

 

Habip Çadırcı, sorunun çözümü için neler yapılması gerektiğini sıralarken de şöyle dedi:

“Şanlıurfa’daki iş imkanları arttırılmalı, kalıcı çözümler üretilmeli, yeni istihdam alanları oluşturulmalı, büyük sermaye Urfa’ya gelmeli, Şanlıurfa’daki sanayii gelişmeli, işgücüne nitelik kazandırmalı, uzman yetiştirilmesine yönelik eğitimler yapılmalı, Teşvik Paketi kapsamında 6’ıncı ve en avantajlı bölgede yer alan Şanlıurfa’ya daha çok yatırımcı gelmesi için yetkililer girişim sayılarını arttırmalı.”

Reşat KUŞÇUOĞLU / ANKARA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.